Koliko je vaš življenjepis ugleden v očeh delodajalca?

3.10.2017


V sredo, 9. marca, je podjetje Moje delo d.o.o. že tradicionalno podelilo nagrado najuglednejšemu delodajalcu na slovenskem trgu dela. Letos je zmago domov odneslo podjetje Krka. Pri iskanju zaposlitve žal ni pomembno le, kateri je najboljši delodajalec, temveč je ključno tudi to, da v življenjepisu pokažete, kako ugledni ste vi sami, in se tako predstavite kot svoja lastna blagovna znamka.

Življenjepis z lastno blagovno znamko

V sredo, 9. marca, je podjetje Moje delo d.o.o. že tradicionalno podelilo nagrado najuglednejšemu delodajalcu na slovenskem trgu dela. Letos je zmago domov odneslo podjetje Krka. Pri iskanju zaposlitve žal ni pomembno le, kateri je najboljši delodajalec, temveč je ključno tudi to, da v življenjepisu pokažete, kako ugledni ste vi sami, in se tako predstavite kot svoja lastna blagovna znamka.Samo zamislite si, kako so se nam neke znamke že zasidrale pod kožo tako, da smo jih posplošili in jih uporabljamo za vse podobne artikle. Katera podjetja imajo svoj slogan, ki ga znajo vsi in se ga spomnijo vedno, ko slišijo njihovo ime. Na kateri slogan se spomnite, ko pomislite na Nike, McDonalds, Radensko?

Življenjepis z lastno blagovno znamko


Koncept življenjepisa, ki bazira na lastni blagovni znamki, je dokaj nova strategija iskalcev zaposlitve, vendar se je že pokazal kot uspešen pristop, saj je znan kot življenjepis na zelo visokem, profesionalnem nivoju, kot močen prodajni pripomoček. Vaš življenjepis je vaša vizitka ali prva priložnost, da na nekoga naredite pravi dolgotrajen vtis. Zapomnite si – delodajalca morate z življenjepisom prepričati v prvih 10-15 sekundah, saj se po tem času odloči, da bo dokument prebral v celoti, ali pa ga bo odložil na kupu »zavrnjeno«.

Življenjepis naj obvezno sporoča, da posedujete zahtevane kvalifikacije, da se boste zlahka vpeljali v kulturo podjetja, da imate popolno kombinacijo znanja, sposobnosti in karizme, da ste pri prejšnjih delodajalcih imeli veliko vlogo, da ste strastni, da boste pozitivno vplivali na podjetje.

Nasveti za ugleden življenjepis


1. Spišite močen naslov / določite pravo tarčo.
Naslov življenjepisa bo pomagal k ustvarjanju prvega vtisa pri delodajalcu. Kratka poved naj povzame uspehe, dosežke in naj pokaže, da ste prava oseba za službo. Pomaga osvetliti kandidata, še preden delodajalci preberejo njegov življenjepis. Nanaša naj se na besede, ki sledijo po naslovu, izkušnje pa naj naslov le še podkrepijo.

2. Dodajte povezave na vaše profesionalne spletne strani.
To je naslednja super tehnika za izgradnjo lastne blagovne znamke. Veste, da se zdaj življenjepisi večinoma pošiljajo v elektronski obliki, zato je dodajanje povezav dejansko lažje. Z njimi daste delodajalcu možnost, da vas bolje spozna.

3. Povzemite ključne karierne uspehe.
Vaša želja je, da najpomembnejše trenutke v vaši karieri najdemo na enem mestu, predvsem pa, da so vidni. Ti podatki naj vključujejo zmagovalno prodajno tehniko, ki je funkcionirala že zadnjih 5 let, ali pa vašo vlogo in trud, ki ste ga vložili v reševanje problemov. Najbolje je, da zapišete vsaj štiri povzetke, a pazite, da se bodo povezovali z razpisanim delovnim mestom.

4. Vaše dolžnosti spremenite v iniciative.
Namesto, da zapisujete dolžnosti, ki so vam na prejšnjih delovnih mestih pripadale, raje zapišite lastne iniciativne. Če je vaša naloga bila odgovarjati na klice in ste ustvarili nov sistem dela, pod delovne naloge na zapisujte »odgovarjal na klice in prenašal informacije«, temveč uporabite malo daljše stavke z besedami »razvijati«, »samoiniciativno«, pišite o tem, kaj ste ustvarili in kako je to pripomoglo k delovanju podjetja.

5. Imejte »priče« oz. reference.
Dodajte reference v vaš življenjepis – osebe, ki bodo pričale za vas in ki so zadovoljne z vašim delom. Naj stavijo na vašo sposobnost odločanja ali česarkoli drugega v dveh ali treh stavkih.

Nič ni lepšega, kot prikazati se kot najmočnejši člen med vsakim iskanjem zaposlitve. Če potrebujete pomoč, kako spremeniti vaš življenjepis tako, da bo zmagovalen in pritegnil oči delodajalca, si pomagajte z vmesnikom MojeDelo.com, za kreiranje življenjepisov.

PREVIRI TUKAJ!


Avtor: Anja Damjanović za MojeDelo.com


Izberi področje dela