Kakšen je primeren format življenjepisa?

6.11.2015


Recimo, da je vaš življenjepis posodobljen, urejen in dopolnjen s ključnimi besedami, da bo lahko zavzel visoko mesto na lestvici kandidatov. Zadnje, kar si želite, je, da si vrata zaprete še preden ste si jih dodobra odprli – shranite življenjepis v napačnem formatu.

Različni formati življenjepisov

Recimo, da je vaš življenjepis posodobljen, urejen in dopolnjen s ključnimi besedami, da bo lahko zavzel visoko mesto na lestvici kandidatov. Zadnje, kar si želite, je, da si vrata zaprete še preden ste si jih dodobra odprli – shranite življenjepis v napačnem formatu.Moderni sledilci življenjepisov so novi programi, ki omogočajo elektronsko »rokovanje« z življenjepisi. Narejeni so bili kot pomoč pri iskanju primernih kandidatov. V večini primerov zreducirajo prijave po določenih kriteriji, npr. jih zreducira ter organizira glede na ključne besede, sposobnosti, pretekle zaposlitve. Odprejo kar nekaj formatov datotek – .pdf, .doc, .txt, html itd, a kljub temu vsi sistemi niso za vse. Strokovnjaki na področju pisanja in pošiljanja življenjepisov svetujejo, da dokumente pošljete v .doc, .pdf in .txt, saj te programe lahko odpre večina sledilcev.

Ves vaš trud je lahko zaman, če zamočite s priponkami, vstavljanjem fotografij… Na takšen način boste sabotirali vaš življenjepis.

Izogibajte se slikovnim formatom


Programi, ki so namenjeni temu, da besedilo iz življenjepisa združi v krajši format (applicant tracking system), zaznajo samo pisavo, v primeru, da datoteko shranimo kot sliko, pa zazna vse kot sliko in pretvorba ne bi bila mogoča.
Slika, vstavljena v življenjepisu, ni ideal, saj bodo mnogi delodajalci prebrali opis in ignorirali podobo. Večje slikovne datoteke lahko prekrijejo bistvo in vaš življenjepis bodo zavrnili.

To še ne pomeni, da je življenjepis z vstavljenimi fotografijami avtomatsko izbrisan. Mnogi programi shranijo originalno datoteko dokumenta in naredijo kopijo, ki jo popravljajo.

V izjemnih primerih, ko je za prijavo na prosto delovno mesto potrebno izkazati določene sposobnosti, imajo ti programi za sledenje življenjepisov rahle težave. V takih primerih program izloči besedilo in iz tega naredi kopijo, zatem pa lahko kadrovik pregleda še originalno verzijo, kjer kandidat pokaže svojo kreativnost in sposobnosti.

Posodobite vaš brskalnik


V dobi različnih programskih oprem nas je lahko strah, da življenjepisa, ki ga naredite v enem sistemu, delodajalec ne bo mogel odpreti v drugem sistemu. Omenjeno vseeno ni tako resen problem kot lahko težava nastane pri neposodobljenem brskalniku. Nekateri sledilci življenjepisov ne zaznajo datotek, narejenih v starejših različicah. Takšna različica lahko spremeni obliko življenjepisa in jo iznakazi.

Izogibajte se eksotičnim formatom


Sledilci življenjepisov so opremljeni s požarnim zidom, ki preprečuje, da bi virus okužil računalnik. Požarni zid tako blokira nevarnosti, če pa pošljete življenjepis v eksotičnem, redkem formatu, bo lahko blokiral tudi vas. Redek format je tako lahko že ZIP datoteka.

Nekateri kandidati zakodirajo svoje življenjepise in možno jih je odpreti samo z vnaprej določeno kodo, a glede na to, da pri omenjenem programu datoteke ne ureja človek temveč računalnik, vpis kode ni mogoč, posledično pa kadrovik ne bo opazil vašega življenjepisa.

Ne otežujte dela iskalcem kandidatov


Kaj se zgodi z življenjepisi, ki so bili poslani v napačnem formatu? Iskalci kandidatov načeloma lahko dostopajo do datotek in jih vseeno odprejo, a razumeti morate, da je to dodatno delo za kadrovika – zadnje, kar lahko storite, je da, vas kadrovik prezira še predno ste se imeli možnost dokazati.

Naročite si zaposlitveni priročnik Kako uspešno iskati zaposlitev in si preberite takšne in podobne nasvete, ki vas bodo popeljali do nove, sanjske službe.


NAROČI


Avtor: Anja Damjanović za MojeDelo.com


Izberi področje dela