Svet kompetenc: Pomen empatije na delovnem mestu

24.4.2020


Empatija je pomembna veščina, ki vam bo dobro služila na številnih področjih vašega življenja. Priznana podjetja kot so Slack, LinkedIn, Microsoft, Facebook, Netflix, so jo postavili na 1. mesto najbolj zaželenih mehkih veščin pri kandidatih. Empatija je namreč osnova za vse druge ključne spretnosti na delovnem mestu, kot so učinkovita komunikacija, sodelovanje in reševanje konfliktov.

Kaj je empatija?


Empatija je čustvena sposobnost »biti v čevljih drugega«. Je več kot zgolj sočustvovanje in razumevanje. Ko kažete empatijo, dejansko ne delite čustev ali izkušenj, ampak si predstavljate, kako bi bilo doživeti isto situacijo kot vaš bližnji. V središču je drugi, ne mi.

Pomembno je vedeti, da je empatija zmožnost, ki jo imamo vsi – morda v večji ali manjši meri, vendar je spodbudno to, da se empatije z vajo lahko priučimo.

Zakaj je empatija pomembna na delovnem mestu?


Izboljša komunikacijo

Ko vadite empatijo, lažje prilagodite svoj slog komuniciranja osebi ali skupini, s katero komunicirate. 
Poleg govora lahko vadite empatijo tudi z aktivnim poslušanjem, kar pomeni, da razumete vprašanje ali prošnjo, preden pomislite na odgovor. Ta strategija vam omogoča, da se osredotočite samo na potrebe sogovornika na način, da v celoti razumete njegova čustva in perspektivo.

Krepi delovne odnose

Ko uporabite empatijo, lahko postanete boljši sodelavec ali član tima. Poskusite razumeti ozadje in perspektive svojih sodelavcev, s tem boste ustvarili odnos in spodbudili zaupanje. Ko sodelavci delijo svoje ideje, razmislite o aktivnem poslušanju in spodbudnih besedah.
Prav tako vam empatija lahko pomaga razumeti in reševati izzive svojih sodelavcev, kot je povečan obseg dela ali osebna zadeva. Empatijo lahko izvajate tudi s tem, da na kakršen koli način ponudite pomoč. 
Če se vaša ekipa srečuje z medosebnimi konflikti, vedno poskušajte situacijo videti tudi z vidikov drugih. Ko boste razumeli njihove občutke, boste morda lažje razrešili nastale težave. 

Spodbuja kreativno razmišljanje

Z empatijo lahko razvijete tudi bolj kreativne rešitve. Razumevanje izdelka ali storitve z vidika prejemnika vam lahko pomaga prepoznati izzive ali priložnosti, o katerih še niste razmišljali. Tako ste bolj pripravljeni eksperimentirati z novimi rešitvami.

Povečuje prodajne in naložbene priložnosti

Empatija pomaga bolje razumeti motive strank, kupcev, zato lahko vadite empatijo, ko raziskujete svoje potencialne vlagatelje. Odkrijte njihovo strokovno znanje, med pogovorom se pozanimajte o njihovih izkušnjah, ki verjetno vplivajo na njihove odločitve.
Pri sklepanju pogodb z novimi strankami ali posodabljanju starih s trenutnimi, lahko uporabite enake raziskovalne taktike in metode. Raziščite, kaj je zanje pomembno in jim ponudite rešitve, pisane na kožo.

Izboljša storitve za stranke

Empatija lahko izboljša vaše sposobnosti za pomoč strankam. Lažje predvidite njihove želje in potrebe. Ko stranke pokličejo v zvezi s težavo, se lahko razjezijo in želijo, da jim prisluhnete. Pustite jim, da vam pred vašim odzivom povedo vse podrobnosti, nato pa jim razložite, da razumete zakaj je to težava in da ste pripravljeni pomagati. Empatijo prakticirate tako, da priznate, kaj doživljajo, kar lahko pozitivno vpliva na pogovor. Ko se kupec počuti slišanega, bo bolj verjetno pristal na rešitve, ki mu jih ponujate.

Vpliva pri zaposlitvenih razgovorih

Empatija je veščina, ki jo mnogi delodajalci iščejo med potencialnimi zaposlenimi. Predstavitev, da ste empatičen kandidat, vam lahko prinese prednost na zaposlitvenem razgovoru. Pomembno je namreč, da resnično vidite, slišite in razumete kaj sprašuje sogovornik. 

Na vprašanje, kako lahko rešite konflikt z drugim zaposlenim, lahko poudarite, da vedno upoštevate stališča drugih. Pri odgovarjanju na vprašanja podelite kako so vaše delovne izkušnje podobne tistim, ki jih je spraševalec že omenil med pogovorom. Prav tako omenite izkušnje sodelovanja v timu ali kako ste sodelavcu pomagali pri reševanju problema.

Med razgovorom ohranite jasen očesni kontakt in po potrebi prikimajte v potrditev; s tem namreč pokažete aktivno poslušanje in resnično zanimanje za delo, podjetje in sogovornika. Vse omenjeno bo na sogovornika naredilo veliko večji vtis kot zgolj naštevanje znanj in dosežkov.Če želite učinkovito uporabljati empatijo na delovnem mestu, posvečajte sodelavcem vso pozornost, pri čemer pazite na verbalne in neverbalne namige, ki vam bodo v celoti pomagali razumeti njihov položaj. Odložite lastne domneve, priznajte občutke sogovornika, dovolite čustveno povezanost, nato pa sprejmite pozitivne ukrepe, ki bodo izboljšali njihovo počutje. Kmalu boste opazili veliko razliko v medsebojnih odnosih in splošnem uspehu pri delu.

Niste prepričani, da poznate vse svoje kompetence? Za vas smo pripravili psihometrični test Selby&Mills, ki vam bo pomagal definirati vaše najbolj oziroma najmanj izražene kompetence. 

Naslednjič spoznavamo sposobnost prepoznavanja neverbalnih namigov v poslovnem okolju


Izberi področje dela