Kako se opisati v 140 znakih?

11.12.2017


Desetletje nazaj, leta 2006, so Lordi zmagali na Evrosongu s svojo metal pesmijo Hard Rock Hallelujah, leta 2006 se je Črna Gora odcepila od Srbije in postala samostojna republika, leto 2006 pa je bilo tudi leto, ko je Twitter začelo svoje uspehe na področju socialnih omrežij. Se vam zdi, kot da se je zgodilo včeraj? Se počutite stari?

V tem desetletju je Twitter močno napredoval in se dodobra razvil ne le v še eno izmed sredstev za socialno mreženje in deljenje novičk, ki se dogajajo po svetu, temveč je tudi dober način za razvijanje svoje karierne poti in iskanje zaposlitve. Je popolna mešanica med LinkedIn-om in Facebook-om, saj povezuje vašo profesionalnost in osebnost.

V nasprotju z drugimi socialnimi omrežji, tisto, kar objavite na Twitter-ju, je lahko iskani zadetek na brskalniku Google, kar pomeni, da si kadroviki lahko ustvarijo tako pozitivno kot negativno mnenje, ki bazira na vaših tvitih. Zato si vsekakor želite biti strateški z informacijami, ki jih objavljate na spletu.

V desetletju smo pridobili nekaj nasvetov, kako se na Twitter-ju izkazati in ga izkoristiti kot ponjavo za uspešen preboj na trg dela.


Twitter vam lahko pomaga pri iskanju zaposlitve

Izložba vaših znanj in kompetenc


Deljenje novih člankov in novic vam ne bo pomagalo graditi osebne znamke, temveč jim morate dodati vrednost, kar pomeni kopati globlje od naslovov. Pokažite, da ste članek zares prebrali in da imate o njem tudi svoje mnenje. Citirajte stavek iz članka ali se osredotočite na statistiko, ki jo povzema.

Dodajte vizualno podobo


Vaši tviti so vidnejši za kar 313%, če jim dodate fotografije. Te naj bi imele zveze in naj se povezujejo z vsebino. Poskusite z GIF-i, dodajte heštege, poskrbite, da vas bodo drugi retvitali.

Pokažite svojo osebnost


Četudi Twitter uporabljate kot orodje za izgradnjo kariere, si vseeno želite v tvitih pokazati vsaj delček svoje osebnosti. Ne želite si biti zgolj »zategnjeno« poslovni. Vsekakor ni prepovedano objavljati posnetkov kužkov, saj znajo biti smešni in prikupni, se bo pa kadrovik vprašal, kaj za vraga počnete cele dneve, če bo teh posnetkov več oz. bodo polnili vaše tvite neprestano. Hkrati pokažite malo sofisticiranosti. Opis »lol« lahko zamenjate s »kakšen čudovit način za začetek dneva«.

Heštege uporabljajte kontrolirano


Optimalno število heštegov je dva ali tri, saj si na tak način izboljšate iskalne zadetke drugih uporabnikov, a karkoli presega to številko, je popolnoma neuporabno, hkrati pa vam bo onemogočalo napisati kaj drugega, pametnejšega. Ne pozabite, da ste omejeni s številom znakov. Na spletnih straneh hasthtags.org in hashtagify.me si lahko pogledate, kateri so popularni heštegi na posameznem področju.

Pravilo 80:20


Seveda je lepo Twitter uporabljati kot del samopromocije in s tem, da napišete, da boste letos predavali na Sporto konferenci, ni nič narobe, a paziti morate, da ne pretiravate. Twitter navsezadnje ni vaša PR spletna stran, preko katere se prodajate. Ameriški strokovnjaki priporočajo razmerje 80:20, kar pomeni 80% tvitov z dodano vrednostjo in potrebno informacijo za vaše sledilce, 20% pa sestavljajo tviti za samopromocijo.

Bodite pozorni na pravi namen


Twitter ima možnost, da zruši ovire med kadroviki in podjetji, ki jih drugače ne bi mogli doseči in kontaktirati. A vseeno pristopite pozorno in previdno. Prvotno poskusite do osebe pristopiti čisto »po naključju«, brez da bi jih takoj ustrašili in jim rekli »Zaposlite me!«. Šele kasneje, ko vzpostavite kontakt, jim preko zasebnega sporočila povejte, da vas zanima več informacij o podjetju.

Pozorni bodite na to, kaj ljudje objavljajo, preden začnete pogovor z njimi. Želite si interakcijo s pravimi ljudmi in tistimi, za katere veste, da vam bodo odgovorili. Da bi spletno konverzacijo malo bolj »začinili«, sprašujte vprašanja z namenom in ne bojte se pohvaliti njihovega dela. Napihovanje tujega ega se nikoli ni izkazalo za slabo dejanje, tako da kar pogumno naprej.

Vas zanima, kako lahko za iskanje zaposlitve uporabite blog?


PREBERITE SI


Avtor: Anja Damjanović za MojeDelo.com


Izberi področje dela