Zastavite si svoje karierne cilje

30.9.2020


Pri oblikovanju lastnega kariernega načrta je zelo pomembno, da si vzamete čas za razmislek o svojem trenutnem položaju ter poti, po kateri želite priti do vašega kariernega cilja. Razmislite o svojih vrednotah, željah in kompetencah. Samorefleksija vas bo vodila k prepoznavanju, kakšne kariere si želite. Ko boste razumeli sebe in to, kar si želite, boste lažje ustvarili načrt, ki vam ustreza.

Za uspeh v karieri je enačba zelo preprosta: načrtovanje + vztrajnost = uspeh.

Pisanje kariernega načrta je torej način, kako svoje sanje in želje spremenite v praktične in uresničljive naloge. Postavitev kariernih ciljev pa je ključ do uspešnega kariernega načrta

Kako zastaviti karierne cilje?

Za ustrezno načrtovanje kariernih ciljev si najprej postavite dolgoročne cilje, le te pa nato po principu S.M.A.R.T. metode, ki jo pojasnjujemo spodaj, razdelite na več kratkoročnih. Mnoge raziskave namreč kažejo, da doseganje ciljev po principu S.M.A.R.T. resnično deluje. Da pa boste zagotovo uspešni, jih zapišite in če je le možno s kom delite, saj to ustvarja občutek večje odgovornosti. Zapisane cilje postavite na vidno mesto, saj boste tako lahko nanj še bolj osredotočeni.

Cilj mora biti specifičen
Bodite čim bolj jasni in konkretni glede tega, kar želite doseči, saj so možnosti, da boste cilj dosegli, toliko večje.  Na primer, namesto da bi rekli: »Želim biti vodja«, si raje postavite cilj »Želim zasesti položaj vodje razvojne ekipe v tehnološkem podjetju«. Bolj kot so vaši cilji natančno opredeljeni, bolje boste razumeli korake, potrebne za dosego tega cilja.

Vprašajte se: KAJ JE MOJ CILJ? KAJ KONKRETNO SI ŽELIM?
Primer: Postati učitelj računalništva na srednji šoli.

Cilj mora biti merljiv
Na kakšne načine boste merili napredek pri doseganju cilja? Če je torej vaš cilj zasesti pozicijo vodje razvojne ekipe v tehnološkem podjetju, lahko napredek izmerite s številom prijav na vodstvene položaje in številom opravljenih razgovorov.

Vprašajte se: NA KAKŠEN NAČIN BOM VEDEL ALI JE ZASTAVLJENI CILJ DOSEŽEN?
Primer: Uspešnost bom meril s številom prijav, ponudb in razgovorov za zaposlitev.

Cilj mora biti dosegljiv
Cilj mora biti postavljen tako, da se morate zanj potruditi, obenem pa ne sme biti tako težko dosegljiv, da vas to frustira in demotivira. S postavljenim ciljem zasesti pozicijo vodje razvojne ekipe bi morali imeti znanja, izkušnje in ustrezne kompetence potrebne za dosego vodstvenega položaja. Preden si začnete prizadevati za dosego cilja, se odločite ali je to nekaj kar lahko dosežete takoj ali so potrebni še dodatni predhodni koraki, ki jih morate izvesti.

Vprašajte se: ALI SO ZASTAVLJENI CILJI DOSEGLJIVI?
Primer: Dosegel bom ustrezno stopnjo izobrazbe za to delo.

Cilj mora biti smiseln
Ko si postavljate cilje, upoštevajte, da so le ti smiselni in usklajeni z vašimi vrednotami in drugimi cilji. Vprašajte se, zakaj je cilj pomemben za vas in kako bo prispeval k vašim dolgoročnim ciljem.

Vprašajte se: ALI JE CILJ REALEN IN MI OBENEM PREDSTAVLJA IZZIV? 
Primer: Po pridobljeni izobrazbi načrtujem zaposlitev v izobraževalni ustanovi.

Cilj mora biti časovno opredeljen
Kakšen je vaš časovni okvir za dosego cilja? Dolgoročni cilj si razdelite na manjše kratkoročne cilje in jim določite časovne roke, ki naj bodo postavljeni čim bolj realno. Če v določenem časovnem okviru niste dosegli svojega cilja, si vzemite čas za razmislek zakaj je do tega prišlo.

Vprašajte se: KDAJ BOM DOSEGEL ZASTAVLJENI CILJ?
Primer: Rok za dosego cilja je v 6 mesecih po opravljeni diplomi.

Se prepoznate?

Mineva 5 let od kar ste zasedli trenutni položaj.  Delo vam je zanimivo, v večini dosegate samo uspehe, zato vam je vse postalo že skoraj rutinsko, udobno in varno. Pravih izzivov skoraj ni več. Zavedate se česa ste sposobni in celo vidite nekaj možnosti za napredek ampak se za ničesar ne morete odločiti. 

Kaj storiti?

Najdite cilj, ki vas bo resnično pritegnil. Govorimo o projektu za naslednjih 10 let. Ti projekti so različni in odvisni od vsakega posameznika. Za nekoga je to osvojiti novi trg, za drugega postati vodja ekipe, za tretjega pa postati poslovodja. Če se vam zdi, da cilja ne morete doseči, najdite mentorja, ki vam bo pri tem pomagal.  Najdite projekt, ki ima za vas tako vrednost, da boste zanj pripravljeti zamenjati sedanji ugled za morebitni začetni neuspeh.

Izstopite iz utečene rutine.

To je težek korak, zaradi katerega lahko celo izgubite ugled, uspehe pa lahko zamenjajo neuspehi. Znajdete se lahko v popolnoma novi ekipi, kjer ne boste poznali načina dela. Naj vas to ne prestraši. Vaše izkušnje in kompetence vam bodo pomagale na poti do uspeha.  Poskusite sami kreirati delovno okolje, skladno s svojimi cilji.  Bodite v koraku s časom. 

Se prepoznate? 

Občutek imate, da ste se ravno zaposlili, vendar je od tega minilo že dobrih 10 let. Med tem ste si ustvarili družino, zato so se vaše zahteve povišale. Ne ustreza vam več izmenski delovni čas, plača bi tudi lahko bila višja,  za piko na i pa imate občutek, da vas delodajalec izkorišča. Logična rešitev težave je druga zaposlitev in enoizmensko delo, da bo z dodatnim delom kaj dodatnega zaslužka. Prava rešitev pa je, da bi z isto količino dela in boljšimi delovnimi pogoji zaslužili več.

Kaj storiti?

Na tej točki morate biti pogumni in si postaviti cilje nekoliko izven svojih okvirjev. Postavite si glavni cilj, ki je zelo jasen. Na primer: Bolje plačano enoizmensko delo. Nato si postavite še podcilje, ki so obvezni zato da dosežete glavni cilj. Na primer: Novo delovno okolje, zaposlitev za določen čas, opravljanje tečaja ali izobraževanja.

Začnite se zanimati.

Začnite se zanimati kakšno je delovno mesto vodje izmene. Ali bi morali na dodatna izobraževanja in usposabljanja? Delati boste morali na vaših sposobnosti vodenja, sprejemanja odgovornosti in prevzemanja tveganja. Na naslednjem sestanku z nadrejenim, mu povejte, da vas zanima delo vodje izmene, vendar mu to dokažite tudi s svojimi dejanji.  Začnite uresničevati svoje sanje: delite jih z nadrejenimi, vpišite se v zaposlitveni portal, pošljite kakšno prijavo.

Se prepoznate? 

Ste diplomirali oziroma opravili zaključni izpit in se z vsem veseljem podali na začetek vaše karierne poti. Polni znanja in lepih sanj si obetate prvo zaposlitev. Imate velike načrte, visoke karierne cilje in se polni zagona podate na prvi razgovor oziroma prvi teden v novi službi. Kaj hitro pa je sledilo razočaranje. Namesto vodja prodaje, proizvodnje ali projektov, so vam dodelili rutinska opravila: kopirate podatke v Excel, vpisujete podatke v tabele, zlagate vodo v skladišču, lepite nalepke na okna,… Zdijo se vam kot čisto nepomembna  opravila, a so v resnici del mozaika brez katerega slika ne obstaja. Vse naloge so za podjetje enako pomembne, razlikujejo se le v zahtevnosti. Bolj kot je delovno mesto zahtevno, višje kompetence se od delavca zahtevajo. Kot iskalec prve zaposlitve se morate zavedati, da nimate takih sposobnosti, kot jih ima nekdo z 10 ali 20 let delovnih izkušenj.

Kaj narediti? 

Pridobiti kompetence, ki se za vaše karierno obdobje zahtevajo. Če tega ne boste storili, boste imeli  z napredovanjem izredne težave. Imejte v mislih cilje kot so sprejemanje odgovornosti, komuniciranje, lojalnost, odgovornost, samozavest,  sposobnost upoštevanja navodil, samoiniciativnost, nekonfliktnost. V podjetju so delavci, ki se upirajo dodeljenim nalogam nezaželjeni in zato jim potem bolj odgovorne niti niso dodeljene.

Prva zaposlitev naj bo široka.

Če ste študirali marketing, naj bo prva zaposlitev delo v marketingu in ne specialist za digitalni marketing. Prve zaposlitve nikar ne pogojujte z visokim položajem in nerealno plačo. Ko boste dokazali da ste pridobili kompetence, ki se zahtevajo za bolj odgovorna delovna mesta, boste to tudi dobili. Pomembno je le da imate ves čas v mislih svoj cilj in vse dolžnosti, ki so vam dodeljene sprejemate kot trening za vaše ciljno delovno mesto.


Zastavljeni karierni cilji odražajo osebno vizijo vaše kariere. Na prvi pogled se zapisovanje kariernih ciljev morda zdi nepotrebna formalnost, vendar se bodo prednosti tega procesa odražali tudi na vašem delovanju. Prisili vas namreč, da pričnete razmišljati o vprašanjih, ki se jih navadno izogibate, vam hkrati daje občutek smeri in vas zato motivira. Veliko lažje je nekaj početi, če točno veš, zakaj to počneš.

Prenesite delovni list in si zastavite svoje S.M.A.R.T. karierne cilje.


Izberi področje dela