Kaj vključiti v dopis podjetju?

25.7.2016


Vaš dopis podjetju (prošnja, ponudba za delo itd.) bo uspešnejši, če bodo podatki v njem reševali kadrovikov problem. Kateri je ta problem, morate izbrskati sami. To je lahko pomanjkanje ustreznih sodelavcev, neustrezni kandidati brez izkušenj, ki so se prijavili na delo, ali pa pomanjkanje sodelavcev z določenim znanjem, kar je ključno.

Vaš dopis podjetju (prošnja, ponudba za delo itd.) bo uspešnejši, če bodo podatki v njem reševali kadrovikov problem. Kateri je ta problem, morate izbrskati sami. To je lahko pomanjkanje ustreznih sodelavcev, neustrezni kandidati brez izkušenj, ki so se prijavili na delo, ali pa pomanjkanje sodelavcev z določenim znanjem, kar je ključno.
Preden se lotite pisanja dopisa, si odgovorite na spodnja vprašanja:

• Kaj želim z dokumentom doseči? 

• Katere podatke kadrovik pričakuje od mene? 

• Kaj kadrovik potrebuje? Mu želim pomagati pri reševanju njegovega problema?

Pismo načrtujte usklajeno, tako da najprej zapišete najpomembnejše podatke in jih podprete z dejstvi. Postavite se v kadrovikov položaj, premislite, kaj bi na njegovem mestu želeli v življenjepisu prebrati. Ko boste bolje razumeli njegove potrebe, napišite dopis, ki dokazuje, kako se lahko vaše šolsko predznanje, urjenje, delovne izkušnje in sposobnosti prepletajo s kadrovikovimi potrebami. Ne pozabite, da ste sami odgovorni za posredovanje svoje vrednosti delodajalcu. Vaša naloga je, da kadrovika seznanite s tistimi podatki, ki bi jih on sam napisal v življenjepis idealnega kandidata za razpisano delovno mesto.

Kje dobiti podatke?

Poiskati podatke o potrebah v podjetju je pogosto trd oreh. Tu je nekaj predlogov, kako izvedeti, kakšnega kandidata želi podjetje.

Kadrovske agencije

Slovenija je majhen trg. Ponavadi podjetje, ki išče sodelavca, pooblasti katero izmed kadrovskih agencij, da mu pri tem pomaga. Preverite, če katera od agencij povprašuje po delovnem mestu z istimi zahtevami in v istem kraju. Velika verjetnost je, da gre za isto podjetje. Obiščite agencijo, pozanimajte se za delo na tem delovnem mestu in izvrtajte čim več podatkov o delu, podjetju in zahtevah tega podjetja. Potem se na delo prijavite preko agencije in osebno. Ker veste, kaj podjetje išče, boste lahko pripravili zelo usmerjeno prošnjo in življenjepis.

Vključite svoje ‘vohune’

Imate v podjetju znanca oz. osebo, ki pozna koga v tem podjetju? Prosite ga za podatke o tem, kakšnega sodelavca iščejo in kakšne so zahteve za delovno mesto. Primerno se oddolžite za dobljene podatke in pripravite ustrezno prošnjo in življenjepis.

Uganite, koga podjetje potrebuje

Ste naredili domačo nalogo? Potem o podjetju veste vse, kar je mogoče vedeti. Na podlagi člankov, bilanc, prodajnih izdelkov podjetja približno veste, kakšne so zahteve podjetja, kam je usmerjeno in kaj želi doseči. Pripravite življenjepis in prošnjo, ki se bo ujemala s korporativno kulturo podjetja.

Intervju – vaša zaposlitvena predstavitvena mapa (portfolio)

Povabljeni ste na intervju! Lepo, seveda pa se zavedate, da bo intervju odločal o tem, ali boste v procesu izbire napredovali ali izpadli. Zato boste vložili veliko truda v ustrezno pripravo na intervju.

Kaj storiti pred intervjujem?

1. Preberite poslano prošnjo in življenjepis. 

2. Preberite zaposlitveni oglas. 

3. Izbrskajte čim več podatkov o podjetju. 

4. Pripravite svojo zaposlitveno predstavitveno mapo – portfolio. 

5. Pripravite si ključna vprašanja, na katera hočete odgovor, in pomembne podatke o vas, ki jih mora kadrovik dobiti.

Na razgovor pridite s predstavitveno mapo, ki naj vsebuje:

• nekaj izvodov vašega življenjepisa, 

• fotokopijo diplome, 

• povzetek vaših referenc.

Če želite ustvariti boljši vtis, v mapo vključite tudi:

• vse svoje reference, 

• fotokopijo mature, diplome, zaključnega izpita, vsa dokazila o izobrazbi, 

• fotokopijo vozniškega dovoljenja, 

• potrdilo o nekaznovanosti, 

 • potrdilo o državljanstvu oz. veljavno delovno vizo, 

• certifikate o izobraževanju, opravljenih izpitih, testiranjih itd., 

• listo izobraževanj, ki ste jih opravili (če ste večino plačali sami, dodajte oznako samoplačnik – podjetju tako poveste, da veliko vlagate vase), 

• seznam dosežkov; poskušajte dobiti potrdila o tem v prejšnjih službah, npr. najboljši prodajalec meseca itd.

Zavedajte se, da ste v razmerah kapitalističnega gospodarstva konec koncev le produkt: delovna sila, ki jo podjetje potrebuje, tako kot potrebuje surovine za izdelavo svojih izdelkov. V trgovini nas najprej pritegnejo izdelki s privlačno embalažo, četudi se morda ne razlikujejo od trgovinske znamke istega produkta. V kadrovanju ni veliko drugače. Z dobro predstavitvijo samega sebe boste naredili dober prvi vtis in si izboljšali možnosti za pridobitev delovnega mesta.


Več o dokumentih, ki jih morate poznati pri iskanju zaposlitve, si preberite v zaposlitvenem priročniku Kako uspešni iskati zapsolitev.


PREBERI SI


Avtor: Ekipa MojeDelo.com


Izberi področje dela