Vaša služba ni vedno zabavna. Nič novega.

11.12.2018


Ste se že kdaj pogovarjali z znancem o službi in ugotovili, da je njegova tako zelo zanimivejša od vaše? Saj poznate te zanimive službe - delo v živalskem vrtu, potovanja po svetu … Ko pa ste omenili, kaj počnete vi, je nastala tišina. Sedenje za mizo in odgovarjanje na e-maile namreč ni tako zabavno, kajne?

Kje je zabava v vsem tem?
Šokirani in razočarani nad novo mislijo se poslovite in na poti domov neprestano razmišljate: “Kaj je sploh smisel moje službe? Kje je zabava v vsem tem?” Po glavi se vam podijo ljudje, ki za preživetje gledajo risanke in odločajo, katere so primerne za nacionalni program, ljudje, ki celo življenje preizkušajo sladolede in vina, ljudje, ki delajo na terenu in snemajo filme, ljudje, ki za svoj poklic igrajo računalniške igrice …

 

Strinjamo se, da je vse zgoraj omenjeno lahko zabavno, a priznati si je potrebno, da vse te osebe trdo delajo za to, da si prislužijo svoj denar. Ravno tako, kot v vsaki službi.

 

Imam znanca, ki je zaposlen v podjetju, ki se ukvarja s filmsko produkcijo. On je prvi, ki lahko pove, da je spoznavanje znanih igralcev zanimivo in vznemirljivo, a nestalni urniki, celodnevno delo in nepredvidljivost so tudi izjemno utrujajoči.

 

Vaša služba je hkrati lahko sinergija vsega - samoaktualizacije, energije, nagrajevanja, izzivov … A ni potrebe, da je zabavna. In tega od nje tudi ne smete pričakovati.

 

To ne pomeni, da ne boste nikoli srečni na svoji karierni poti, prav tako ne želimo reči, da nikoli ne boste imeli vznemirljivih trenutkov. Tudi sedenje za računalnikom in odgovarjanje na e-maile lahko predstavlja zabavo, če vam dan popestri stranka ali zares čudna oseba, ki se je kar ne morete naveličati.

 

Kaj se zgodi, če je vaša služba vedno vir zabave?
Bistvo vaše službe ni v tem, da ste 24⁄7 nasmejani in polni zabavnih izkušenj. Ne prejemate mesečnega plačila zaradi tega. Vaša služba nikoli ne bo (in tudi ne sme) predstavljati takšnega užitka, kot ga čutite ob skakanju s padalom, ob vožnji z gokartom, ob gledanju napete nogometne tekme …

 

Pomislite - ali ne bi tudi skakanje s padalom postalo manj zanimivo, če bi to postala vaša služba? Tudi gledanje risank in odločanje, katera se lahko pojavi na nacionalni televiziji, postane sčasoma dolgočasno, saj se vam po koncu dneva zdijo že vse enake in v njih sploh ne prepoznate razlik. Vse bi vam čez nekaj časa predstavljalo nujo, ne več zabavo.

 

Ko se boste naslednjič z znancem pogovarjali o službi, mu dovolite, da spregovori in se vam odpre sam. Hitro se bo dotaknil tudi frustracij, na katere ne bi niti pomislili, če ne bi delil izkušenj z vami. Naj vam pove, ali se na tem področju vidi čez pet let. Naj vam razloži, kje še vidi izzive (če jih).

 

Zabavno ni zabavno za vsakogar
Zapomnite si - zabava je relativna. Vedno obstajata dve plati medalje in dovolite si poslušati obe. Videli boste, kaj vam imajo za povedati tisti, čigar službe kujete v zvezde.

 

Zadovoljite se s kariero, ki ni vedno zabavna. Osredotočite se raje na razvoj svojih spretnosti in svoje interese, spremenite način dela tam, kjer se vam zdi potrebno, sodelujte z ljudmi, ki vas psihično hranijo. Vse to so postavke, ki vam na dolgi rok prinesejo veliko več, kot le zabava.

Ekipa MojeDelo.com5 ZNAKOV, DA STE NAPREDOVALI, A SE TEGA SPLOH NE ZAVEDATE


Izberi področje dela