Z učinkovitim upravljanjem časa do kariernega napredka

3.12.2015


Pomislite na hitropotezni šah. Dva igralca skušata zmagati v časovno omejenem roku. Čeprav boste lahko glede na položaj na šahovnici bliže zmagi kot tekmec, boste izgubili, če boste svoje dobre poteze vlekli prepočasi, soigralec pa se bo s solidnimi in hitrejšimi potezami uspel obdržati v igri. Bolje bo, če bo vašemu soigralcu sicer ostajalo več časa kot vam, vendar boste vi svoj čas koristno uporabili: izmislili si boste potezo, ki vam bo prinesla odločilno prednost in vodila do končne zmage v okviru preostalega časa. Enake zakonitosti veljajo pri napredku v karieri; učinkovitejše upravljanje s časom vam lahko pomaga pri pridobivanju odločilne prednosti.

Upravljajte s svojim časom

Pomislite na hitropotezni šah. Dva igralca skušata zmagati v časovno omejenem roku. Čeprav boste lahko glede na položaj na šahovnici bliže zmagi kot tekmec, boste izgubili, če boste svoje dobre poteze vlekli prepočasi, soigralec pa se bo s solidnimi in hitrejšimi potezami uspel obdržati v igri. Bolje bo, če bo vašemu soigralcu sicer ostajalo več časa kot vam, vendar boste vi svoj čas koristno uporabili: izmislili si boste potezo, ki vam bo prinesla odločilno prednost in vodila do končne zmage v okviru preostalega časa. Enake zakonitosti veljajo pri napredku v karieri; učinkovitejše upravljanje s časom vam lahko pomaga pri pridobivanju odločilne prednosti.Osnove učinkovitega upravljanja s časom (ang. Time Management) so enostavne; uporabite jih lahko v kateri koli karieri.

1. Počnite prave stvari – oblikujte prednostno listo.Koncept upravljanja s časom vam ponuja razumevanje in orodja, s katerimi se lahko lažje odločite, kako najbolje izkoristiti vaš trenutni čas.

Kako se boste branili pred neštetimi prekinitvami in motnjami, ki vas lahko vržejo iz tira? Imejte jasne dolgoročne in kratkoročne cilje, dajte prednost nalogam, ki vas vodijo do ciljev.

V sklopu našega razpoložljivega časa ne morete početi vsega, kar bi radi in morali. Zato si oblikujte prednostno listo. Vnaprej določite opravila, ki jih morate opraviti. Če imate na seznamu opravil 10 ali 15 stvari, izberite 3 do 5 takih, ki so resnično prioritetne; vložite čas v tiste, ki vam bodo prinesle najboljše rezultate.

2. Izberite dolgoročne načrte.Ko se odločate o tem, kako porabiti vaš čas, primerjajte kratkoročne koristi z dolgoročnimi. Morda je ena od napak, ki jih delajo ljudje, ko se bližajo 30. letu starosti, da raje zasledujejo denar kot pa priložnosti. Vedeti morate, da odločitve, vezane na dolgi rok, pogosto prinesejo slajše izplačilo. Karierne izkušnje in življenjsko zadovoljstvo izgradnje svojega lastnega posla »od tal do strehe« lahko občutno odtehtajo kratkoročne finančne koristi opravljanja dela za druge.

Ko razmišljate o tem, kaj želite narediti, upoštevajte, kaj bo dolgoročno bolje za vas.

3. Dnevno načrtujte čas.Vzemite si čas, da se zgodaj zjutraj pripravite za prihajajoči dan (ali pa proti koncu dneva za naslednjega). Vzemite si 15 minut, določite, kaj morate ta dan narediti in koliko časa boste za to potrebovali. Proučite vse možnosti in dejavno načrtujte vsakodnevne korake.

4. Vzemite si čas za organiziranje.Če se boste znali dobro organizirati, boste pridobili veliko dodatnega časa. Tako boste lahko npr. zbrali in uredili najpomembnejše dokumente in papirje. Lahko boste končno razumeli program, ki ga brez pravega razumevanja uporabljate že dolgo časa. Lahko boste preizkusili novo opremo, ki lahko večkratno poveča vašo delovno učinkovitost. Morda vam bo dovolj pol ure na dan ali pa 15 minut na mesec; kakor pač narekuje vaš življenjski slog ali urnik.

Čas in energija, ki ju posvečate nadgradnji svojih veščin in opreme, delata za vašo kariero.

5. Vzdržujte telo in duha.Če želite povečati učinkovitost in napredovati v karieri, vzdržujte svoje telo in um: to bo povečalo vašo dnevno učinkovitost in izboljšalo počutje, razpoloženje in vitalnost. Lahko sicer trdite, da nimate časa za telovadbo ali za kino, a z iznajdljivostjo boste našli čas tudi za to. Gibate se že, če tečete po stopnicah, namesto da bi se vozili z dvigalom, ali pa hodite peš, namesto da uporabljate avto.

Prijavite se v Portal znanja in razširite svojo konkurenčnost ter obzorja!


PRIJAVI SE


Avtor: Ekipa Mojedelo.com
Ekipo zaposlitvenega portala MojeDelo.com tvori mlada, zagnana, motivirana, fleksibilna in profesionalna ekipa, ki dnevno svetuje delodajalcem pri objavi delovnih mest, iskalcem zaposlitve pa pomaga z nasveti in učinkovitimi strategijami za hitrejše in bolj efektivno iskanje zaposlitve.


Izberi področje dela