Kako obrazložiti "luknje" v življenjepisu

20.6.2018


Sestavljate kronološki življenjepis in s bojite, da se bo sogovornik »vpičil« v premor, ki ste ga imeli med dvema zaposlitvama? Ne glede na razlog, zakaj je prišlo do tega, morate imeti pripravljen odgovor na to.

Dandanes se veliko nadrejenih zaveda, da je težko najti osebo, ki bi delala celo življenje na enem delovnem mestu brez premora in menjave službe. Varnost na delovnem mestu prav tako ni več vrednota, ki bi jo opisoval naš trg dela.


Razmislite o tem, kako boste sogovorniku razložili, zakaj ste med eno in drugo zaposlitvijo »počivali« doma oz. bili brezposelni. Vsako takšno situacijo lahko obrnete sebi v prid, le pripraviti se morate.


1. Izgubili ste službo

Nekaterim ljudem je nerodno povedati, da so dobili odpoved. Ne obrekujte svojega nadrejenega ali sodelavcev zaradi tega, temveč se osredotočite na odgovor, ki ga boste izrazili, ko vas na naslednjem razgovoru vprašajo po tem.


Ne recite, da sovražite bivšega delodajalca in da je podjetje tako ali tako dalo slab vpliv na vas, temveč se izgovorite na rezanje denarnih sredstev. Povejte, da ste izredno zadovoljni, ker ste dosegli to, kar ste.
2. Dali ste odpoved in potovali po svetu

Osredotočite se na to, kako je potovanje prispevalo k vašo osebni in profesionalni rasti. Naj vam ne bo dovolj nasmejan odgovor, da ste preprosto spakirali kovčke in šli s trebuhom za kruhom. Pokažite jim, da ste imeli načrt in da ste se zaposlili oz. opravljali prostovoljna dela, ki so vam prinesla veliko izkušenj, znanja jezikov in odgovornosti.


Ne recite, da so zabave na Tajskem najboljše in da se jih skorajda nič ne spomnete, temveč pripravite zanimivo (a resnično) zgodbo o uspehu in o iskanju sreče. Osredotočite se na osebno rast in na to, kako vam je potovanje vlilo nova znanja, poznanstva itd.


3. Šli ste spet v šolo

Ta razlog je najverjetneje najlažji. Vsi se strinjajo z vseživljenjskim učenjem, zato vas nikakor ne bo nihče gledal izpod obrvi in vas obtoževal zaradi tega. Delo skupaj s študijem (oz. študij v poznih letih) zahteva od osebe več truda, zbranosti in inteligence tako doma, kot v službi.


Ne recite, da še vedno kolebate, kaj si želite, da postanete v svojem življenju, temveč sogovorniku povejte, zakaj ste se odločili za študij – ste potrebovali višjo kvalifikacijo?


4. Vzeli ste si leto za zdravje

Sogovornik od vas ne bo zahteval, da podrobno govorite o svoji bolezni, ki vas je za eno leto »prikovala« stran od službe, a vseeno se pripravite s kratkim in jedrnatim odgovorom, ko bo sogovornika zanimalo, kje ste se eno leto potikali. Omenite, da ste ponosni nase, ker ste prišli do cilja, in povejte, da se trenutno osredotočate na sedanjost in na to, kaj ste zaradu bolezni postali.


Ne recite le, da vam je bilo težko ves čas, temveč obrazložite, da ste šli tako psihično kot fizično skozi težko obdobje, a ste se pobrali in iz tega prišli še močnejši.


5. Morali ste skrbeti za družino

Skrb za bolnega starša ali otroka prinaša posebne spretnosti, ki jih imate na pretek. Nihče od sogovornikov si ne bo mislil, da je skrb za bolnega slabo dejanje, zato bodo do vas »prizanesljivi«.


Ne recite, da je bila to edina možnost, ki vam je sploh ostala, temveč razložite, da ste se po razmisleku odločili, da si postavite fokuse in pri tem vam je bil otrok najpomembnejši. Razložite, kaj vam je skrb zanj dala in kako lahko to znanje aplicirate naprej.Iščete zaposlitev? Na zaposlitvenem portalu MojeDelo.com si poglejte razpisana delovna mesta.


PROSTA DELOVNA MESTAIzberi področje dela