Ali delodajalci berejo spremna pisma?

15.2.2017


V trdem boju za zaposlitev spremna pisma pomagajo iskalcem zaposlitve, da v nekaj stavkih izrazijo bistvo, delodajalcem in kadrovikom pa nudijo kratek in hiter vpogled v kandidata, njegova znanja, motivacijo, sposobnosti in izkušnje. Delodajalci dobijo več informacij o vas, preden odprejo priponko z življenjepisom, kar jim vsekakor olajša iskanje primerne osebe za zapolnitev prostega delovnega mesta.

V trdem boju za zaposlitev spremna pisma pomagajo iskalcem zaposlitve, da v nekaj stavkih izrazijo bistvo, delodajalcem in kadrovikom pa nudijo kratek in hiter vpogled v kandidata, njegova znanja, motivacijo, sposobnosti in izkušnje. Delodajalci dobijo več informacij o vas, preden odprejo priponko z življenjepisom, kar jim vsekakor olajša iskanje primerne osebe za zapolnitev prostega delovnega mesta.
Ob prijavi na delo, za katerega se zanimate, bodisi preko zaposlitvenih portalov, bodisi neposredno v podjetje, je pomembno, da poleg življenjepisa napišete tudi spremno pismo, kjer na kratko napišete, kakšen je namen vašega sporočila, vaše prijave in vas, kot kandidata.

Spremno pismo bo: 

  • demonstriralo vaše znanje in izkazalo interes za delo v podjetju,  
  • poudarilo vaše močne in najbolj zanimive točke,  
  • dalo poudarek na pomembne informacije, ki jih niste mogli umestiti v življenjepis oz. se bojite, da bi se tam skrile med množico drugih podatkov.

Pustite vtis

Naloga spremnega oz. motivacijskega pisma je, da karseda hitro povleče bralca v vaše sposobnosti in da karseda hitro od njega izvabi interes za vas. Kakor vsak dober oglas, ima tudi spremno pismo svoje cilje, ki jih lahko dosežete na naslednje načine: 

  • Hitro preidite k bistvu in izogibajte se nepomembnih stavkov ter nepotrebnih besed. 
  • Poizkusite biti originalni, zato vam svetujemo, da se izogibate besedam in frazam, ki jih lahko vsak najde na spletu. Izumite svoje izraze in svoje stavke, ki bodo presunili bralca. 
  • Iz spremnega pisma odstranite vse, kar se vam ne zdi relevantno.  
  • Poskrbite, da bo intonacija pisma sovpadala z vsebino. Ko v pismu omenjate optimizem, pazite, da se bo tudi bralo na pozitiven način. Najhuje, kar lahko naredite je, da v pismu ne izrazite tega, za kar se »pretvarjate«, da ste. 
  • Povejte tisto, kar si resnično želite deliti z delodajalcem, ampak ne pretiravajte.

Udarite pogumno

Poskrbite, da boste v bralcu vzbudili neko čustvo.

Najprej poizvedite za njegovo ime. V primeru, da to ni izrecno navedeno v objavi, preglejte spletno stran podjetja ali kličite, da pridobite to informacijo. Vsekakor boste pridobili več bralčeve pozornosti, če bo v spremnem pismu prvo, kar bo videl: »Spoštovani g. Kovač!«

V prvem odstavku se osredotočite na podjetje in na novosti, ki ste jih prepoznali v oglasih, na spletu ali v novicah. Ali so pred kratkim ustvarili nov produkt? Zapišite, kar veste, saj bo bralec tako dobil občutek, da ste se potrudili, opravili domačo nalogo in izkazali interes za podjetje. Razložite, zakaj ste izbrali ravno njihovo podjetje in pokažite, da razumete njihovo znamko, vizijo, in se z njo strinjate.

Cilj spremnega pisma je, da vas povabijo na razgovor. Tako kot oglaševalci, tudi vi uporabite prijeme, s katerimi boste to vsekakor dosegli. Delodajalca vedno povabite, da stopi v stik z vami. Že kratek stavek »V upanju na srečanje z vami vas lepo pozdravljam,« je dovolj, da izrazite vaše cilje. Pazite, da zapišete vsaj eno močno lastnost, ki vas opisuje npr. entuziazem, kvalifikacije in izkušnje.

Če ste mnenja, da v življenjepisu obstaja del oz. poglavje, ki ga mora delodajalec še posebej prebrati, to zapišite v pismu – razložite mu, da bo npr. več informacij o vaših izkušnjah na velikem projektu izvedel ob branju življenjepisa.

Motivacijsko pismo je odličen način, da v njem izrazite tisto, za kar vam v življenjepisu zmanjka časa. V slednjem je namreč premalo manevrskega prostora za občutke, doživljanja, močne izraze, zato izkoristite priložnost, da ravno te informacije predočite že takoj.


V kolikor potrebujete več nasvetov pri iskanju službe, si preberite zaposlitveni priročnik Kako uspešni iskati zaposlitev.


Anja Damjanović za MojeDelo.com


Izberi področje dela