Študentsko delo: kaj moram vedeti?

16.7.2020


Študentska in poletna dela so pogosto odskočna deska za naslednji karierni korak mladih. Služijo kot eden prvih korakov k neodvisnosti, poleg tega pa ponujajo priložnost za spoznavanje resnične vrednosti denarja, pridobivanje delovnih izkušenj in srečanje z vseh vrst delodajalcev.

Kako naj pridobim delovne izkušnje, če se ne morem zaposliti, ker nimam delovnih izkušenj?

Večina delodajalcev izpostavlja, da so izkušnje predpogoj za mnoga delovna mesta. Sledi večno vprašanje. Kako naj pridobim izkušnje, če se ne morem zaposliti, ker nimam izkušenj? Študentska in sezonska dela so odličen način za premagovanje te ovire. Mnoga manjša in zasebna podjetja so pogosto pripravljena sprejeti mlade kot prostovoljce ali pripravnike čez poletje. 

Nadgrajuj svoje znanje, tudi če to pomeni delo brez plačila

Izkoristi priložnost študentskega dela za nadgradnjo svojega znanja. Včasih so pridobljene delovne izkušnje in znanje več vredne od samega plačila. Poleg tega je prostovoljno delo pri lokalni neprofitni organizaciji izjemno dragoceno za bodoče delodajalce, saj prikazuje tvojo neomajno voljo do dela in pripravljenost na črpanje novih znanj.

Pametno izpostavi svoje veščine

Ne spreglej svojih delovnih izkušenj in jih pravilno izpostavi v svojem življenjepisu ali spremnem pismu. Če tvoje študentsko delo ni bilo povezano s tvojim študijskem področjem ali želenim delovnim mestom še ne pomeni, da nisi z njim pridobil ključnih delovnih izkušenj. 

Svetujemo ti, da preuščiš veščine, ki si jih pridobil na delovnem mestu z odgovori na nekaj preprostih vprašanj: 
 • Si imel vodilni položaj? 
 • Si bil zadolžen za operativo? 
 • Je tvoj položaj zahteval, da razviješ sposobnosti za pomoč strankam? 
 • Si delal v ekipi? 

Sposobnost timskega dela, izkušnje z delom s strankami in reševanje problemov ter vodenje, so veščine, ki jih iščejo vsi delodajalci, ne glede na panogo.

Kdaj se lahko odločiš za študentsko delo?

 •  Če imaš status dijaka v RS in si dopolnil 15 let.
 •  Če imaš status študenta v RS.
 •  Če imaš status udeleženca izobraževanja odraslih in si mlajši od 26 let. 
 •  Če imaš status dijaka ali študenta v tujini (potrebuješ  potrdilo o vpisu, izdano po predpisih tuje izobraževalne ustanove).
 •  Če si v tekočem šolskem letu zaključil srednjo šolo in boš ob začetku novega šolskega leta pridobil status študenta.
 •  Če si študent tuje univerze in v okviru mednarodnega izmenjalnega programa opravljaš študijske obveznosti v RS.
 •  Če si zaključil osnovno šolo in dopolnil 15 let, status dijaka pa boš pridobil s septembrom.

Minimalna urna postavka za študentsko delo znaša 5,40 € bruto, oziroma 4,56 € neto.

Izkoristi študentsko delo kot priložnost za osebno in poklicno rast 

Zagotavljamo ti, da bo delodajalec vedno v svojo ekipo raje sprejel nekoga, ki poletne počitnice preživi med nabiranjem delovnih izkušenj in spoznavanjem delovnega okolja izven šolskih klopi. Ne dovoli si, da bi po koncu svojega izobraževanja ostal brez delovnih izkušenj v resničnem svetu. 

Namesto, da si poletje začrtaš tako, da dneve preživljaš ob bazenu, večere pa ob raziskovanju Netflixa, si raje že sedaj začni prizadevati za prihodnost, ki si jo zaslužiš. Navsezadnje je vzpostavljanje ravnotežja med zabavo in odgovornostjo, ena največjih veščin, ki jih vsakdo lahko obvlada.

Preglej aktualna študentska delovna mesta ZDAJ.   


Izberi področje dela