Fotografi, delajte na svojem portfelju!

14.4.2016


Po socialnih omrežjih smo priča vsakodnevnim oglasom za fotografe, ki se poskušajo promovirati na razne načine. Priznajmo si – fotografov je vedno več in trg dela je vedno bolj nasičen s ponudbo takšnih in drugačnih ljudi, ki svoje sposobnosti delijo z drugimi. Zapisa ne želimo posvetiti kvaliteti teh, temveč bi radi izpostavili glavno, in sicer, kako naj si fotograf najde pravo zaposlitev. Rešitev je v portfelju!

Portfelj fotografa

Po socialnih omrežjih smo priča vsakodnevnim oglasom za fotografe, ki se poskušajo promovirati na razne načine. Priznajmo si – fotografov je vedno več in trg dela je vedno bolj nasičen s ponudbo takšnih in drugačnih ljudi, ki svoje sposobnosti delijo z drugimi. Zapisa ne želimo posvetiti kvaliteti teh, temveč bi radi izpostavili glavno, in sicer, kako naj si fotograf najde pravo zaposlitev. Rešitev je v portfelju!Preberite naslednje korake z nasveti, kako izdelati popoln portfelj, ki vas bo privedel do uspeha in navsezadnje – do službe.

Korak 1: Kaj je portfelj


Zelo enostavno – portfelj fotografa je zbirka njegovih del in njegova osebna predstavitev. Velja pravilo, da morajo biti fotografije, ki so deli vašega portfelja, vaše najboljše fotografije. To je seveda res, ne smemo pa pozabiti na glavno stvar – portfelj združuje fotografije na določeno temo, določen stil in specifično sredstvo.

Korak 2: Čemu služi


Portfelj je priložnost, da z njim predstavite svoje lastno delo, a ne smemo pozabiti, čemu je namenjen. Ga želite nesti na zaposlitveni razgovor, želite direktorja galerije prepričati, da iz vašega dela naredi razstavo, želite le predstaviti vaše delo širši javnosti? Kakršenkoli že je razlog, je pomembno, da ga imate med ustvarjanjem neprestano v glavi. Portfelj za zaposlitveni razgovor namreč predstavlja vaše sposobnosti in različne tehnike, ki jih obvladate, medtem ko mora biti portfelj za galerijo namenjen eni temi in biti del kulture ter politike galerije same.

Korak 3: Vaše občinstvo


Ko se boste odločili za namen vašega portfelja, se morate osredotočiti na občinstvo oz. ljudi, ki vas spremljajo. Kakšne reakcije želite vzbuditi pri njih – bi radi, da so šokirani, presenečeni, prijetno zadovoljni? Nihče si ne želi videti povprečne slike pokrajine, saj je teh malo morje, si pa vsi želijo videti fotografijo, ki kar izstopa iz množice enakih.

Korak 4: Tiskana ali digitalna verzija


Prve tri korake ste obdelali, zdaj pa se morate odločiti, kako boste svoj portfelj predstavili. V preteklosti so vse tiskali na papir, a napredna tehnologija nam je razkazala različne opcije z različnimi programi oz. aplikacijami. Zelo priročno je namreč, da že pred zaposlitvenim razgovorom delodajalcu preprosto pošljete povezavo do vašega portfelja. Če nimate možnosti za kvaliteten tisk fotografij, se vsekakor odločite za digitalno verzijo, saj bi bilo škoda kvaliteto zavreči na tak način.

Korak 5: Stil in oblika


Čas je, da razmislite o stilu in obliki vašega portfelja. Če se odločite za tiskano verzijo, potrebujete mapo, v katero boste shranili fotografije, a preden jo kupite, razmislite o dimenziji, ki jo želite. Svetujemo vmesno velikost (20x30cm ali A4 format). Kasneje je potrebno izbrati papir, ki bo primeren za visoko kvalitetne fotografije. Zavedajte se, da pri portfeljih na tem področju ni omejitev, temveč velja pravilo – bolj osebno je, več pove o vas.

Korak 6: Tematika


Se prijavljate za delovno mesto, ki bazira na portretnih fotografijah? Potem v svoj portfelj vključite le tiste, ki predstavljajo ravno to. Izberite, ali boste pokazali svoje sposobnosti črno-bele fotografije, sepia fotografije, fotografije s posebnim objektivom, fotografije, ki predstavljajo določeno časovno obdobje ali geografske značilnosti… Karkoli se odločite, morate za to imeti poseben razlog, ki ga boste znali interpretirati.

Korak 7: Izbira fotografij


Najtežji del ustvarjanja portfelja je izbira fotografij. Fotograf ni vedno najboljši ocenjevalec svojih lastnih fotografij, saj v vsako vloži trud, sebe in nekaj popravkov. Poiščite pomoč pri nekom, ki mu zaupate in se vam zdi relevanten za to početje. Začnite z izborom 100 izdelkov, cilj pa naj vam bo priti na 20 ali 30 končnih fotografij. Bolje je imeti malo kvalitetnih fotografij, kot pa ogromno slabih.

Korak 8: Predstavitev


Predstavitev je ključna za vaše občinstvo. Slaba predstavitev zelo kvalitetnih in dobrih izdelkov se ne bo dobro končala. Pomembno je tudi ozadje, glasba, način predstavitve… Na vse je potrebno misliti! Pomemben je tudi vrstni red fotografij – jih boste predstavili po kronološkem zaporedju ali boste izbrali drug način? Pri izbiri naslovne fotografije ne izberite ravno vaše najljubše, temveč se osredotočite na tisto, ki najbolje povzema in predstavlja celotno kolekcijo.

Korak 9: Vsebina


Katere druge vsebine boste vključili v vaš portfelj? Razmislite o umetniškem ozadju, ki bo sledil konceptu fotografij, hkrati pa vključeval del vaše osebnosti, o seznamu fotografij, naslovih fotografij in opisih, o datumu in kraju fotografiranja, dodajte pa še kontaktne informacije. Zapomnite si – vse omenjene stvari so ozadje in naredijo portfelj bolj zanimiv, bistvo naj pa še vedno ostane na fotografijah. Nihče namreč ne bo bral dolgih opisov, da ste morali čez drn in strn, da ste lahko ujeli to fotografijo.

Korak 10: Kaj zdaj


Ne končajte z vašim delom, ko zaključite z zbirko. V prihodnosti vedno lahko dodajate boljše fotografije, a načeloma se držite pravila, da je portfelj zbirka fotografij, ki ste jih naredili v preteklosti, dodajanje pa bo lahko pokvarilo in prekinilo rdečo nit.

Ko se prijavljate na delovno mesto, ne pozabite, da se mora fotograf pojavljati tudi na spletnih straneh. Brezplačno lahko odprete spletno stran, kjer se boste predstavili in kjer bo vidno vse, kar bi radi pokazali ljudem. V prijavi na prosto delovno mesto lahko podate povezavo do spletne strani. Ne pozabite – ključno je, da si ustvarite svojo lastno znamko!

Če bi radi prebrali več o tem, kako ustvariti svojo osebno znamko, preberite članek o ugledu kandidata.


PREBERI


Avtor: Anja Damjanović za MojeDelo.com


Izberi področje dela