Česa ne smete zapisati v svoj življenjepis

22.3.2018


Profesionalno napisan življenjepis je ključ do uspeha pri iskanju zaposlitve. Poudariti mora vaše spretnosti, izkušnje, delovno zgodovino in pomembne dosežke, da bi bralci dobili čim boljši vpogled v to, ali ste primerni za zapolnitev prostega delovnega mesta ali ne.

Četudi življenjepis vsebuje veliko informacij, obstaja nekaj tistih, ki vanj nikakor ne spadajo; to so te, ki vaših možnosti za zaposlitev ne bodo povečale in tiste, ki jih bodo zmanjšale. Vsak milimeter v življenjepisu je pomemben, še posebej, ker je prostorsko omejen in morate dobro premisliti, kaj napisati vanj in kaj raje izpustiti.Karierni cilji

Karierni cilji so v življenjepisu skorajda nepotrebni. Delodajalcu povedo o vaših željah, zgolj redkokdaj pa se dotaknejo njihovih potreb. Poleg tega ob navedbi ciljev tvegate, da sploh ne sodite v okvir, ki ga išče podjetje. Morda vas bralec sploh ne bo mogel poistovetiti z njihovim mankom in že sam bo prišel do zaključka, da preprosto niste oseba, ki bi jo potreboval. Na ta način si omejite možnosti za uspeh.

Namesto kariernih ciljev karierni svetovalci svetujejo, da v življenjepis napišete kratek povzetek kariere, kjer poudarite, kaj lahko doprinesete podjetju in kaj je tista dodana vrednost, ki jo bo organizacija dobila z zaposlitvijo prav vas.

Domač naslov

Karierni svetovalci svetujejo, da se izognete pisanju domačega naslova oz. naslova stalnega bivanja, saj obstaja možnost, da pride življenjepis v popolnoma napačne roke in bi se na ta način razkril vaš izjemno pomemben podatek. V kolikor se potegujete za službo v vašem mestu, napišite le kraj, da bodo bralci vedeli, da prihajate iz lokalnega okrožja, v nasprotnem primeru mesto popolnoma izpustite, saj si ne želite, da vaš življenjepis romal v koš le zato, ker živite 100 km stran od sedeža organizacije.

Mehke veščine

Poglavje o kompetencah naj bo namenjeno veščinam druge vrste, ne mehkim spretnostim, saj so kadrovski svetovalci mnenja, da slednje lahko napiše vsak. Strinjajo se, da so pomembne, a v življenjepisu raje napišite specifična znanja, ki vam bodo prišla prav. Mehke veščine pokažite in naštejte v svojem spremnem pismu.

Reference

Svetujemo vam, da poglavje o referencah popolnoma izpustite. V kolikor se bo delodajalec želel pozanimati o uspešnosti vašega preteklega dela, bo že sam stopil z vašim nekdanjim nadrejenim v stik in poizvedel točno tisto, kar želi.

Posebne pisave

Strinjamo se, da je videz življenjepisa izredno pomemben, a bolj ključno je to, da se izkažete kot resen kandidat, zato raje izpustite stilizirane pisave, kot so Comic Sans in podobne. Z Verdano, Calibrijem in Arialom boste dosegli svoje, prav tako pa so omenjene pisave tiste, ki jih lahko zazna vsak operacijski sistem.

Srednješolska izobrazba

Vaš življenjepis ne potrebuje podatkov izpred 20 let, saj je pomembnejše tisto, kar je sledilo po tem. Namesto srednješolske izobrazbe se raje osredotočite na univerzitetno in na spretnosti oz. znanja, ki ste jih tam prejeli.

Fotografija

Fotografija, ki jo pripnete k svojemu življenjepisu, lahko vodi do diskriminacije. Namesto tega raje poskrbite, da bo na vaših socialnih omrežjih posodobljena fotografija, saj se mnogi kadroviki po pomoč oz. mnenje zatečejo prav tja. Življenjepisi, ki jih pripravljate za pozicije, kjer je videz pomemben, pa naj sliko kar vsebujejo.

Specifični žargon

Veliko kandidatov naredi veliko napako, ko na preteklih izkušnjah zapišejo naziv, ki je bil značilen posebej za tisto stroko ali tisto podjetje. Poskusite najti splošen izraz za posamična delovna mesta in se tako izognite nesporazumom.

Neprofesionalen e-mail naslov

Elektronski naslovi, kot so miska1988@karkoli.je, so namenjeni izključno mlajšim osebam v osnovni ali srednji šoli, pa še tem se svetuje, da se takšnim izogibajo. Ustvarite si profesionalen e-račun z imenom in priimkom ter tako že v spremnem pismu pokažite, da ste resen kandidat.


Iščete delo? Na zaposlitvenem portalu MojeDelo.com vsakodnevno objavljamo prosta delovna mesta.


PROSTA DELOVNA MESTA


Anja Damjanović za MojeDelo.com


Izberi področje dela