V MAHLE Electric Drives Slovenija po uspešno tehnično kariero

8.4.2020

Povej naprej

Na letošnjem Kariernem sejmu MojeDelo.com v Ljubljani se lahko predstavite tudi podjetju MAHLE Electric Drives Slovenija, ki razvija in proizvaja najsodobnejše zaganjalnike, alternatorje, električne pogone in pogonske sisteme ter mehatroniko. Izredno uspešno podjetje je v preteklem letu zaposlilo preko 70 strokovnjakov, zaradi rasti pa potrebujejo še več okrepitev. Med drugim jih bodo iskali tudi na Kariernem sejmu v Ljubljani, kjer jih lahko obiščete na stojnici št. 86 v Drugem preddverju Cankarjevega doma.

O tem, kakšne zaposlene si želijo in kakšna znanja ter veščine morate posedovati za kariero v MAHLE Electric Drives, smo se pogovarjali s članom uprave in vodjo sektorja za kadre in splošne zadeve Milošem Požarjem.

Kakšen kader trenutno najbolj potrebujete?

Naša skupina je izrazito usmerjena v razvoj avtomobilske industrije, natančneje v električno podporo avtomobilski industriji. Osnovni in najpomembnejši produkt so električni pogoni. Na tem področju je razvoj izredno strm in konkurenca zelo močna. Prav zaradi tega so v naše vrste še posebej dobrodošli inženirji iz področja elektrotehnike, strojništva in informatike. Zahtevana stopnja izobrazbe je vsaj druga bolonjska stopnja, zaposlujemo pa tudi doktorje. V preteklem letu smo zaposlili preko 70 strokovnjakov, vendar se ekipa še vedno širi.

S kakšnimi izzivi se srečujete pri iskanju pravega kadra za vaše področje?

Največji izziv vidimo v tem, da se je naš bazen s kandidati izpraznil in da je veliko podjetji, ki iščejo enak ali zelo podoben kader kot mi. Opazimo pa tudi posledice tega, da v preteklih letih na nivoju države ni bilo zadosti vlaganj v tehnične poklice. Kar je neizogibno vodilo v trenutno situacijo, ko se nam je zgodil precejšen manko. Interno se s temi izzivi spopadamo z našo štipendijsko politiko, s katero trenutni situaciji vsekakor uspešno kljubujemo. V tem trenutku imamo tako odprtih 150 štipendij na tehničnem področju. Tako se lahko pohvalimo z lepim deležem kadrov, ki prihajajo iz našega lastnega razvoja. Vsekakor pa tudi mi potrebujemo ljudi z izkušnjami iz drugih podjetij in drugih branž, tako da se znanje in ideje premešajo in ustvarijo sinergijo.

Kakšne lastnosti iščete v kandidatih za zaposlitev? Kaj naj poleg ustreznih znanj še posedujejo?

V našem podjetju so zelo cenjeni znanje in izkušnje, povezani z vodenjem projektov, sposobnost sodelovanja v projektnih skupinah. Izrednega pomena je tudi znanje tujih jezikov, saj smo podjetje, ki deluje na globalni ravni. Angleščina je nekako osnova, prav pa bi nam prišla tudi oseba z znanjem japonščine in španščine. 
Idealen kandidat, bi tako bil elektroinženir z znanjem projektnega vodenja in programiranja, ki bi govoril špansko in japonsko.

Kako skrbite za razvoj kadrov v podjetju? Kako se soočate z izzivom, da naredite iz zaposlenih ambasadorje vašega podjetja?

Ta trenutek imamo 5 študentov doktorskega študija. Zelo veliko vlagamo v formalna in neformalna izobraževanja. Naši zaposleni zaradi narave našega dela krožijo po različnih področjih, državah in okoljih, tako se zelo pogosto srečujejo z različnim strokovnjaki iz različnih držav in različnih ozadij. To je eden od načinov, na katerega zagotavljamo prenos znanja in izkušenj, znotraj in nenazadnje zunaj našega podjetja. Zelo veliko sodelujemo tudi z univerzami in šolami.

Kar pa se tiče ambasadorstva preko naših zaposlenih, pa lahko zelo plastično pogledamo kar na primeru Kariernega sejma. Na njemu boste srečali dve osebi iz kadrovske službe in dve ali tri osebe, ki so zaposlene v razvoju.  Tako bodo v resnici v prvi vrsti prav naši zaposleni. Torej tisti, ki bodo lahko iskalcem zaposlitve iz prve roke povedali, kakšno delo lahko pričakujejo, kako se pri nas živi, kaj mi pričakujemo od njih in kaj lahko oni pričakujejo od podjetja. Veste, mi radi rečemo, da so prav naši ljudje prvi kadroviki oziroma rekruterji našega podjetja. Računamo, zanašamo se na to in jih nenazadnje tudi spodbujamo, da so prav oni tisti, ki navzven predstavljajo naše podjetje, tako s svojim znanjem, preko projektov in z izkušnjami iz prve roke tudi preko tega pridobivamo nove sodelavce.

Povej naprej

Izberi področje dela