Zaposlitveni intervju: kakšna vprašanja lahko pričakujete?

3.1.2014

Povej naprej

Čestitamo, uspelo vam je priti na zaposlitveni intervju. Zadnja stopnica preden vam ponudijo v podpis pogodbo o zaposlitve. To pomeni, da morate biti zares dobri, praktično najboljši, da boste uspešno opravili še zadnji korak. No, mogoče boste morali narediti dva koraka ali več, saj lahko pričakujete daljši selekcijski postopek.

Našli ste ustrezno prosto delovno mesto, s spremnim pismom ste prepričali kadrovika, da pregleda tudi vaš življenjepis. Z vsem ste bili tako dobri, da so se pri podjetju odločili, da vas želijo osebno spoznati in zato so vas povabili na zaposlitveni intervju. Kar na enkrat se vas poloti strah, noge se vam začnejo tresti in roke potiti. Brez panike. Zaposlitveni intervju lahko dobro opravite, tudi če vas daje trema in se bojite, da boste na razgovoru popolnoma odpovedali.

Skrivnost je v tem, da se dobro pripravite na vsa klasična vprašanja, ki vam jih bodo skoraj zagotovo postavili. Seveda bo tudi nekaj takih vprašanj na katera se ne da pripraviti, vendar ne dopustite, da vas zmedejo. Odgovarjajte jasno, izogibajte se neresnicam in vsako trditev podkrepite s primerom iz prakse. To bi moralo delovati. V nadaljevanju pa priprava na klasična vprašanja,ki jih imajo na zalogi vsi kadroviki.

Zakaj ste se prijavili na razpisano prosto delovno mesto?

To vprašanje je eno najpogostejših, ki jih lahko pričakujete na razgovoru. Čeprav je odgovor jasen – zato, ker iščem novo zaposlitev – pa je odgovor, ki ga želijo slišati delodajalci nekoliko bolj kompleksen. Pripravite krajši slavospev podjetju. Povejte jim, da se vam zdi podjetje privlačen delodajalec, da bi želeli sodelovati pri uspešnik produktih in storitvah. Jasno jim dajte vedeti, da ste opravili domačo nalogo in preverili vse, kar ste lahko, o podjetju. Poleg tega jim razložite, kako se vidite na položaju in kakšen doprinos boste dali podjetju, če vas zaposli.

Povejte mi nekaj več o sebi.

Še eno klasično vprašanje. Pozabite na vašo življenjsko zgodbo v smislu: »Rodil sem se mami in očetu, osnovno šolo sem obiskoval v mestu….« Imejte v mislih, da niste v baru in sogovornik na drugi strani mize ni vaš stari prijatelj. Osredotočite se na relevantne delovne izkušnje in na vsa formalna in neformalna znanja, ki jih posedujete in bi lahko pripomogla pri učinkovitem opravljanju zadolžitev na prostem delovnem mestu. Pojdite po vrsti, začnite z izobrazbo in nadaljujte z delovnimi izkušnjami. Vse kar boste povedali, naj se navezuje na delovno mesto za katerega kandidirate. Privatne zadeve, kot so družina in otroci, lahko mirno izpustite. Če imate pet otrok je sicer dosežek, vendar delodajalcu ne pove veliko, kako uspešni ste pri svojem delu, razen morda, da boste precej na bolovanju / negi. Vprašanja o privatnih zadevah so sicer ilegalna, vendar vam svetujem, da na njih vseeno odgovorite. Zgolj površinsko, ne preveč detajlno.

Katere so vaše močne/šibke točke?

Tudi tukaj se osredotočite zgolj na stvari, ki so relevantne za službo, ki jo zalezujete. Večina ljudi ima precej težav pri naštevanju svojih dobrih lastnostih, zato je nujno, da odgovor na to vprašanje pripravite v naprej. Pomislite na delo, ki ga opravljate. Katere stvari vam ležijo, pri katerih zadolžitvah ste uspešni, pri katerih stvareh vaš sodelavci prosijo za pomoč? Na drugi strani pa bodite previdni, ko bo govora o vaših šibkih točkah. Svoje šibke točke morate predstaviti tako, da bodo izgledale praktično kot vaše prednosti. Izogibajte se naštevanju dejanskih slabosti. Ne povejte delodajalcu, da radi dolgo spite in pogosto zamujate v službo. Raje se potrudite, da boste na novem delovnem mestu vedno točni.

Zakaj bi zaposlili prav vas?

Še eno klasično vprašanje, ki si ga lahko le želite. To vprašanje je odlična priložnost, da se predstavite kot idealen kandidat za prosto delovno mesto. Na večino vprašanj boste morali odgovarjati tako, da se boste držali tematike. Pri tem vprašanju pa imate precej proste roke, zato ga dobro izkoristite. Vnaprej si pripravite kratek, jedrnat in zmagovit govor, ki kadrovika ne bo pustil hladnokrvnega. Predstavite vaše glavne prednosti, v pravi luči predstavite pretekle zaposlitve in delovne izkušnje, dodajte relevantna izobraževanja in vse skupaj podkrepite s kopico dejstev. Če boste dobro izkoristili priložnost, ki se vam ponuja, potem boste deležni pogodbe za delo.

Želimo vam veliko uspeha na zaposlitvenem razgovoru. Še preden pa vas tja povabijo, morate pripraviti učinkovito spremno pismo in vrhunski življenjepis. Več o spremnem pismu najdete tukaj, primere življenjepisa pa tukaj.

Povej naprej

Izberi področje dela