Življenjepis, prošnja za delo ali vloga za zaposlitev – več imen za isto stvar

19.12.2013

Povej naprej

Iskanje zaposlitve se po navadi začne s pisanjem prošnje. No, nekateri oddajo vlogo za delo, drugi pripnejo življenjepis, spet tretji delodajalcu pošljejo svoj CV. Kakšna je razlika in katera oblika prijave na delo je najuspešnejša?

Na kratko – gre za isto stvar. Ne glede kako jo imenujete, namen je vedno enak – spraviti vas na zaposlitveni intervju. Ko se srečujemo s pisanjem prvega življenjepisa oziroma bi radi svojo prošnjo dvignili na višji nivo, se po navadi obrnemo najprej po odgovore, napotke in primere na internet. Toda katero ključno besedo vpisati v iskalnik, da boste našli to kar iščete?

Kratka raziskava je pokazala, da iskalci zaposlitve v iskalnike vpisujejo vse možne besede, besedne zveze in celo cele stavke, da bi našli karkoli uporabnega na temo pisanja življenjepisa. Enotne besede, ki bi dobro opisala prijavo na zaposlitveni oglas pač ni.

Še pred leti je bil edini pravi izraz za poslani dokument delodajalcu - prošnja. Sama beseda sugerira, da gre za izraz, ki so ga uporabljali iskalci v starih dobrih socialističnih časih, ko je bilo služb na pretek in je pogodbo dobil vsak, ki je le v podjetje poslal prošnjo za delo. Danes na žalost temu ni več tako. Kadrovnikom ne pošiljamo prošenj za zaposlitev ampak ponudbo za sodelovanje, ponudbo za delo. Torej, ko boste naslednjič poklicali v podjetje, vprašajte kako kaže z vašo ponudbo za delo in ne kje je končala vaša prošnja. Tako boste izpadli precej bolj profesionalno in ne boste zveneli kot kakšen 'žicar'.

Tudi vloga za zaposlitev ali vloga za delo ne zveni prav strokovno. Bolj spominja na kakšno vlogo za denarno nadomestilo. Izognite se birokraciji in birokratskim postopkom, ki temeljijo na vlaganju vlog in čakanje na njihove odobritve / razrešitve. Za sistem iskanja zaposlitve raje uporabite taktiko dobrega prodajnika. Prodajajte sebe, kot bi prodajali vrhunski izdelek. Predstavite vse svoje prednosti, povejte delodajalcu kaj bo pridobil, če vas zaposli in ne pozabite omeniti, da bo podjetje veliko prihranilo, če se odloči za vas in ne za vašega protikandidata.

Kako bi pogledali, če bi prodajalec avtomobilov svoj prodajni govor začel: 'Na vas naslavljam prošnjo, da kupite avto pri meni.' Verjetno bi precej debelo pogledali in po hitrem postopku odkorakali iz salona. Pri drugem trgovcu pa bi vas pričakalo predvsem nekaj drugega: 'Za vas imamo ravno pravi avtomobil. Hiter, zanesljiv, z zelo nizko porabo in nizkimi stroški vzdrževanja. Barvo in opremo si lahko izberete po svojih željah. Da ne boste kupovali mačka v žaklju, boste lahko avto testirali cel teden brez obveznosti in popolnoma brezplačno. Avto ima garancijo na večino vitalnih delov, poleg tega pa imamo do konca meseca še poseben popust. Uredimo vam še najcenejši kasko in osnovno zavarovanje ter vam podarimo letno vinjeto.' Kje podpišem?

Vse kar ste prebrali lahko prenesete v svojo ponudbo za delo. Zamenjajte svojo staro prošnjo za zaposlitev z nečim bolj prodajnim, da vas bo čim prej spravilo na tako želeni zaposlitveni intervju. Po istem kopitu pripravite tudi spremno pismo. Na hitro predstavite sebe, svoja znanja, izkušnje in lastnosti. Vse navežite na prosto delovno mesto. Pri spremnem pismu bodite kratki in jedrnati, saj je njegov namen prepričati kadrovnika, da bo prebral tudi vaš življenjepis.

Življenjepis, s tujko tudi curriculum vitae* ali krajše kar CV, začnite z udarnim (prodajnim naslovom) in nadaljujte z opisovanjem prednosti. Pazite, da ne bo samo o vas. Vključite tudi delodajalca in prosto delovno mesto na katerega se prijavljate. To storite tako, da vse svoje relevantne izkušnje opisujete v navezavi z delovnimi zadolžitvami službe za katero kandidirate. Iz življenjepisa spustite podatke, ki niso relevantni za razpisano pozicijo. Ko boste opisovali vaše zadolžitve pri preteklih delodajalcih, pod vsako alinejo dopišite še kakšni so bili vaši uspehi in dosežki za posamezno delovno nalogo.

Tako pripravljen življenjepis bo kadrovnika zlahka prepričal, da vas povabi na osebno srečanje. Kako se boste odrezali na zaposlitvenem intervjuju pa je že druga stvar. Nekaj primerov življenjepisov (CV-jev) najdete tukaj, vse ostalo pa boste morali poiskati sami. Začnite z iskalnimi termini, kot so: prošnja, vloga (obema lahko dodate tudi 'za delo' ali 'za zaposlitev'), življenjepis ali CV. Našli boste dovolj uporabnega materiala, da bo vaša ponudba za delo izstopala med konkurenčnimi.

Pa veliko uspehov s pisanjem vam želimo.

*curriculum vitae je izraz latinskega izvora. Na grobo ga lahko prevedemo kot (vašo) življenjsko pot oziroma potek vašega življenja do danes. Načeloma predstavlja pisni izdelek, ki osvetljuje posameznikove izkušnje in dosežke. Curriculum vitae ali skrajšano CV je v zadnjih letih postala kar neuradna mednarodna oznaka za življenjepis. Drugi izraz, ki se tudi precej uporablja na mednarodni kadrovski sceni, je résumé. Imamo tudi poslovenjeno različico – rezime, ki pa po navadi ni toliko zaposlitveno orientirana in se uporablja predvsem na drugih področjih.

Povej naprej

Izberi področje dela