Kako napisati svoj prvi CV?

19.4.2022


Iskanje dela brez predhodnih izkušenj se včasih zdi kot poskus vzpona na Triglav v natikačih. Kako naj se človek razpiše, zakaj bi bil primeren kandidat za opravljanje določenega dela, če pa še nikoli ni bil nikjer zares zaposlen?

Pomislek je sicer povsem na mestu, toda naj vas to ne ustavi pri iskanju dela. Kadrovniki vam bodo povedali, da kandidat z največ izkušnjami ni vedno tisti, ki na koncu tudi dobi zaposlitev, saj pri kandidatih iščejo več kot zgolj izkušnje. Prav zato je pomembno, da v celoti izkoristite svoj življenjepis oziroma CV, da se predstavite in hkrati utemeljite, zakaj ste prav vi najboljša izbira za to delovno mesto.

Da bi vam nekoliko olajšali hojo po hribu navzgor v japonkah, je spodaj nekaj nasvetov, kako se lotiti pisanja prvega življenjepisa.

Priredite svoj življenjepis delovnemu mestu, za katerega se prijavljate

Izjemno pomembno je, da je vaš CV prilagojen delovnemu mestu, ki si ga želite in na katerega se prijavljate. Če pišete svoj prvi življenjepis, je ključno, da se osredotočite na svoja znanja ter veščine in ne na izkušnje, ki jih nimate.

Pozorno preberite, kaj je zapisano v ponudbi za delo, ter izluščite, katere ustrezne veščine in kvalifikacije išče delodajalec (npr. oko za podrobnosti, izkušnje pri delu z ljudmi, redoljubnost itn.). Nato te veščine vključite v svoj CV – kot osebno izjavo v spremnem pismu ali pa temu namenite poseben razdelek oziroma stolpec. Na tej točki je ključnega pomena, da kadrovnik ugotovi:

  1. da ne gre za nek splošen, generičen življenjepis, ki ga pošiljate kar vsem po vrsti, 
  2. da dejansko premorete veščine, zahtevane za to delovno mesto.

Napišite »bombastično« spremno pismo

Navadno kadrovniki najprej preberejo spremno pismo, zato mora biti napisano brezhibno. To je vaša priložnost, da predstavite svojo osebnost in poudarite svoje odlike. Vzemite si nekaj časa in v nekaj vrsticah (od pet do deset) zapišite kaj o sebi, svojih sposobnostih in zakaj ste prav vi popoln kandidat za to delo.

Bodite kratki in jedrnati – to ni esej, temveč bolj kratek utrinek, ki pojasni, zakaj ste vi najprimernejši za to vlogo. Spremno pismo naj bo napisano profesionalno, predvsem pa mora imeti udaren začetek, ki bo kadrovnika pritegnil in zaradi katerega si vas bo zapomnil kot (primernega) kandidata. Več o tem lahko preberete tukaj.


Razmišljajte zunaj ustaljenih okvirjev

Imate kakšno prostočasno ali zunajšolsko dejavnost? Morda kje pomagate prostovoljno? To so vaše izkušnje – in zgoraj naštete dejavnosti lahko obravnavate kot svoje delo. Še vedno menite, da nimate delovnih izkušenj?

Delodajalci in kadrovniki so pripravljeni upoštevati obšolske aktivnosti in prostovoljno delo kot izkušnje, kadar je posamezni kandidat zaradi njih primernejši za določeno zaposlitev. Pobrskajte malo po spominu in pomislite, kdaj ste prostovoljno sodelovali pri kakšnem projektu, opravljali dobrodelno ali družbeno koristno delo, kamor spadajo tudi obvezna praksa, študentsko delo, različni tečaji in delavnice. 

Primeri:

  • Lokalnemu kajakaškemu klubu od svojega desetega leta naprej vsako leto pomagam pri organizaciji tekem na državni in mednarodni ravni.
  • Enkrat tedensko pomagam kot prostovoljec v lokalni skupnosti tako, da spremljam starejše po opravkih.
  • Štiri leta sem obiskoval tečaj francoskega jezika, ki sem si ga plačal sam – denar sem služil s sprehajanjem in varstvom psov.
  • Opravljeno imam tudi šestmesečno praktično usposabljanje z delom v frizerskem salonu Vidal Sassoon v Londonu.
  • Čez poletje sem pomagal teti v fotokopirnici, kjer sem urejal zaloge papirja in drugih materialov ter pomagal fotokopirati obsežnejše projekte.


Kot vidite, lahko v spremno pismo pravzaprav vključite kakršno koli relevantno izkušnjo
, pa če je bila plačana ali ne. Pomembno je predstaviti, kaj ste vi odnesli od tega in kako vam bo to pomagalo pri delu, za katerega se prijavljate.

Ne pozabite na prenosljive veščine

Večina kadrovnikov se zaveda, da kandidati morda nimajo točno določenih izkušenj, ki so navedene v zaposlitvenem oglasu, imajo pa zato prenosljive veščine. To so veščine, ki ste jih pridobili nekje drugje (delovno mesto ali panoga), a jih lahko uporabite dokaj univerzalno oziroma na različnih področjih.

Tako ste denimo zaključili študij novinarstva in čeprav nimate izkušenj v marketingu, bi se lahko s svojim smislom za pisanje in besedila preizkusili kot »copywriter« oziroma pisec oglasnih sporočil. Prav zato je za kandidate, ki imajo malo ustreznih delovnih izkušenj ali pa jih sploh nimajo, zares odločilno, da prepoznajo svoje prenosljive veščine in jih poudarijo v svojem življenjepisu.

Uporabljajte primerne ključne besede

Med prebiranjem vašega življenjepisa bo kadrovnik pozoren na uporabo ključnih besed. Ključne besede so seznam oziroma opis posebnih veščin ali kvalifikacij, zahtevanih v razpisu za delovno mesto. Pomembno je, da te besede prepoznate, nato pa jih, če jih imate, uporabite oziroma omenite v svoji prijavi na delovno mesto, sicer bo imel vaš CV le malo ali nič možnosti za uvrstitev v naslednji krog.

Zastavite svoj CV tako, da boste govorili isti jezik kot vaš bodoči delodajalec. Če oglas za zaposlitev navaja vodstvene izkušnje kot bistveno spretnost, potem poskrbite, da boste v svojem življenjepisu zapisali, da imate izkušnje z vodenjem, ker je to ena od ključnih besed. Svoje izjave in trditve vselej utemeljite s konkretnim primerom ali referenco (npr.: štiri leta sem vodila srednješolski dramski krožek).

Naj vas ne bo strah pokazati svoje osebnosti

Verjeli ali ne, ampak navdušenje šteje več, kot si mislite. Če lahko v svojem življenjepisu oziroma spremnem pismu predstavite svojo osebnost in pokažete navdušenje nad delom, ste že v prednosti pred ostalimi kandidati. Morda res nimate (vseh) izkušenj, ki jih delodajalec išče, toda če ustvarite CV, ki izstopa in izžareva vašo osebnost, se lahko zgodi, da boste prejeli klic na razgovor, ki ste ga tako nestrpno pričakovali.

Delodajalci iščejo še kanček več kot zgolj prave delovne izkušnje, povezane z delom. Iščejo namreč tudi pravo osebnost, ki bo ustrezala kulturi podjetja. Že res, da morda nimate vseh zahtevanih izkušenj, ste pa zato nadvse očarljivi.


Kadar pišete svoj prvi CV, je koristno, če razmišljate zunaj ustaljenih okvirjev in ste nekoliko kreativni. Naj vas ne bo strah poseči po prenosljivih veščinah. Svoje dosedanje izkušnje in veščine »pretopite« v potencialne spretnosti in značajske poteze, ki bi vam pomagale pri opravljanju dela, za katerega se prijavljate. Ste namreč veliko več kot zgolj datum ali alineja na listu papirja, zato poskrbite, da bo kadrovnik iz vašega spremnega pisma to uspel tudi razbrati. Da bi se temu cilju kar najhitreje in najbolje približali, pristopite k pisanju premišljeno ter s pravo energijo.


Nasvet je za vas napisala: ekipa MojeDelo.com

Preberite tudi:

1. S priporočilom korak pred konkurenco
2. Kako do (prve) zaposlitve?
3. Novo leto, nov CV – kaj sodi v življenjepis in kaj ne?

Bodite na tekočem z našimi kariernimi nasveti!

Prejemajte jih tedensko v vaš e-nabiralnik – registrirajte se.


Izberi področje dela