Kako napisati kratek, a učinkovit CV?

25.5.2022


Vešče spisan življenjepis ali CV je eden izmed najpomembnejših dejavnikov, s katerim si lahko izborite razgovor za zaposlitev. Vaš CV je ogledalo vas samih in na podlagi slednjega si kadrovnik o vas ustvari prvi vtis. Običajno velja, da vas bo delodajalec, če mu je všeč, kar vidi, kmalu povabil na srečanje. In preverjen način, kako izstopati, je s preprostim življenjepisom. Prav ste slišali – manj je več.

Kaj sploh je preprost ali enostaven CV?

Preprost življenjepis je lahko berljiv, jedrnato predstavi vašo delovno zgodovino in veščine ter povzame vašo dosedanjo kariero. Takšen CV se osredotoča izključno na vsebino oziroma besedilo dokumenta in ne namenja pretiranega poudarka slogu ali okrasnim elementom. Ta minimalizem pomaga kadrovnikom hitreje odkriti ustrezne kandidate. Enostaven življenjepis je pregleden, organiziran in pravilno oblikovan s preprosto pisavo. Koristen je, ker vsebuje le tiste podatke, ki so za vašega bodočega delodajalca ključni – zato morajo že na prvi pogled izstopati vaše močnejše plati, dosedanje poklicne izkušnje in dosežki.

Kdaj poseči po preprostem življenjepisu?

Preprost, minimalističen življenjepis je primeren za prijavo na skoraj vsako delovno mesto. Če boste svoje kvalifikacije predstavili na pregleden in lahko berljiv način, bodo zaposlovalci to vsekakor cenili. Veliko delodajalcev običajno daje prednost enostavnejšim življenjepisom.

Kako sestaviti preprost, a učinkovit CV?

1.) Glava

Prva stvar v življenjepisu naj bo vaša glava, kamor vključite svoje polno ime, povzamete najpomembnejše, kar želite sporočiti, navedete lahko tudi svoje cilje. Pri slednjem na kratko navedite delovno mesto, ki ga iščete, ter katere veščine in prednosti lahko ponudite podjetju. Vse skupaj ne sme biti daljše od nekaj vrstic.

2.) Ustvarite stolpce

Če želite, lahko preostanek svojega življenjepisa razdelite na dva stolpca, da boste lažje in bolj pregledno priložili potrebne informacije, hkrati pa ohranili minimalistično obliko in možnost enostavnega branja. Vaša glava življenjepisa lahko poteka vzdolž celotne širine strani. Dvojni stolpec umestite tik pod glavo. Prvi stolpec naj bo namenjen vaši delovni zgodovini in izobrazbi, drugi (manjši) stolpec pa lahko vsebuje vaše osebne kontaktne podatke, spretnosti, certifikate, veščine in druge pomembne informacije. Še enkrat, stolpci so popolnoma neobvezen korak, lahko pa pripomorejo k boljši in lažji preglednosti pri branju vašega življenjepisa.

Primer življenjepisa prenesite tukaj.


3.) Dodajte svoje kontaktne podatke

Vaši kontaktni podatki morajo biti prva naslednja stvar, na katero pade oko kadrovnika. Vaši kontaktni podatki so lahko v svojem, posebnem razdelku in vključujejo naslednje:

  • telefonsko številko;
  • elektronski naslov;
  • družbena omrežja (po želji, ni nujno).

Poskrbite, da bo vaš elektronski naslov preprost in profesionalen in ne šaljiv ali norčav – zadostujeta vaše ime in priimek. V primeru, da se odločite v svoj CV vključiti tudi svoje družbene medije, se prepričajte, da so vaša uporabniška imena ustrezna in profesionalna.

Prav tako preglejte svoje objave na družbenih omrežjih in se prepričate, da vaši potencialni delodajalci ne bodo našli ničesar neprimernega, če bi se jih odločili preveriti. Za lažjo predstavo: denimo, da ste izkušena prodajalka, ki v prostem času rada vrtnari. Velika razlika je, če se v vašem življenjepisu elektronski naslov ali uporabniško ime na enem izmed družbenih omrežij glasi jana.novak@email.com v primerjavi s tvojarozica@email.com.

4.) Nanizajte svoje dosedanje zaposlitve

Običajno večino zaposlovalcev zanima vaša delovna zgodovina za zadnjih pet let. Če imate manj delovne dobe oziroma izkušenj ali pa so vmes nastajale vrzeli med zaposlitvami, se pripravite, da boste znali razložiti, kaj ste počeli v vmesnem času (četudi ste skrbeli za družino, je smiselno navesti, da ste se ob tem tudi kaj novega naučili. Omenite torej, da ste se dodatno izobraževali, delovali kot prostovoljec itn.), pri čemer niste dolžni razlagati podrobnosti iz svojega osebnega življenja. Osredotočite se zgolj na svoje poklicno življenje.

Ko navajate svojo delovno zgodovino, naj bo ta kratka, a opisna. Za vsako zaposlitev, ki ste jo opravljali, pojasnite svojo vlogo, poleg pa zapišite ime podjetja, v katerem ste delali, ter datum začetka in konca zaposlitve na tem delovnem mestu. Ustvarite kratek seznam svojih odgovornosti in dosežkov za čas dela v tem podjetju (največ tri ali štiri alineje). Pri naštevanju delovne zgodovine začnite z zadnjo zaposlitvijo, nato pa jih kronološko nizajte za nazaj.

5.) Izobrazba

Po enakem principu, kot ste navajali svojo delovno zgodovino, storite še z izobrazbo. Najprej navedite najvišjo stopnjo izobrazbe (npr: univerzitetna, visokošolska, srednješolska ...), nato koliko časa ste se izobraževali (npr. štiriletna elektrotehniško-računalniška strokovna šola) ter na koncu kje ste se izobraževali (npr. Fakulteta za varnostne vede – Univerza v Mariboru). V primeru, da študija še niste dokončali, ste pa absolvent in že veste, kdaj boste predvidoma diplomirali, lahko v svoj CV vključite tudi to (npr. september 2022).

6.) Spretnosti, certifikati in veščine

V manjši stolpec pod kontaktnimi podatki lahko naštejete svoje najmočnejše plati. Lahko jih združite v en del ali pa svoje spretnosti razdelite na mehke in trde veščine. Skušajte ohraniti skupno število spretnosti pod 10. Če imate dodatne kompetence, recimo tekoče znanje drugega jezika in/ali ustrezna potrdila, jih lahko navedete v svojem razdelku o spretnostih oziroma veščinah.


Kaj so trde in mehke veščine?

Trde veščine so tiste, ki jih pridobimo prek izobraževanja in so nujno potrebne za opravljanje določenega poklica. So poklicno specifične (npr. znanje postopkov striženja in barvanja las za frizerja). Mehke veščine je nekoliko težje definirati, lahko pa zanje trdimo, da so nujne za dobrega delavca – tukaj govorimo o tem, da smo timski delavec, da se hitro učimo, optimistično pristopamo k delovnim izzivom itd. – in med drugim odražajo odnos do soljudi in dela.

POVZETEK:

Da bi napisali kratek, a učinkovit CV, sledite spodnjim korakom:

  1. Bodite kratki in jedrnati
  2. Začnite z glavo življenjepisa
  3. Dodajte svoje kontaktne podatke
  4. Nanizajte svoje dosedanje zaposlitve
  5. Izobraževanje
  6. Spretnosti, certifikati in veščine

Za lažjo predstavo pripenjamo primer, za katerega upamo, da vam bo v pomoč.


Nasvet je za vas napisala: ekipa MojeDelo.com

Preberite tudi:

1. Novo leto, nov CV – kaj sodi v življenjepis in kaj ne?
2. Primeri uspešnega življenjepisa: Katero obliko izbrati?
3. Kako do uspešne in učinkovite prijave na delovno mesto?

Bodite na tekočem z našimi kariernimi nasveti!

Prejemajte jih tedensko v vaš e-nabiralnik – registrirajte se.


Izberi področje dela