Dal sem odpoved – kaj napisati v življenjepis?

8.12.2017


Pride čas, ko se zaposleni več ne počutijo dobro v svoji koži na delovnem mestu in pride čas, ko jim delo več ne predstavlja takega izziva, kot jim ga je ponujalo na začetku zaposlitve. Takrat je potrebno skočiti iz cone udobja in se odločiti, da boste odšli ter poskusili nekaj novega – v tem primeru je najprej potrebno dati odpoved in se na karseda lep način posloviti od svoje stare službe. Kako pa bodoči delodajalci gledajo na to, da ste starega vodjo zapustili?

Delodajalci si v svojih vrstah ne želijo zaposlenega, ki prepogosto menja delovna mesta, saj bodo dobili občutek, da je nestabilen in se hitro naveliča vsake službe. Preberite si, kako lahko v prid obrnete tudi kratkotrajne zaposlitve in pluse zapišete v življenjepis.
Ko vas krivdno odpustijo

V primeru, da vas je delodajalec na prejšnjem delovnem mestu odpustil, zaposlitev vpišite v svoj življenjepis, tako kot vse ostale, le da nikjer ne omenjajte tega, da so vam »dali košarico«. Zapišite datume oz. obdobje dela (po resnici – ne lažite, da ste še vedno zaposleni nekje, pa niste!) brez dodatnih informacij o razlogih za odpust. Ko bo delodajalca to zanimalo in se mu bo zdelo pomembno vedeti, zakaj iščete novo službo, vas bo že vprašal.

Ko ste tehnološki višek

Eno je, če vas odpustijo iz krivdnih razlogov, drugo pa je, če podjetje skuša gospodariti z denarjem in začne odpuščati iz razlogov, kot so tehnološki viški, varčevanje, ukinitev delovnega mesta, itd. Ti drugi razlogi so manj pomembni za bodočega delodajalca, in četudi izve, kaj se je v resnici zgodilo, tega ne bo posebej poudarjal in si jemal k srcu. Tudi tega ne pišite v življenjepis, temveč razlog omenite v spremnem pismu. Razložite, zakaj ste ponovno na trgu dela in zakaj iščete zaposlitev – povejte, zakaj je škoda, da takšen talent, kot ste vi, ni zaposlen, hkrati pa je škoda, da se takšnega potenciala ne izkoristi. V primeru, da ste službo izgubili zaradi stečaja podjetja, v spremnem pismu omenite ime podjetja – v takšnem primeru bo bodočemu delodajalcu takoj jasno, kaj je na stvari.

Ko ste bili del kratkotrajnih zaposlitev

Veliko je del, ki se končajo z iztekom pogodbe za določen čas, veliko je tudi takšnih, ki so financirani iz evropskih sredstev in preprosto izgubijo vir financ, ko se enkrat celotna košara z denarjem porabi ali projekt konča. Če ste se že velikokrat srečali s takšnimi zaposlitvami in jih posledično menjali na več mesecev, v svoj življenjepis dodajte odsek »kratkotrajne zaposlitve«, kjer lahko zapišete vse službe, ki se niso izšle na dolgi rok – tako bo delodajalec ob branju izgubil občutek, da ste »muha enodnevnica« in bo prej pomislil, da ste delati prenehali iz drugih razlogov.

Ko zamenjate izgled življenjepisa

Iz kronološkega življenjepisa se lahko preusmerite na funkcijski življenjepis ali celo hibridni, ki je kombinacija obojega. V tem primeru se izognete kronološkemu pregledu delovnih mest, delodajalec pa izgubi občutek nad tem, kako je časovno potekala vaša kariera. V funkcijskem se osredotočite na vaše sposobnosti in spretnosti, ki ste jih tekom zaposlitev dobili. Na takšen način boste dali poudarek na vaše znanje in na stvari, ki ste jih sposobni opravljati – delodajalec bo dobil občutek, da ste izkušeni delavec, brez da bi ga prežel dvom o tem, da ste nestalen in neresen zaposleni.

Ko bi raje kaj izpustili

Zadnja možnost, da se izognete vprašanju »Zakaj pa vi tako hitro menjate službe?« je tudi ta, da zaposlitve, krajše od pol leta, preprosto izpustite in jih prihranite za zaposlitveni razgovor. Če ste mnenja, da bi pet različnih služb v enem letu samo poslabšalo situacijo, še preden sploh dobite vabilo na intervju, pametno prihranite informacije zase.


Poglejte, na kaj se morate osredotočiti, ko menjate kariero. Kako spremeniti obliko svojega življenjepisa, da bi vseeno bila dovolj privlačna za delodajalce?
Anja Damjanović za MojeDelo.com


Izberi področje dela