Zakaj nikdar ne boste dobili povišice?

19.4.2022


Pohvala vašega nadrejenega za dobro opravljeno delo zelo dobro dene, a bodimo iskreni – pohvala, ki nam nariše največji nasmeh na obraz, je pravzaprav povišica.

Čeprav mnoge raziskave kažejo, da plača ni ključni motivator med zaposlenimi, pa je skoraj vedno med top 5 vsake lestvice. Nadrejeni se dobro zavedajo, da je finančno nadomestilo dobrodošlo prav pri vsakem zaposlenem. Zakaj torej še vedno niste prejeli povišice? Preberite spodnje razloge in poskrbite, da naslednjič ne boste zaradi njih ostali brez povišice.

Neprijetno vam je zanjo sploh vprašati

Čeprav poznate načine, kako vprašati za povišico, si ne upate pristopiti do nadrejenega. Če tega ne naredite, bo vaš šef preprosto sklepal, da ste zadovoljni s tem, kar imate. Tudi v prihodnje, ko bo pogovor nanesel na zaposlene, ki si zaslužijo več, se ne bo spomnil na vas.

Vaš nadrejeni je lahko izredno zadovoljen z vami in vašim delom, a malo jih pristopi do zaposlenega in jih vpraša, kako se jim zdi njihova plača. Spregovorite!

Niste naredili »domače naloge«

Če podjetje v svoji ekipi želi sposobne ljudi, jih mora temu primerno tudi plačati. Če ste premalo plačani, je to eden od ključnih razlogov, da boste začeli iskati službo drugje. Pozanimajte se, koliko so plačani drugi na enakih položajih v vaši panogi. Najlaže to naredite na Placa.si.

Preden se začnete pogajati za povišico, naredite raziskavo in preverite, koliko so ljudje s podobnimi delovnimi izkušnjami in delovno dobo plačani v primerjavi z vami. Ko boste dobili to informacijo, boste imeli več argumentov pri pogajanju.


Kako dobro ste plačani?Ste že primerjali svojo plačo s slovenskim povprečjem na podobnih delovnih mestih? To lahko v le nekaj minutah preverite na Placa.si.

Z rezultati si boste lahko pomagali pri pogajanju za višjo plačo.


Niste izbrali pravega trenutka

Veliko delavcev, ki zberejo pogum in se začnejo pogajati za povišico, izbere nepravi čas. Ko ima podjetje že sestavljen stroškovni načrt za naslednje leto, je že prepozno za vas.

Strokovnjaki omenjajo tri obdobja, ko je smiselno začeti pogajanja:

  1. Ko naredite nekaj impresivnega.
    Pravi dosežek si zasluži pravo plačilo. Če ste svojemu podjetju pravkar pomagali dvigniti prodajo za 10 %, je to ogromen uspeh, ki si zasluži nagrado.

  1. Ko vaše podjetje dobro posluje.
    Več vpliva imate, ko številke v podjetju, kjer ste zaposleni, rastejo. Po drugi strani ne bodo želeli ničesar slišati, če bo šlo podjetju slabo. Dobro veste, kako je trenutno z organizacijo in smiselno izberite obdobje, ko se bodo pogajanja zaključila z odličnim uspehom.

  1. Ko vam nadrejeni da več odgovornosti.
    Če ste v zadnjem času prevzeli več odgovornosti in novih nalog, je čas, da se primerno nagradijo.


Niste predstavili pravih argumentov

Samo kratka izjava, da si želite povišice, ni dovolj, da vam ugodijo. Predstavite svoj prispevek k podjetju, kjer ste zaposleni.

Ne morete sklepati, da si vaš nadrejeni beleži vse vaše delovne naloge in odgovornosti. On ima svoje obveznosti, za katere skrbi. Marsikateri zaposleni se sploh ne zaveda, kako prispevate k podjetju, in ne ve, kako produktivni in dobičkonosni ste. Obrazložite mu in z jasnimi primeri predstavite uspeh svojega dela.

Morda tudi v tem primeru vaš nadrejeni ne bo prepoznal vašega prispevka k podjetju, a ne obupajte. Pogovorite se in zastavite jasne cilje ali določite, kaj še morate narediti in izboljšati, da si boste »prislužili« povišico.


Ne glede na to, kako dobro se boste pripravili na pogajanja in se bo podjetje zavedalo vaše vrednosti, vam morda ne bo uspelo doseči svojega cilja. Takrat je morda tudi čas, da začnete razmišljati o menjavi službe. Prebrskajte med ogromnim številom delovnih mest na MojeDelo.com.


Nasvet je za vas napisala: ekipa MojeDelo.com

Preberite tudi:

1. Kako se na razgovoru lotiti vprašanja o plači?
2. Katere psihološke značilnosti vodijo do uspeha?
3. 10 načinov, kako vzbuditi zaupanje delodajalca

Bodite na tekočem z našimi kariernimi nasveti!

Prejemajte jih tedensko v vaš e-nabiralnik – registrirajte se.


Izberi področje dela