Kako do profesionalnega življenjepisa?

18.11.2015


Življenjepis je vaš ključni marketinški material – to si zapomnite! Kdaj ste nazadnje natisnili prijavo za delo in jo preko navadne pošte poslali delodajalcu? Vsekakor je tak način prijave manj pogost v teh časih. In veliko pogosteje se zgodi, da objavljena prosta delovna mesta prebrskamo na internetnih portalih, namesto v časopisih.

Priprava življenjepisa

Življenjepis je vaš ključni marketinški material – to si zapomnite! Kdaj ste nazadnje natisnili prijavo za delo in jo preko navadne pošte poslali delodajalcu? Vsekakor je tak način prijave manj pogost v teh časih. In veliko pogosteje se zgodi, da objavljena prosta delovna mesta prebrskamo na internetnih portalih, namesto v časopisih.Od 90-ih se je način iskanja zaposlitve zelo spremeni. Z nekaj kliki lahko pridete do nekaj tisoč objavljenih razpisov po vsem svetu. A večja je dostopnost do razpisov, večja je konkurenca. Sledi nekaj nasvetov, s čimer boste poskrbeli, da bo vaš življenjepis izstopal iz množice prijav.

1. Povejte pravo stvar.


Po zadnjih raziskavah kadroviki oz. iskalci novega kadra potrebujejo vsega 6 sekund (!) za pregled enega življenjepisa in odločitev, ali ste pravi kandidat ali ne. Zelo pomembno je, da razjasnite vaše cilje, nato pa sestavite življenjepis, ki pripomore k izpolnitvi teh ciljev. Poudarite primerne izkušnje in dosežke, izbrišite dodatne informacije, ki niso potrebne. Ne dovolite, da bralec ugiba, kaj mu želite povedati. Naj bo življenjepis direkten, strnjen in konkreten.

2. Vključite modne / ključne besede.


Vključite termine in ključne fraze, ki izstopajo že v razpisu za objavljeno delovno mesto, za katero se želite prijaviti (in, seveda, imate tudi prave sposobnosti, ki jih iščejo). Pomembne so ključne besede (usmerjen k reševanju problemov, vodstvene sposobnosti, motiviran, samoiniciativen, organiziran, komunikativen itd.), s katerimi boste pokazali, ali ste pravi kandidati ali ne.

3. Ne bodite kičasti.


O tem, kako naj življenjepis zgleda, smo že pisali v članku Enostavni triki do boljšega življenjepisa. V primeru, da pišete v Microsoft Wordu, pazite, da bo pisava čitljiva (npr. Arial, Tahoma, Cambria, Book Antiqua; Time New Roman je že prevečkrat uporabljen). Kičaste pisave niso zaželene, saj izpadejo manj resne, kot zgoraj omenjene.

4. Poskrbite za hitro komuniciranje.


Kadroviku olajšajte dostop do vas tako, da v življenjepis zapišete le eno telefonsko številko in le en elektronski naslov. Svetujemo, da podate mobilno telefonsko številko, saj imate ravno vi kontrolo nad njim – vklopljena tajnica, nadzirate, kdo se javlja na telefon in kdaj… Zapišite profesionalni elektronski naslov (gmail, yahoo itd.), ki ni zastarel. Če imate možnost, dodajte tudi povezavo do svojega LinkedIn profila ali spletne strani.

5. Poiščite si drugo mnenje.


Več glav več ve, pravijo, in tako je tudi pri življenjepisu. Vaš dokument dajte v vpogled nekomu, ki vas pozna, saj v tem primeru potrebujete objektivno mnenje, sami pa ste o svojih lastnostih in sposobnostih subjektivni. Še več, osebo nagovorite, da na podlagi prebranega in že znanega ponovno napiše vaš življenjepis. Povprašajte strokovnjaka – ta vam bo suhoparen seznam izkušenj spremenil v pravo zgodbo, ki jo bodo kadroviki z veseljem prebrali.

Na voljo vam je zaposlitveni priročnik Kako uspešno iskati zaposlitev, ki so ga napisali strokovnjaki na tem področju. V njem boste našli nasvete, ki vam bodo pomagali do boljše oz. nove zaposlitve.


PREBERI SI


Avtor: Anja Damjanović za MojeDelo.com


Izberi področje dela