Trendi trga dela in najbolj iskani profili v 2022

25.11.2022


Letošnje leto je zaznamoval velik preobrat na trgu dela − rekordno nizka stopnja brezposelnosti in rekordno število zaposlitvenih oglasov na MojeDelo.com. Delodajalci so iskali predvsem prodajalce, proizvodne delavce in skladiščnike, pred poletjem pa sezonske delavce v gostinstvu in turizmu. Preverite, ali se je tudi vaše delovno mesto znašlo na lestvici najbolj iskanih profilov in kaj vse je še prineslo iztekajoče se leto.

Najbolj iskan profil so prodajalci

Prodajalci so najbolj iskan profil letošnjega leta. Med 1. januarjem in 30. novembrom 2022 je bilo več kot šest tisoč novih oglasov prav za prodajalce. Za delovno mesto prodajalca pa je hkrati tudi največ prijav − skoraj 24 tisoč se jih je v letu 2022 odzvalo na zaposlitvene oglase na MojeDelo.com. Delodajalci so v letošnjem letu iskali še predvsem proizvodne delavce (4.220 oglasov) in skladiščnike (2.364 oglasov), komercialiste (1.197 oglasov) in svetovalce v prodaji (1.152 oglasov). V primerjavi z enakim obdobjem lanskega leta se je povpraševanje po prodajalcih močno povečalo. Na našem portalu je bilo v 2022 za kar 41,8 odstotka več oglasov za prodajalce kot lani, za proizvodne delavce smo zabeležili 37,6 odstotka več oglasov in za skladiščnike 33 odstotkov več oglasov.


Delodajalci tako v lanskem kot v letošnjem letu iščejo tudi delavce na strojih (955 oglasov v 2022), kuharje (982 oglasov), natakarje (855 oglasov) in informatike (854 oglasov). Med poklici, pri katerih imajo delodajalci najpogosteje težave pri iskanju ustreznih delavcev, so vozniki težkih tovornjakov in vlačilcev, zidarji, delavci za preprosta dela v predelovalnih dejavnostih, varilci, prodajalci, vojaki in natakarji.

Ste tudi vi iskali delo v administraciji?

Med iskalci zaposlitve pa je bilo v letu 2022 izredno veliko zanimanja za delovno mesto administratorja; na 747 zaposlitvenih oglasov na MojeDelo.com se je prijavilo več kot 7000 kandidatov. Sicer pa je bilo v povprečju največ prijav za delovna mesta poslovni sekretar, optik, glavni receptor, asistent oziroma asistent na projektih ter oglaševalski vodja.

Pospešena digitalizacija in potrebe po novih kadrih

V Sloveniji sicer že vrsto let poleg deficitarnega kadra kronično primanjkuje tehničnega kadra, kot so IT-strokovnjaki, elektro inženirji, strojni inženirji in inženirji mehatronike. Večletna potreba na trgu dela po določenih kadrih je posledica upadanja zanimanja za izobraževalne programe, kot so mesar, delavec na strojih in kuhar, ter povečanega povpraševanja po profilih, ki jih primanjkuje, vendar se drugi, ki teh znanj nimajo, ne morejo priučiti dovolj hitro (na primer diplomiran inženir strojništva, elektrotehnik).

Razlog tiči tudi v pospešeni digitalizaciji podjetij in hitrem napredku tehnologije, kar zahteva vedno več ustrezno izobraženega kadra, čemur fakultete ne morejo slediti. Po drugi strani pa se izobražen tehnični kader v zadnjih letih (od pojava korone pa še toliko bolj) vse pogosteje odloča za delo za podjetja v tujini, ki jim poleg dela na daljavo pogosto ponujajo tudi višje plačilo.


Novi časi, novi pristopi

Novonastalo stanje na trgu dela je spremenilo dinamiko − delodajalci so bili prisiljeni poiskati bolj učinkovite načine, da bi pritegnili kadre.

Med ukrepi, ki so jih uvedli, da bi pritegnili in obdržali kadre, so možnost dela od doma, dodatna izobraževanja, sodobna oprema ter višja plača in na splošno večji posluh za potrebe in želje delavcev, kar je še posebej pomembno pripadnikom generacije Z.Pričakovan upad zaposlovanja prihodnje leto?

Zaradi negotovih razmer na trgu dela je napovedovanje trendov za prihodnje leto precej nehvaležno. A kljub napovedim o ohlajanju gospodarstva je na MojeDelo.com še vedno izjemno število zaposlitvenih oglasov, več kot 4000, prebrskajte jih tukaj.


Nasvet je za vas napisala: ekipa MojeDelo.com

Preberite tudi:

1. Najbolj iskani profili v prvem polletju 2022
2. Najbolj iskana delovna mesta ta hip
3. Kateri poklici so obvladovali trg dela v 2021

Bodite na tekočem z našimi kariernimi nasveti!

Prejemajte jih tedensko v vaš e-nabiralnik – registrirajte se.


Izberi področje dela