Videorazgovor za delo: kako jih prepričati?

3.3.2021


Tudi v času koronavirusa je mogoče izvesti razgovor za delo. Nič zato, če ne morete osebno do podjetja. Vzemite kariero v svoje roke in predlagajte videorazgovor. Preverite, kako ga čim učinkoviteje izvesti, pri tem pa ne pozabite na vlogo spletnega bontona.

Ključ do uspešnih zaposlitvenih razgovorov je priprava:


 1. Preglejte svojo prijavo, CV in še enkrat preberite opis delovnega mesta.
Razmislite o konkretnih primerih iz preteklega in sedanjega dela, ki ustrezajo zahtevam želenega delovnega mesta. Preglejte vse svoje dosežke ter pripravite zgolj tiste, ki so primerni za delovno mesto, na katerega se prijavljate.

 1. Raziščite podjetje, v katerem se želite zaposliti.
Proučite, kako podjetje posluje – so morda v medijih najavili večja odpuščanja zaradi koronavirusa? Zmanjšali proizvodnjo? Svoje sporočilo oblikujte v skladu z razmerami, v katerih se je podjetje znašlo.

 1. Vadite svoje odgovore na tipična vprašanja. Spodaj je navedenih 5 najpogostejših, več pa jih razkrivamo tukaj.
 • Povejte mi kaj o sebi. Kako bi se opisali?
 • Katere so vaše največje vrline in slabosti? 
 • Kakšne cilje ste si zadali za svojo poklicno kariero in kje se vidite čez pet let?
 • Zakaj naj zaposlimo vas in ne nekoga drugega?
 • Kakšno plačo pričakujete za to delovno mesto?

 1. Poskrbite za tehnično pripravljenost.
 • Izberite primeren program za videoklic (predlagamo Skype, Zoom ali MS Teams) in preverite, katerega uporablja potencialni delodajalec.
 • Za razgovor prek videoklica uporabite osebni računalnik in ne telefon.
 • Poskrbite za urejen, miren in svetel prostor, brez motečih dejavnikov. Ozadje vašega klica naj bo čim bolj urejeno in nevpadljivo – izberite belo steno s kakšno sobno rastlino, nikakor pa ne vključujte drugih družinskih članov ali glasbenih plakatov.
 • Zaprite vse ostale programe na računalniku in izklopite obvestila na mobilnem telefonu. Poskrbite, da vas med razgovorom ne bo nič zmotilo.
 • Testirajte kamero in mikrofon ter med samim razgovorom svoj pogled usmerite v kamero. Tudi če ne vidite osebe na drugi strani klica, nikakor ne izklapljajte kamere.
 • Med razgovorom sedite pokončno. Izberite stol in mizo, nikakor ne kavča, postelje ali vreče za sedenje.

 1. Poskrbite za svoj videz.
 • Oglejte si fotografije na njihovih družbenih omrežjih in preglejte, kaj nosijo zaposleni v pisarni. Več o primernem oblačenju tukaj.
 • Izberite poslovni zgornji del oblačila. Tako se boste tudi bolj profesionalno počutili, kar vam bo dalo dodatno motivacijo in samozavest za razgovor.
 • Lase primerno uredite, tudi to je znak spoštovanja do sogovornika.
 • Ne pretiravajte z ličili. Naličite se nevtralno in razpisanemu delovnemu mestu primerno.
 • Ne pozabite na samozavesten nasmeh in primeren, vljuden pozdrav ob začetku in ob koncu klica.

Kako vaše obnašanje na spletu vpliva na rezultat vašega razgovora?


Pri uporabi interneta ni pomembna zgolj zaščita pred potencialnimi nevarnostmi. Ob boku ji namreč stojijo tudi kulturno vedenje v komunikaciji prek spleta, spletna etika in prijaznost do drugih uporabnikov.

S pomočjo vaše spletne vsakodnevne komunikacije in družbenih omrežij si ustvarjate osebno blagovno znamko in svojo javno podobo. Tam namreč razkrivate podatke, ki imajo velik vpliv še posebej na tiste, ki vas osebno ne poznajo. Pred vašim zaposlitvenim razgovorom pa se bodo vaši bodoči/potencialni delodajalci o vas pozanimali tudi prek družbenih omrežij.


Kako ustvarjate svojo digitalno identiteto?

Digitalno identiteto ustvarja skupek vseh vaših osebnih podatkov, slik, objav, mnenj, komentarjev in všečkov. Pomembno je, da se zavedate, katere vsebine so primerne za objavo in katere osebne podatke je sploh smotrno deliti. Ko so ti enkrat javni, namreč nimate več nadzora nad njihovo uporabo.

Bodite pozorni na to, ali je vsebina primerna in ali obstaja možnost, da bi lahko bila na kakršen koli način vzeta iz konteksta in izkoriščena proti nam. Izogibajte se spornim slikam, objavam in komentarjem. Upoštevajte spodnjih 5 nasvetov:

 • Bodite dosledni in profesionalni pri tem, kar govorite po spletu. Vaše objave naj bodo ogledalo tistega, v kar verjamete. Pred objavo vedno preverite, kako bi se počutili, če bi jih bral vaš mentor ali delodajalec.
 • Spremljajte, kaj se govori o vas. Omogočite funkcijo, da morate pregledati in odobriti vsebine, v katerih ste označeni, preden se prikažejo na vaši časovnici.
 • Ohranjajte pravilno črkovanje in slovnico tudi v ležerni komunikaciji. Preverite, ali informacije o vas in vaše objave vključujejo pravilno črkovanje in slovnico, da ohranite videz profesionalnosti.
 • Vprašajte za drugo mnenje. Pridobite drugo mnenje o fotografiji ali besedilu, preden ga objavite. Vprašajte svojega sodelavca ali prijatelja, ali bi posloval z osebo, ki bi to objavila.
 • Bodite previdni, s kom se povezujete. Vaš krog prijateljev, s katerimi si javno dopisujete, tudi pove veliko o vas. Bodite previdni, da ne vzdržujete stikov, ki bi vam lahko škodili.
 • Delite svoje interese. V svoj profil vključite dodatne informacije o vaših hobijih, interesih, prejetih nagradah in službah. Tako prijatelji kot tudi vaši delodajalci bodo radi brali o vaših uspehih.

Razvoj interneta je močno spremenil naš način komunikacije s svetom, saj nam je na pladnju ponudil dostop do raznovrstnih informacij ter orodij za izražanje lastne kreativnosti. Ker je internet ogromen prostor, ki se iz dneva v dan širi, pa poleg vseh dobrih in koristnih stvari vsebuje tudi številne temne kotičke. Tako je obraz, ki ga kažete na spletnih platformah, postal enako pomemben kot obraz, ki ga pokažete med zaposlitvenim razgovorom.


Nasvet je za vas napisala: Monika Burjek, HR specialistka MojeDelo.com

"Moje glavno področje je Izobraževanje in razvoj kadrov ter z njim povezani številni projekti, namenjeni tako iskalcem kot delodajalcem. Specializirana za Iskanje in selekcijo kadra, izvedbo Ocenjevalnih ter Razvojnih centrov, Outplacement, izvajam pa tudi karierno svetovanje ter različne delavnice in webinarje."

Preberite tudi:

1. Z govorico telesa sporočate več, kot si mislite – tudi na razgovoru
2. 8 trikov, ki jih morate poznati, da ustvarite dober prvi vtis

Bodite na tekočem z našimi kariernimi nasveti!

Prejemajte jih tedensko v vaš e-nabiralnik – registrirajte se.


Izberi področje dela