Čas je za prevetritev življenjepisa

3.10.2017


Ideja o tem, da bi začeli svojo novo karierno pot, je zelo vznemirljiva in zanimiva, a poraja se nam vprašanje, kako našo željo, strast in izkušnje premestiti v življenjepis? Na srečo lahko to storite z dovolj veliko dozo entuziazma, in če se le malo povprašate o vaši preteklosti, ste na dobri poti do spremembe.

Ideja o tem, da bi začeli svojo novo karierno pot, je zelo vznemirljiva in zanimiva, a poraja se nam vprašanje, kako našo željo, strast in izkušnje premestiti v življenjepis? Na srečo lahko to storite z dovolj veliko dozo entuziazma, in če se le malo povprašate o vaši preteklosti, ste na dobri poti do spremembe.


Kako spremeniti vaš življenjepis

Osebna izjava oz. predstavitev


Življenjepis vedno začnite z osebno predstavitvijo. Vprašajte se: Kdo sem? Kaj lahko ponudim podjetju? Kaj si želim doseči v svoji karieri?
Četudi ste že v spremnem pismu zapisali razloge za menjavo karierne poti, mora vaša osebna predstavitev to tudi potrditi. Podajte uspehe, ki ste jih pri gradnji prejšnje kariere dosegli in ki bi jih lahko uporabili pri naslednji zaposlitvi. Dovolj bo že štiri ali pet vrstic.

Sposobnosti


Raje kot osredotočanje na delovne izkušnje, pomislite na vaša znanja in sposobnosti ter na vaše dosežke. Poiščite konkretne primere, ki se lahko enačijo in ki lahko pripomorejo k gradnji nove kariere, kot so: prilagodljivost, vodstvene kompetence, reševanje problemov, retorične sposobnosti in socialne kompetence. To so sposobnosti, ki so zaželene v katerikoli karieri.

Delovne izkušnje


Delovne izkušnje pišite v obratnem vrstnem redu, kar pomeni, da zadnjo izkušnjo napišete na prvo mesto. Ni potrebno, da upoštevate vse izkušnje, saj so ključne tiste, ki pripomorejo k novi zaposlitvi – pomembno je, da zapišete uspehe in dosežke na prejšnjih delovnih mestih ter jih podkrepite s smiselnimi primeri. Bolje je, da se namesto na delovne naloge osredotočite na omenjene zmage in na načine, s katerimi ste pripomogli podjetju k rasti.

Izobrazba


Izobrazba je prav tako zaželeno poglavje v življenju in tudi to, tako kot delovne izkušnje, zapišite v obratnem vrstnem redu (zadnja je prva). Ne pozabite na stopnjo izobrazbe in znanja, ki ste jih dosegli z njo. Prav tako ne smete izpustiti dodatnih izobraževanj in tečajev, ki ste se jih udeleževali tekom vseh teh let. Če ne drugega, boste s tem novemu delodajalcu dali vedeti, da ste se pripravljeni učiti, kar velja za eno izmed pomembnejših lastnosti kandidata.

Hobiji in interesi


Poglavje o hobijih in osebnih interesih ni nujno, bi pa lahko bilo zaželeno. Če vam manjka velik del delovnih izkušenj, je lahko to poglavje odličen način, da se predstavite delodajalcu v najboljši luči. Vprašajte se: Mi bodo hobiji pomagali pri dosegu cilja? Ne pozabite hobijev omeniti niti takrat, ko vas bodo po njih vprašali na samem razgovoru.

Reference


Vedno je dobro imeti nekoga, ki bo delodajalcu zagotovil, kako dober zaposleni ste. Poskrbite tudi za to, da bodo vaše reference na voljo, ko bo novo podjetje vaše sposobnosti želelo tudi preveriti. Vaši kontakti so lahko prijatelji, učitelji, karierni svetovalci, ki vam bodo z veseljem pristopili na pomoč.

Za lažje posodabljanje življenjepisa, si lahko pomagate z vmesnikom MojeDelo.com.

PREVERITE TUKAJ!


Avtor: Anja Damjanović za MojeDelo.com


Izberi področje dela