Dolgotrajna zaposlitev = dolgočasen življenjepis?

3.10.2017


Se počutite, da ste v podjetju, kjer ste zaposleni že več kot deset let, pravi inventar, in da boste kmalu pustili dinozavrske fosile za vašo delovno mizo v pisarni? Menite, da bodo bodoči delodajalci o vas mislili, da ste vsa ta leta stagnirali in se niste naučili ničesar novega? Pomembno je, da uporabite življenjepis kot sredstvo, v katerem boste vaše delovne izkušnje predstavili kot zelo pomembne in zelo pozitivne na vaši karierni poti.

Se počutite, da ste v podjetju, kjer ste zaposleni že več kot deset let, pravi inventar, in da boste kmalu pustili dinozavrske fosile za vašo delovno mizo v pisarni? Menite, da bodo bodoči delodajalci o vas mislili, da ste vsa ta leta stagnirali in se niste naučili ničesar novega? Pomembno je, da uporabite življenjepis kot sredstvo, v katerem boste vaše delovne izkušnje predstavili kot zelo pomembne in zelo pozitivne na vaši karierni poti.
Nekateri delodajalci cenijo zaposlene, ki v podjetju ostajajo veliko časa, in to izkoristite v svoji predstavitvi, ko se prijavljate na razpisano delovno mesto. Dobro vedo, da je ravno tak zaposleni predan podjetju, veliko ve, se nanj lahko zanesejo kadarkoli, zato potencialnemu delodajalcu pokažite, da ste vredni poskusa. Sledi 7 načinov, kako dolgotrajno zaposlitev prenesti sebi v prid že v prijavi.

1. Neprestano se učite

Nekateri delodajalci bodo morda mislili, da so vaše sposobnosti zaradi dolgotrajne zaposlitve stagnirale, a dokažite jim, da imajo napačno predstavo. V življenjepisu pokažite vso formalno in neformalno izobrazbo, ki ste jo pridobivali tekom zaposlitve, udeležujte se izobraževanj, ki jih organizira podjetje. Naj bo poglavje »Izobrazba« v vašem življenjepisu pomembno in vanj zapišite, kako ste se vsa ta leta razvijali.

2. Odstranite zastarele podatke

Spretnost tipkanja na pisalni stroj vsekakor ni več »v modi«, zato jo odstranite iz življenjepisa, četudi ste bili nekoč zelo dobri v tem. V primeru, da niste prepričani, katere sposobnosti je povozil čas, povprašajte za pomoč svojega prijatelja. Naj vam razpis na delovno mesto služi kot »plonk«, kjer lahko vidite, katere sposobnosti delodajalec išče od novega zaposlenega.

3. Različna delovna mesta ločite med seboj

Napredovanje v podjetju je dokaz, da ste se razvijali in da je podjetje cenilo vaše znanje in trud, zato so vas tudi potiskali navzgor po lestvici. Namesto, da različna delovna mesta pri enem delodajalcu združite v eno, jih ločite in za vsako pozicijo opišite delovne naloge. Da bi dosegli še boljši efekt, uporabite ključne besede, kot so »napredoval sem« oz. »postavljen na mesto pomočnika direktorja« itd. V primeru, da ste vsa ta leta ostajali na eni poziciji, v življenjepisu pokažite, na kakšen način ste prispevali k rasti organizacije in kakšen pečat ste pustili v njej.

4. Prikažite uspehe

Le opis delovnih nalog ni tisto, kar vas bo izstrelilo iz povprečja in vam dodelilo novo službo. Osredotočite se na vaše lastne uspehe, ki ste jih poželi na dolgotrajnem delovnem mestu. Kaj ste dosegli? Kako ste se razvijali? Kako ste pripomogli podjetju? Obstaja projekt, na katerega ste še posebej ponosni? V primeru, da se ne morete z ničemer »pohvaliti«, zapišite vse vaše prostovoljne udeležbe v društvih in lokalnih skupnostih.

5. Dolgotrajna zaposlitev je vaša prednost

Uporabite besede, kot so zagnanost, pripadnost, zvestoba, ki bodo delodajalcu dale vedeti, da ste morda tisto, kar podjetje išče. Tudi, ko boste povabljeni na razgovor, se osredotočajte na te besede in jih obrnite sebi v prid. Ustvarite resnično zgodbo o tem, kako se je vaša kariera spreminjala od začetka do konca.

6. Poudarite izkušnje, ki so povezane s cilji

Glede na to, da ste del podjetja že vrsto let, obstaja velika možnost, da ste bili del ekipe takrat, ko ste dosegali dobre uspehe. Zapišite vse uspehe in jih povežite z vašimi sposobnostmi ter izkušnjami. V vseh teh letih se jih je nabralo kar veliko, zato se osredotočite na tiste, ki so povezane s cilji celotnega podjetja in hkrati z vašimi dosežki.

7. Ustvarite povzetek vaše kariere

Na začetku življenjepisa zapišite povzetek kvalifikacij, ki jih imate, saj boste z njimi pritegnili pozornost in pripravili delodajalca, da vas gleda v pozitivni luči. Povzetek vas lahko izstreli na sam vrh kandidatov, saj pokaže, da imate močno zastavljene cilje in znanja, ki jih za to potrebujete.


POSODOBI SVOJ ŽIVLJENJEPIS V 2 MINUTAH!


Avtor: Anja Damjanović za MojeDelo.com


Izberi področje dela