Česa kadrovik v vaših dokumentih ne želi videti?

4.12.2015


Dokumenti, ki jih pošiljamo kadrovnikom, so namenjeni enemu cilju – pridobitvi osebnega srečanja. Predstavljajte si, da ste izkušen tržnik. Ti bodo svoji potencialni stranki poslali zgolj informacije, ki jo bodo pripravile do tega, da ga sprejme na sestanek. Na srečanju v živo pa bo dober tržnik predstavil vse, kar stranko o produktu zanima.

Česa ne smete napisati v življenjepis

Dokumenti, ki jih pošiljamo kadrovnikom, so namenjeni enemu cilju – pridobitvi osebnega srečanja. Predstavljajte si, da ste izkušen tržnik. Ti bodo svoji potencialni stranki poslali zgolj informacije, ki jo bodo pripravile do tega, da ga sprejme na sestanek. Na srečanju v živo pa bo dober tržnik predstavil vse, kar stranko o produktu zanima.Tudi vi ste tržnik, prodajate storitev (izdelek), ki ga najbolj poznate – prodajate sebe. Svojo stranko (kadrovnika) želite s svojo ponudbo (spremnim pismom, življenjepisom) pripraviti do tega, da vas sreča v živo. V tem članku boste našli nekaj najpogostejših napak, ki iskalce stanejo dobrega prvega vtisa pri kadrovnikih.

• Ne pozabite napisati kratkega povzetka vaših sposobnosti in znanj. Oseba, ki bere vašo predstavitev, potrebuje hiter pregled tega, kaj znate in ste dosegli – pričakuje vaš zaposlitveni profil.

• Nikar ne dovolite, da slaba slovnica uniči vašo zaposlitveno prijavo. Nihče ne bo zaposlil kandidata z napol pismeno prijavo, zato sleng, žargon in pravopisne napake ne sodijo v vaše prijavne dokumente.

• Ne uporabljajte neprimernih kontaktnih e-naslovov. hudabejba@mojnaslov.si je mogoče povabljiv naslov za prijavo na zmenkarske portale, pri kadrovikih (kadrovicah) pa ne bo pustil najboljšega vtisa.

• Ne bodite egoisti. V svojem življenjepisu ali spremnem pismu ne pišite samo golih podatkov o sebi. Kadrovnik ima problem, prazno delovno mesto, ki hromi delo njegovega podjetja. Potrebuje rešitev tega problema. Vaš življenjepis mora podajati rešitev kadrovikovega problema – z vašimi znanji in sposobnostmi, seveda.

• Ne uporabljajte dolgih stavkov. Kadrovik ni leposlovno razpoložen, od predolgih stavkov ga bo zelo verjetno bolela glava. Če želite v enem stavku povedati veliko, uporabite alineje. Seveda upoštevajte, da naj bodo alineje kratke zaključene misli in ne nedokončani (ali dokončani) stavki.

• Ne spuščajte se v podrobnosti. Namen življenjepisa in spremnega pisma je pridobitev zaposlitvenega intervjuja. Na njem boste imeli možnost razložiti vse, kar ste omenili v poslanih dokumentih.

• Nikoli ne znate vsega. Ni vam potrebno predstaviti vseh svojih delovnih izkušenj, tudi, če ste zelo izkušen kandidat. Predstavite najbolj relevantne za delovno mesto.

• Ne pišite o svojih odgovornostih, pišite o svojih uspehih. Sodelovanje pri pripravi nove proizvodne linije lahko pomeni, da ste vodili projekt, razvili izboljšave linije, s katero je podjetje prihranilo 40 tisoč evrov ali nosili kavo ostalim sodelavcem tima. Ne pišite o uspehu tima/podjetja, v katerem ste delali. Osredotočite se na svoje uspehe.

• Ne tlačite življenjepisa na eno stran. Preglednost naj bo v službi števila strani. Ne pozabite se lastnoročno podpisati na zadnjo stran življenjepisa!

• Ne pretiravajte s podatki o vaši izobrazbi. Če ste dosegli VII. ali višjo stopnjo izobrazbe, lahko izpustite srednjo in osnovno šolo. Poleg leta zaključka in institucije vključite samo informacije, ki vas močno dvignejo v očeh kadrovnika (npr. Prešernova nagrada za diplomsko delo).

• Ne pošiljajte informacij, ki niso bile zahtevane. Če kadrovnik od vas v zaposlitvenem oglasu ali osebnem kontaktu ni zahteval informacij o vaši pričakovani plači, pisnih dokazilih oziroma izjav, referenc, potem vam jih ni potrebno prilagati prijavi. Ne navajajte vašega spola, teže, religije, zakonskega stana, števila otrok, pričakovane plače, prejšnjih plač ali družbenih interesov.

• Ne omenjajte svojih nevarnih, ekstremnih hobijev. Kadrovnik ne bo preveč navdušen nad osebo, ki prisega na Base Jumping in ima zgodovino poškodb iz hitrostnega gorskega kolesarstva.

• Ne pišite o svojem zdravju in videzu. To storite le v primeru, če sta zdravje in videz povezana z delom, za katerega se potegujete.

• Ne uporabljajte dragih vezav ali map z vašimi predstavitvami. Pozabite na okrašen, dišeč papir, CV v desetih barvah. Ne uporabljajte pretirano debelega papirja (npr. 150 g in več) – standardni papir (80 ali 100 g bo čisto primeren).

Popravljen in skrbno pripravljen življenjepis prinesi na karierni sejem in se kar takoj preizkusi na pravem zaposlitvenem razgovoru.


KARIERNI SEJEM


Avtor: Ekipa Mojedelo.com
Ekipo zaposlitvenega portala MojeDelo.com tvori mlada, zagnana, motivirana, fleksibilna in profesionalna ekipa, ki dnevno svetuje delodajalcem pri objavi delovnih mest, iskalcem zaposlitve pa pomaga z nasveti in učinkovitimi strategijami za hitrejše in bolj efektivno iskanje zaposlitve.


Izberi področje dela