»Kaj ste pa počeli eno leto?«

25.3.2016


Prvi odsek v življenjepisu, kjer napišete vaše osebne in kontaktne podatke, je bolj pomemben, kot se vam mogoče zdi. V tem odstavku morda pritegnete ali odvrnete delodajalca, da vas povabi na zaposlitveni razgovor. Kaj je tisto, čemur se raje izognite in kaj raje zapišite?

Kako prikriti porodniški dopust v življenjepisu?


Prvi odsek v življenjepisu, kjer napišete vaše osebne in kontaktne podatke, je bolj pomemben, kot se vam mogoče zdi. V tem odstavku morda pritegnete ali odvrnete delodajalca, da vas povabi na zaposlitveni razgovor. Kaj je tisto, čemur se raje izognite in kaj raje zapišite?Družina – da ali ne?


Mamice imajo velikokrat dilemo, ali naj v življenjepis pišejo, da imajo družino, ali naj to raje zamolčijo. Na portalu MojeDelo.com smo enotnega mnenja – če bo podatek lahko pomagal pri selekciji kandidatov, to vsekakor zapišite, v nasprotnem primeru pa informacijo raje izpustite, saj so veliko bolj pomembne vaše izkušnje in kompetence, kot pa samo dejstvo, da imate otroke. Navsezadnje se skozi celoten življenjepis držimo tega načela in podatki o družini niso nobena izjema.

Žal je še vedno tako, da so nekateri delodajalci skeptični do mladih mamic z majhnimi otroki, saj obstaja prepričanje, da bodo mamice neprestano na bolniških zaradi bolnih otrok, kaj šele bo, ko ti vstopijo v vrtec, v »leglo bacilov«. Premalokrat pa se podjetja zavedajo, da so ravno mamice najbolj organizirane osebe, ki znajo uskladiti več opravkov v enem dnevu in vsakega posameznega tudi odlično opraviti. Mamice so mojstrice upravljanja s časom in to je ena izmed njihovih prednosti.

Kaj pa porodniški dopust?


Porodniški dopust med drugim lahko predstavlja obdobje, ko je vaša kariera mirovala, »stagnirala«. Če se želite izogniti temu podatku oz. si želite, da izmed vseh briljantnih izkušenj ravno tale ne izstopa, si omislite drugačen način pisanja življenjepisa.

Poznamo tri vrste življenjepisov – kronološki, funkcijski in hibridni model. V kronološkem življenjepisu svoje izkušnje in pretekla delovna mesta zapisujete v obratnem vrstnem redu, izpostavite vsako posamično in pri vsaki opišete, kakšne so bile vaše naloge. Pri tem življenjepisu velikokrat izpustite vaše prednosti oz. močne lastnosti, ki ste jih pridobili tekom zaposlitev. V kronološkem življenjepisu so jasno vidne letnice in obdobja zaposlitev, zato je tudi težje »prikriti« dejstvo, da ste bili na porodniškem dopustu. Vedno bo vidno eno leto mirovanja.

Boljša opcija je funkcijski model življenjepisa, kjer se osredotočite funkcije, ki ste jih opravljali tekom vaše bogate kariere. Pod vsako funkcijo zapišete glavne naloge, delodajalce in uspehe, ki ste jih dosegli. Ker se v tem življenjepisu osredotočamo na delovna mesta, časovno zaporedje ni prvotnega pomena, zato s tem lažje »prikrijemo« t.i. luknje.

Najnovejši model je hibridni model, v katerem izpostavimo močne lastnosti že kar na začetku, saj bodo tako dobro vidne in delodajalcu takoj dosegljive. Delodajalcu takoj pokažemo, česa smo sposobni, kaj lahko pričakuje od nas in v čem blestimo. Močnim lastnostim sledi kratek povzetek izkušenj v nekaj besedah, sledijo mu profesionalna področja in zaposlitvene izkušnje v obratnem časovnem zaporedju, kjer so jasno predstavljeni uspehi in na kratko opisane funkcije preteklih delovnih mest.

Če bi si želeli individualno svetovanje v zvezi z vašo kariero in življenjepisom, se prijavite na karierno svetovanje pri našem strokovnjaku, ki se že več let ukvarja ravno s problematiko zaposlitev.


NAROČI TERMIN


Avtor: Anja Damjanović za MojeDelo.com


Izberi področje dela