Zaposlitveni portal MojeDelo.com za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo? Strinjam se Želim izvedeti več

Življenjepisi

Image

5 velikih napak v življenjepisih, ki jih videvajo kadroviki

Kadroviki v podjetjih se na dnevni ravni srečujejo z visokim številom življenjepisov, ki prihajajo na njihove naslove. Nekateri od njih so vzor vsem kandidatom, drugi pa vsebujejo napake, ki smo jih združili v Velikih 5, da bi se jim lažje izognili, preprečili njihovo romanje v koš za smeti in tako ostali v igri za vabilo na razgovor.
več »
Image

Poslal sem napačen življenjepis! Kaj lahko storim?

V želji, da bi se bodočim delodajalcem pokazali v čim boljši luči in jih prepričali v to, da so naše izkušnje, sposobnosti in osebne karakteristike idealne za razpisano delovno mesto, poskušamo ob vsaki prijavi prilagoditi življenjepis in spremno pismo. Idejo popolnoma pozdravljamo, se pa tudi zavedamo, da se v tej naglici rado zgodi, da v priponki po nesreči podamo napačen življenjepis.
več »
Image

Koraki do suverenega iskanja zaposlitve

Ne glede na karierno področje, znanje in izkušnje posameznikov, ki se spopadajo z iskanjem zaposlitve, pri vseh je moč zaznati določeno mero stresa, ki ga ob tem doživljajo. Ne zavedajo se namreč, da je stres, pritisk in skrb v bistvu njihova največja težava, saj jim zamegli zbrano mišljenje ter upočasni proces.

več »
Image

Napake v življenjepisu, ki vas stanejo razgovora

Življenjepis je napogosteje vaš prvi kontakt z potencialnim bodočim delodajalcem, zato je pomembno, da z njim karseda odlično prebijete led in se izkažete v najboljši luči. Je vaša priložnost, da spoznate nadrejenega in se mu podrobno predstavite na razgovoru. A kljub temu kadroviki v prejetih prošnjah najdejo kopico napak, ki se jim je bolje izogniti.

več »
Image

Kako dolg naj bo življenjepis?

Verjeli ali ne, ampak kadroviki in delodajalci so se že srečali z življenjepisi, ki so v dolžino merili 30 strani z vključenimi fotokopiranimi certifikati iz tečajev in dodatnih izobraževanj. Predstavljajte si začudenje na obrazu delodajalca, ko je v roke prijel ta kup papirjev, šok pa ga je popadel, ko je dojel, da se bo moral skozi vse papirje prebiti in jih prebrati. Svetujemo vam, da ne delate tega, če le želite dobiti delo.

več »
Image

Ali delodajalci berejo spremna pisma?

V trdem boju za zaposlitev spremna pisma pomagajo iskalcem zaposlitve, da v nekaj stavkih izrazijo bistvo, delodajalcem in kadrovikom pa nudijo kratek in hiter vpogled v kandidata, njegova znanja, motivacijo, sposobnosti in izkušnje. Delodajalci dobijo več informacij o vas, preden odprejo priponko z življenjepisom, kar jim vsekakor olajša iskanje primerne osebe za zapolnitev prostega delovnega mesta.

več »
Image

6 resničnih razlogov, da niste dobili službe

Šokirana vprašanja v stilu »Kako je to možno?« in »Zakaj, če pa sem imel dober občutek?« nam hodijo po glavi, ko prebiramo sporočilo tajnice podjetja, kjer smo prejšnji teden opravljali razgovor za službo, za katero ste mislili, da ste idealen kandidat. Za vas je intervju potekal kot po maslu, še energijo med vami in sogovorniki ste občutili. Kje se je zataknilo? Zakaj neprestano prejemate negativna obvestila, četudi se vam zdi, da ste rojeni za delovno mesto?

več »
Image

Ločeni življenjepisi za različna delovna mesta?

Izkušeni komercialist je nezaposlen že nekaj mesecev, in ravnokar se je odločil, da si bo razširil možnosti zaposlitve z iskanjem službe na drugih področjih. Izmučeni bančni investitor si želi delovnega mesta v neprofitni organizaciji, kjer bi naredil veliko dobrega v skupnost, hkrati pa utrpel manj stresa. Ali takšni profili potrebujejo več različnih življenjepisov ali le enega, dobro napisanega?

več »
Image

Besede, ki jih morate v življenjepisu čim prej argumentirati

Verjetno se vam življenjepis z vsemi tistimi dodatnimi besedami, ki se slišijo lepo, a ne povejo nič, zdi popolnoma sprejemljiv, a ravno to so tiste napake, ki jih delodajalci ob prebiranju opazijo in, ki jih odvrnejo od vas. Verjemite – življenjepis se ravno tako lepo bere (oz. še lepše) brez balasta, kot z njim, zato si preberite, katere besede do odvečne in katere morate čim prej odstraniti iz svoje predstavitve.

več »
Image

Dal sem odpoved – kaj napisati v življenjepis?

Pride čas, ko se zaposleni več ne počutijo dobro v svoji koži na delovnem mestu in pride čas, ko jim delo več ne predstavlja takega izziva, kot jim ga je ponujalo na začetku zaposlitve. Takrat je potrebno skočiti iz cone udobja in se odločiti, da boste odšli ter poskusili nekaj novega – v tem primeru je najprej potrebno dati odpoved in se na karseda lep način posloviti od svoje stare službe. Kako pa bodoči delodajalci gledajo na to, da ste starega vodjo zapustili?

več »
Poglejte še

Karierne storitve

Priročnik Kako uspešno iskati zaposlitev Selby & Mills psihometrični test Ponudba izobraževalnih programov Vprašaj strokovnjaka Svetovanje pri pripravi CV-ja