Zaposlitveni intervju preko telefona

14.2.2014


Zaposlitveni intervju je običajno stresen dogodek za vsakega posameznika, toliko bolj, ker se na njem običajno srečamo z ljudmi, ki jih ne poznamo, srečanje pa poteka v prostorih in okoliščinah, ki jih nismo vajeni. Na zaposlitveni intervju smo običajno povabljeni na sedež podjetja lahko pa se z bodočim delodajalcem dogovorite, da opravite zaposlitveni intervju kar preko telefona.

Se lahko zaposlitveni intervju opravi preko telefona? Seveda! Poznamo več različnih oblik zaposlitvenega intervjuja in pri zaposlitvenem intervjuju preko telefona bo učinkovita verbalna komunikacija ena vaših največjih adutov.

Zakaj se izvajajo zaposlitveni intervjuji preko telefona?

Čas je tisti, ki ga dandanes vse bolj primanjkuje. Delodajalci so vse bolj izpostavljeni časovnim stiskam, zato iščejo različne načine, kako prihraniti vsako minuto. Glavni razlog za to je zagotovo časovna stiska, oddaljenost od kraja, kjer se kandidat nahaja, razne vremenske in prometne razmere in še bi lahko naštevali. Tako se lahko zgodi, da delodajalec naveže stik s kandidatom za prosto delovno mesto in izvede zaposlitveni intervju brez predhodne najave. To pomeni, da moramo biti vsak trenutek pripravljeni na klic.

Kako se pripraviti na zaposlitveni intervju preko telefona?

Napetost kandidata za delovno mesto je med zaposlitvenim intervjujem preko telefona ravno tako velika, kot če bi osebno odšli na zaposlitveni intervju na sedež podjetja. Vseeno pa se lahko zgodi, da vas klic ujame v neprimernem trenutku. V tem primeru je zagotovo najbolje, da kadrovika prosite, če lahko kasneje pokličete nazaj in to tudi storite. Pomembno je, da klic opravite takrat, ko ste nanj pripravljeni. To pomeni, da se morate nahajati v nehrupnem okolju in pri sebi vedno imeti pisalo ter list papirja. Zaželjeno je, da se pripravite tudi na običajna vprašanja, ampak nikar ne bodite preveč naučeni pri odgovorih. Zapišite si ključne točke, ki jih morate povedati in pripravite vprašanja, ki jih imate za delodajalca.

Na klic se je potrebno natančno pripraviti. Najbolje je, da imate pri sebi življenjepis, ki vam bo v pomoč pri sami predstavitvi izkušenj in ostalih dejstev. Če je le mogoče, prosite prijatelja, da vas pokliče in z vami trenira. Saj veste, da vaja dela mojstra! Le na takšen način boste dobili dejansko predstavo, kako poteka vaša komunikacija in kje so vaše šibke točke pri telefonskem pogovoru. Pomembno je, da za vaš zaposlitveni intervju vedo tudi vaši bližnji, saj boste z njihovo podporo zagotovo veliko bolj uspešni.

Kako poteka zaposlitveni intervju preko telefona?

Pri zaposlitvenem intervjuju preko telefona je najbolj pomembna primerna verbalna komunikacija. Pri pogovoru se kadrovik osredotoča izključno na vaše odgovore, saj ni motečih vidnih dejavnikov. Ves čas morate dobro poslušati in odgovarjati na vprašanja jasno ter odločno. Pomembno je, da predstavite vaše specifične veščine, delovne uspehe, izkušnje, prednosti, ki bi jih doprinesli k podjetju ter seveda prepričati kadrovika, da ste pravi za to prosto delovno mesto.

Čas pogovora

Intervjuju preko telefona morate posvetiti dovolj časa. Nikar se vam naj ne mudi, saj tako sporočate, da vas delovno mesto ne zanima dovolj. Odgovarjajte kratko, jedrnato in povejte vse, kar vas kadrovnik vpraša ter zastavite vprašanja, ki so za vas pomembna. Ni nenavadno, da zaposlitveni intervju preko telefona traja tudi eno uro.

Komunikacija je zelo pomembna

Vsak kadrovnik oziroma delodajalec si želi komunikativnega zaposlenega, ki je suveren v odgovorih. Med samim zaposlitvenim intervjujem preko telefona si lahko brez težav pomagate z opornimi točkami, ki ste si jih predhodno zapisali. Pomembno je, da govorite razločno in dovolj počasi, saj hitrost ni vedno najboljša. Številne raziskave potrjujejo, da med pogovorom preko telefona zvenite bolj profesionalno ter samozavestno, če stojite. Nikar se med pogovorom ne branite rahlega nasmeška - čeprav vas kadrovnik ne vidi, se vaš nasmeh vsekakor pozna na barvi glasu, ki je takrat veliko bolj prijetna.

Zapišite si pomembne podatke

Ker bo kadrovik z vami v telefonskem zaposlitvenem intervjuju delil veliko za vas novih in v prihodnosti morda pomembnih informacij si le-te zapišite. Ne zanašajte se na spomin, še posebej, če imate zaposlitvene razgovore za več prostih delovnih mest v istem tednu. Morda boste vabljeni v drugi krog zaposlitvenih intervjujev in vam bodo zapiski prišli zelo prav.

Telefonski bonton

Tudi preko telefona obstajajo določene oblike vedenja, ki jih je med intervjujem za zaposlitev dobro upoštevati. Ves čas bodite kar se da zbrani ter vljudni. Nikoli ne imejte v ustih žvečilnega gumija ali hrane. Sogovornika pozorno poslušajte do konca in šele takrat pričnite govoriti vi. Izčrpni odgovori, ki so rezultat temeljitega premisleka, so najboljši. Nikar ne imejte v glavi to, da med pogovorom ne sme vladati tišina. Premori so lahko koristni, saj se na ta način najbolje zberete. Na koncu boste videli, da celoten sistem telefonskega pogovora le ni tako zapleten, kot se morda na začetku sliši.

Kako ravnati po telefonskem intervjuju za delovno mesto?

Pomembno je, da se držite vseh dogovorov, ki ste jih sklenili med samim pogovorom. Priporočamo vam, da po pogovoru pripravite kratko zahvalo, ki jo naslovite na kadrovika oziroma delodajalca. Po potrebi ga prijazno spomnite na dogovore, ki ste jih sklenili. Tako boste zagotovo naredili dober vtis in pokazali veliko mero odgovornosti.

Telefonski intervju za zaposlitev je lahko vaša vstopnica za novo zaposlitev!

Čeprav je dandanes še vedno malo kadrovikov, ki opravljajo zaposlitveni intervju preko telefona, je pomembno, da veste kako se nanj pripraviti in na njem blesteti - kandidat lahko namreč preko telefona naredi dober ali pa slab vtis. Veščine telefonskega komuniciranja so pri zaposlitvenem intervjuju preko telefona ključ za uspešno iskanje zaposlitve. Pridobite jih čim prej.


Izberi področje dela