Kako prikriti luknje v življenjepisu?

6.11.2015


Nekateri izmed razlogov bodo vedno bolj sprejemljivi od drugih, a vseeno moramo poskrbeti za to, da povodi za premor ne bodo zapisani v vašem življenjepisu. V primeru, da se vam zdi, da je razlog pomemben za vašega delodajalca in bo pripomogel k službi, pa to na kratko zapišite v motivacijskem pismu.

Luknje v življenjepisu

V vseh letih izkušenj, ki jih imamo za seboj, se nam lahko zgodi, da smo za kakšno leto ali dve »izginili«, najsi bo to zaradi odhoda na porodniško, brezposelnosti, nadaljevanja izobraževanja, služenja v vojski, prebolevanja težke bolezni ali travmatične nesreče, skrb za starejšega starša ali bolnega otroka itd. Ne želimo si, da so »izgubljena« leta prvo, kar padejo v oči delodajalcu ob prebiranju našega življenjepisa, zato si preberite, kako vašo delovno pot prikazati tako, kot si zaslužite.Nekateri izmed razlogov bodo vedno bolj sprejemljivi od drugih, a vseeno moramo poskrbeti za to, da povodi za premor ne bodo zapisani v vašem življenjepisu. V primeru, da se vam zdi, da je razlog pomemben za vašega delodajalca in bo pripomogel k službi, pa to na kratko zapišite v motivacijskem pismu.

Funkcijski življenjepis


Za kandidate, ki imajo v svojih letih izkušenj nekaj premora, pa naj bo to iz kateregakoli razloga, je najbolj primeren funkcijski življenjepis. Kronološki življenjepis lahko uporabijo tisti, ki sem jim kariera neprestano vzpenja in so tekom delovne dobe neprestano delali, a žal to ne pride v poštev zgoraj omenjenim kandidatom.

Funkcijski življenjepis je primeren tudi za tiste, ki so delali v več kot enem podjetju, menjali pozicije, se vrnili v šolo in se izobraževali za novo znanje itd. S takšnim življenjepisom pokažete, na katerih področjih ste že delali in prikrije morebitne luknje zaradi že omenjenih razlogov. Z njim lahko urejeno prikažete vaše izkušnje, močne lastnosti in talente. Poudarja pozitivno!

Vzemimo za primer osebo, ki je trg dela ni videl že nekaj let in trenutno išče službo. Življenjepis naj se začne s kratkim povzetkom kvalifikacij, ki je sestavljen iz treh do osem stavkov o spretnostih in področjih izkušenj, nato pa naj sledijo vaša močna področja, kamor zapišete seznam ključnih besed, ki so primerne za delovno mesto, na katerega se prijavljate in, ki vas najbolje opisujejo. Močna področja lahko sestavljajo odnosi z javnostjo, poučevanje in administracija. Vse zapišite v ločene kategorije in pod vsako zapišite tri ali štiri alineje, v kateri boste predstavili izkušnje in spretnosti, ki ste jih na tem področju pridobili.

Čas za družino


Eden izmed najpogostejših razlogov, da si kandidat vzame premor, je, da si želi vzeti čas za družino. Kandidat je lahko svojo kariero gradil 10 let nazaj in bi se rad zdaj vrnil in nadaljeval z isto potjo, zato naj profesionalne izkušnje napiše v istoimensko rubriko. Tu naj bodo zapisane podobne službe, nazivi in odgovornosti. Ne izogibajte se datumom. Če izpustite datume in letnice, boste sprožili več vprašanj, kot pa če napišete dejansko trajanje in čas.

V vmesnem času, ko ste iz različnih razlogov nehali delati, ste morda pridobivali neformalna znanja na drugih področjih – lahko ste aktivno sodelovali v lokalni skupnosti, lahko ste bili predsednik sveta staršev na otrokovi šoli, lahko ste prostovoljili v lokalnem društvu… vse to in podobne izkušnje zapišite pod dodatne izkušnje. Življenjepis zaključite z računalniškimi znanji in izobraževanjem.

Bolezen ali nezmožnost za delo


Drugi najpogostejši razlog je prav bolezen kandidata ali kandidatovih sorodnikov. Svetujemo vam, da v življenjepis ne zapisujete tega, saj delodajalec te informacije ne potrebuje oz. je ne sme iskati od vas. S funkcijskim življenjepisom boste lahko prikrili obdobja mirovanja in prikazali morebitne spremembe v kariernih področjih. Če ste v tem času vseeno imeli čas in moč obiskovati razne tečaje ali delati kot prostovoljec, vse zapišite pod rubriko dodatne izkušnje. 

Skupna pozitivna točka vseh zgodb je, da poudarimo naša močna področja, boljše spretnosti in bogate izkušnje, da se prikažemo v najboljši luči.

Motivacijsko pismo


V motivacijskem pismu zapišite vaše namere, kvalifikacije, sposobnosti itd. v urejeni obliki. Medtem, ko v vašem življenjepisu zapišete podrobne informacije o zaposlitvi, odgovornostih in izobrazbi, izkoristite te podatke v skrajšani obliki v motivacijskem pismu. Prepričajte delodajalca, da odpre in prebere vaš življenjepis.

Učiteljica, ki pet let ni delala na svojem področju, bo zapisala motivacijsko pismo v stilu: »Kot je razvidno iz mojega življenjepisa, sem diplomirana profesorica angleškega in nemškega jezika z več kot 10 let delovnih izkušenj. V času, ko sem si vzela premor od poučevanja in skrbela za moji dve hčeri, sem izkoristila priložnost in nadgradila znanje na področju izobraževanja otrok s posebnimi potrebami.« Kandidatka preusmeri delodajalčevo pozornost na informacije, ki so pomembne za razpisano delovno mesto, hkrati pa omeni svojo izpopolnjevanje na tem področju kljub premoru, kar o osebi pove veliko pozitivnih stvari.

Vzemite si čas, da v svojem življenjepisu in motivacijskem pismu na primeren in urejen način zapišete svoje izkušnje in močna področja, ki bodo prepričala delodajalca.


Za več nasvetov, kako hitreje priti do želenega delovnega mesta, si preberite zaposlitveni priročnik Kako uspešno iskati zaposlitev, ki so ga napisali naši sodelavci v želji, da bi vam pomagali in proces iskanja zaposlitve naredili učinkovitejši.


NAROČI PRIROČNIK


Avtor: Anja Damjanović za MojeDelo.com


Izberi področje dela