Življenjepis pa kar na podstrešje

1.12.2015


Mnogi izmed nas z veseljem pogledamo slike iz otroških časov in se spominjamo trenutkov, ko smo bili še brez skrbi, opazujemo, kako so mame takrat dekorirale dom, starinska zofa, daljinec v prozorni vrečki, kičasta miza, gobelini na stenah… Vsega tega več ni, ker so se naše mame odločile, da bodo dom posodobile. Če so se lahko mame ločile od folije na daljincu in začele slediti trendom, zakaj torej mi še vedno vztrajamo s staromodnim življenjepisom?

Posodobite vaš življenjepis

Mnogi izmed nas z veseljem pogledamo slike iz otroških časov in se spominjamo trenutkov, ko smo bili še brez skrbi, opazujemo, kako so mame takrat dekorirale dom, starinska zofa, daljinec v prozorni vrečki, kičasta miza, gobelini na stenah… Vsega tega več ni, ker so se naše mame odločile, da bodo dom posodobile. Če so se lahko mame ločile od folije na daljincu in začele slediti trendom, zakaj torej mi še vedno vztrajamo s staromodnim življenjepisom?Veliko ljudi na življenjepis ne gleda kot na dokument, ki ga je potrebno posodabljati, saj se jim to ne zdi potrebno. Ko pa je potrebno na razpisano delovno mesto poslati življenjepis, vzamemo starega, dodamo najnovejšo zaposlitev in ga pošljemo. Brez dodatnih sprememb.

In zgodi se nam, da se pet ali celo več let »hvalimo« s starim življenjepisom, saj ga nimamo volje popravljati oz. mislimo, da je že v redu tak, kakršen je.

Sledi nekaj kazalnikov, ki vam bodo dali vedeti, da je vaš dokument potreben posodobitev.

1. Začne se s stavkom o ciljih.


Začetni stavki, kot so »Moj cilj je, da najdem službo v uspešnem in hitro rastočem podjetju, kjer bi lahko pokazal svoje sposobnosti,« niso več zaželeni. Kažejo na to, kaj si vi želite, kar pa ni ravno v interesu podjetja. Delodajalci si želijo prebrati, kaj lahko oni dobijo od vas in ne obratno. Ali imate zadosti kompetenc, znanja in izkušenj, da boste uspešno reševali poslovne probleme?

Rešitev: Sestavite življenjepis, kjer boste pokazali vaše uspehe in vrednost, ki jo lahko ponudite delodajalcu. Zgoraj omenjene stavke čim prej izbrišite.

2. Nadaljuje se s številko faksa.


Številko faksa lahko preberemo kar po domače: 80-a so zakon!  Ogromna možnost obstaja, da vas noben delodajalec ne bo več kontaktiral preko tega medija, zato ga lahko mirne volje izbrišete.

Rešitev: Namesto številke faksa raje zapišite povezavo do vaše spletne strani, LinkedIn profila ali portfolia.

3. Datumi zaposlitev so levo poravnani.


Neskončna leva poravnava je prišla prav le v času pisalnih strojev, ko je bil tabulator beseda nemogoče. Zahvaljujoč Microsoft Wordu ali drugim programom imamo zdaj veliko možnosti, kako lahko naredimo življenjepis bolj živ in bolj zanimiv.

Rešitev: Datume lahko desno poravnamo, saj je na levi ime podjetja. Tako bomo prihranili prostor za druge pomembne informacije.

4. Pisava je Courier 10.


Takšno pisavo smo uporabljali na pisalnih strojih, zdaj imamo pa nešteto drugih možnosti.

Rešitev: Izberi drugo pisavo, kot je Arial, Calibri, Cambria itd.

5. Zapisali ste preveč pridevnikov, ki vas opisujejo.


Če uporabljate pridevnike, kot so zvest, orientiran k podrobnostim, komunikativen, deloven itd., takoj nehajte. Opisi teh značilnosti so brezpredmetni, če v življenjepisu ne ponudite dokaza, ki potrjujejo povedano. Pridevniki so staromodni in velika verjetnost je, da ste jih kopirali iz drugih življenjepisov, ki so se vam zdeli primerni, ali celo iz knjig z nasveti.

Rešitev: Izpustite pridevnike in se osredotočite na dokaze in uspehe ter poslovno vrednost.

6. »Kontaktirajte moje reference, saj so vam na voljo kadarkoli.«


No, niso več. V današnjih časih veliko delodajalcev najprej na spletu preveri vse kandidate, šele nato jih pokliče na razgovor. Tako lahko podjetje tudi samo pride do vaših referenc, ne glede na to, ali vam je to pogodu ali ne, saj je na spletu prav vse.

Rešitev: Izpustite stavek o referencah in prostor pustite za kaj bolj pomembnega.

Sledite trendom med življenjepisi. Ostanite informirani o zadnjih novostih, stilih in nasvetih, da boste vedno opaženi s strani delodajalcev.

Za še več nasvetov, kako se lotiti pisanja življenjepisa in kako dobiti zaposlitev, si preberite zaposlitveni priročnik Kako uspešno iskati zaposlitev.


PREBERI SI


Avtor: Anja Damjanović za MojeDelo.com


Izberi področje dela