Zakaj na karierni sejem in kako se nanj pripraviti

6.11.2015

Povej naprej

Pred nami je že tradicionalni, 13. karierni sejem, ki se bo letos 15. oktobra odvijal v Cankarjevem domu. Kot vsako leto, se bodo tudi letos predstavila slovenska in tuja podjetja, ki iščejo nov kader, zato poskrbite, da se sejma udeležite, pred tem pa se pripravite in si poglejte, kaj vse morate vedeti o delodajalcih, preden stopite v kontakt z njimi.

Pred nami je že tradicionalni, 13. karierni sejem, ki se bo letos 15. oktobra odvijal v Cankarjevem domu. Kot vsako leto, se bodo tudi letos predstavila slovenska in tuja podjetja, ki iščejo nov kader, zato poskrbite, da se sejma udeležite, pred tem pa se pripravite in si poglejte, kaj vse morate vedeti o delodajalcih, preden stopite v kontakt z njimi.


Zakaj na karierni sejem

Preden se udeležite vsakega zaposlitvenega intervjuja v podjetju, kjer bi radi delali, je smiselno, da do potankosti preučite morebitnega delodajalca. Raziskovanje vam pomaga tudi pri pripravi na vprašanja na razgovoru, hkrati pa boste zahteve podjetja lahko povezali z vami in vašimi kompetencami. Katera podjetja se bodo na sejmu predstavila in kakšen kader iščejo, si poglejte na spletni strani kariernega sejma, kjer so na kratko opisani vsi delodajalci, vaša naloga pa je, da izveste več! Sledi nekaj nasvetov, kaj je dobro vedeti, preden se podate na zaposlitveni intervju.

S čim se podjetje ukvarja


Velikokrat se zgodi, da ime in logotip podjetja ne predstavljata točno vsega, s čimer se podjetje ukvarja. Verjetno ne boste želeli delati v podjetju, s čigar načeli se ne strinjate. Na tem področju je uporabna njihova spletna stran, ki je dobro mesto, da preverite vse informacije pod zavihkom »O podjetju« ali čem podobnem.

Zakaj se ukvarjajo s tem


Preučevanje odgovora na vprašanje »zakaj« vas velikokrat pripelje do zelo cenjenih informacij o njihovih vrednotah, na katerih podjetje stoji, in o strasti, ki polni ljudi, ki delajo tam. Misija podjetja vas lahko navdihne in navduši tako, da si boste želeli biti del tima. Misijo, vizijo in vrednote skušajte umestiti v vaš opis in v vaše lastnosti – če vam to uspe, boste bližje želenemu cilju.

Trenutni dogodki


Poznavanje trenutnega poteka dela v podjetju je, seveda, zelo zaželeno. Preletite socialna omrežja, da vam bo kultura podjetja bolj jasna. Raziskovanje med različnimi zavihki vas pripelje do dogodkov, ki so se pred kratkim odvili in se bodo še dogajali. V nadaljnjem raziskovanju preučite ključne osebe v podjetju – direktorje, predsednike, člane uprave. Preglejte forume ali druge strani, kjer lahko najdete mnenja bivših in trenutnih delavcev o delodajalcu.

Druga vprašanja


Na kaj je potrebno biti pozoren in kaj vse je potrebno preučiti pred razgovorom:
- Kako veliko je podjetje?
- Koliko zaposlenih ima?
- Je podjetje mednarodno?
- Kdo je njihova največja konkurenca?
- Se je pred kratkim zgodila velika sprememba (menjava direktorja, predaje poslov itd.)?
- Ali ima podjetje jasno začrtano prihodnost?
- Za katere inovacije je odgovorno podjetje?
- Kako kvalitetni so njihovi produkti? Kako jih ocenjujejo?
- Kdo kupuje njihove produkte in kdo najema njihove usluge?

Podatki v zvezi s temi vprašanji vas bodo pahnili naprej in kar naenkrat več ne boste eden izmed mnogih, ampak boste stopili iz množice.

Kako se pripraviti na karierni sejem


Na podlagi ugotovitev napišite in prilagodite svoj življenjepis. Poskrbite, da bo v celoti informativen in pregleden – struktura mora biti prilagojena vašim izkušnjam, podobne podatke združite v isti odstavek in poskrbite, da se logično nanašajo drug na drugega. Predstavite se kot nadpovprečen kandidat in ne bojte se izpostaviti svojih dobrih lastnosti – a ne lažite! Podatki morajo biti verodostojni. Osredotočite se na konkretne delovne dosežke in rezultate v sklopu svojih delovnih izkušenj, plus točke vam bodo prinesla priporočila bivših delodajalcev – naredite si kopije vaših najmočnejših priporočil, s katerimi se lahko pohvalite. Uporabite vljuden, formalni slog pisanja in lepljive izraze. Poskrbite, da v življenjepisu ne bo slovničnih napak, saj te hitro odvrnejo delodajalca od vas. Nikoli ne bo škodilo, če si pripravite tudi certifikate in dokazila o formalnem izobraževanju. Bolj resno boste izpadli, če boste s seboj prinesli beležko ali rokovnik, v katerega si boste pisali zapiske iz razgovorov.

Pripravite predstavitev


Veliko vaših sogovornikov vam bo na začetku najprej dalo priložnost, da v kratkem času poveste nekaj o sebi. Za to boste imeli približno 2 do 3 minute, zato se na to predstavitev pripravite in ne bodite presenečeni, ko boste deležni te naloge. Pripravite kar se da jedrnato in usmerjeno predstavitev, v kateri predstavite vaše največje prednosti in dosežke, dodajte pa tudi rešitve, ki jih lahko ponudite podjetju – kako boste rešili njihov problem in zakaj ste ravno vi tisti pravi kandidat, ki jim bo pomagal pri nadaljnjem razvoju. Predstavitev in govor vadite tudi pred razgovorom, saj boste tako pridobili na samozavesti in suverenosti.

Pred odhodom na karierni sejem preverite…


- Izbrali in raziskali ste podjetja, ki jih boste obiskali.
- Pripravili in vadili ste svojo predstavitev za otvoritev pogovora.
- Natisnjenih imate zadosti kopij življenjepisa in ostalih dokumentov, ki jih potrebujete za odličen nastop.
- Pripravljena imate vprašanja za delodajalce.
- Izbrali ste oblačila, ki so primerna za razgovor.

Le pogumno in dobrodošli na sejmu!


Avtor: Anja Damjanović za MojeDelo.com

Povej naprej

Izberi področje dela