Življenjepis kulturnika – kako ga prilagoditi razmeram?

3.10.2017


Življenjepis osebe, ki išče zaposlitev v kulturi, se bo vsekakor razlikoval od tistega »navadnega«, ki ga pošiljamo za delo v pisarni ali na terenu. Življenjepis kulturnika mora izražati posameznikovo osebnost, posameznikove sposobnosti in izjemno nadarjenost, ki ga je prelevila v to, kar je sedaj – v uspešnega kulturnika, ki lahko z veseljem pokaže svoje dosežke in se z njimi tudi pohvali.

Življenjepis kulturnika

Življenjepis osebe, ki išče zaposlitev v kulturi, se bo vsekakor razlikoval od tistega »navadnega«, ki ga pošiljamo za delo v pisarni ali na terenu. Življenjepis kulturnika mora izražati posameznikovo osebnost, posameznikove sposobnosti in izjemno nadarjenost, ki ga je prelevila v to, kar je sedaj – v uspešnega kulturnika, ki lahko z veseljem pokaže svoje dosežke in se z njimi tudi pohvali.Kljub temu, da je delo v kulturi nestalno in polno vzponov ter padcev, se velika večina zaradi velikega interesa in želje po tem delu odloči, da bo vseeno poskusila.

Pripravite več različnih življenjepisov


Imejte pripravljena dva ali več življenjepisov – en naj bo namenjen razpisanim delom na področju kulture, drug pa delovnim mestom izven tega področja. A ne pozabite – izkušnje, znanja in razmišljanje iz enega poklica vam lahko pomagajo pri iskanju zaposlitve na drugem področju in drugi službi. Odvisno je tudi od tega, na katero delovno mesto se prijavljate – v vsakem primeru je pomembno, da pripravite svoj portfelj, s katerimi boste pokazali vaše dosedanje dosežke. Pripravite se, da boste morali kot režiser predstaviti nekaj svojih lastnih video posnetkov. Kot oblikovalec pripravite spisek spletnih strani ali dokumentov, ki ste jih morali pripraviti. Naj vas ne briga, ali so dosežki še iz fakultetnih let ali ne, pomembno je, da so vaši in da z njimi izkazujete svoj talent.

Izbirajte prave informacije


Ni potrebno, da v življenjepisu navedete vse delovne izkušnje, ki so za vami. Če se delovne izkušnje večinoma ne povezujejo z delovnim mestom, jih raje ne vključujte (oz. zapišite eno) in prihranite prostor za pomembne stvari, za vaše dosežke na področju kulture. Pomembno je, da zapišete smer vašega študija in morebitne uspehe v tem času, zapišite, v katerih študentskih predstavah ste kot igralec nastopali, na katerem koncertu in tekmovanju ste kot študent klavirja tekmovali, katera mesta ste na tekmovanjih dosegli. Zapišite, kako ste pomagali pri restavriranju mestnega muzeja in izkušnjo podkrepite s fotografijami ali referencami.

Poudarite praktična znanja in usposabljanja


Poskrbite, da bodo uspehi, znanja in usposabljanja zapisani jasno in jedrnato. Nič ne bo škodilo, če boste pod računalniške kompetence zapisali tudi sposobnost oblikovanja in dizajniranja, četudi se prijavljate za drugo delovno mesto. Mnogo delodajalcev v teh časih od kulturnikov pričakuje, da so poleg talenta tudi vsestranski. Pozanimajte se, kaj se pričakuje od vas, morda bodo ravno izobrazba iz ekonomske fakultete ali izkušnje v administraciji štele veliko.

Poskrbite za svojo lastno znamko


Jasno in jedrnato predstavite sebe in svojo osebno znamko. Morate biti edina oseba, ki počne edinstveno stvar na samo vaš edinstven način, in nihče drug vas ne more posnemati. V življenjepis lahko vključite tudi poklicna usposabljanja in izobraževanja, prav tako pa so veliko vredna tudi sodelovanja v različnih študentskih društvih in članstva v kulturnih zvezah. Poskrbite, da bo vaš življenjepis prikazoval vas kot celoto, poskrbite, da boste popolna osebna znamka, vse v enem, a hkrati tako edinstveni.

Profesionalne izkušnje


V življenjepis vključite obdobje samozaposlitve, obdobje pogodbenika, prostovoljskih izkušenj, subvencionirana dela in priložnosti, ki ste jih za vas ustvarili ravno vi sami (sodelovanje s pomembnimi osebami ali sodelovanje v raznih organizacijah). Če je za vami razstava vaših slik, dogodek podkrepite s številkami, npr. koliko slik je vsebovala, koliko obiskovalcev ste bili deležni, koliko časa je trajala, koliko denarja ste takrat zaslužili za dobrodelne namene itd. V rubriko »dodatne izkušnje« zapišite vse stvari, ki ste jih delali izven področja kulture.

Zgodovina izobrazbe


V primeru, da je za vami malo delovnih izkušenj, poskrbite, da bo zasijala vaša izobrazbena pot. Zapišite najpomembnejše dele izobraževanja in usposabljanja, če je potrebno, dodajte tudi relevantne predmete, ki ste jih opravili. Dodajte tudi študijsko prakso, lokacijo in mentorja, nič ne bo škodilo, če boste zapisali tudi, če ste sodelovali kot pomoč pri profesorjevi razstavi.

Motivacijsko pismo


Ste kulturnik, ste umetnik! Ni potrebe, da motivacijsko pismo sovpada k standardom za »navadna« delovna mesta. Pokažite svojo izvirnost, naj bo zapisan v obliki pesmi, če je vaš talent pisanje besedil, naj bo oblikovno drugačen, če ste dobri v tem. V motivacijskem pismu predstavite sebe takšnega, kot ste. Pokažite, da živite za to področje, saj je ravno to potrebno za preživetje in uspešno profesionalno rast. Tako bo delodajalec vedel, da bo z vami pridobil samoiniciativno, motivirano osebo, in mogoče se odloči ravno za vas.

Avtor: Anja Damjanović za MojeDelo.com


Izberi področje dela