Koraki do suverenega iskanja zaposlitve

9.11.2017


Ne glede na karierno področje, znanje in izkušnje posameznikov, ki se spopadajo z iskanjem zaposlitve, pri vseh je moč zaznati določeno mero stresa, ki ga ob tem doživljajo. Ne zavedajo se namreč, da je stres, pritisk in skrb v bistvu njihova največja težava, saj jim zamegli zbrano mišljenje ter upočasni proces.

Zakaj ljudje doživljajo stres ob iskanju službe in kakšne negativne učinke jim ta čustva prinašajo? Kako se jim zoperstaviti in začeti suvereno iskati zaposlitev?
Zakaj je obdobje iskanja zaposlitve stresno?

Denar je le majhen razlog, ki se skriva za celotnim procesom. Vse se namreč začne s kontrolo – v procesu posameznik nima vseh niti v rokah in ne more kontrolirati postopka, kar privede do stresnih situacij, še posebej pri ljudeh, ki po navadi držijo vse niti lastnega življenja v svojih rokah.

Posameznik doživlja stresne trenutke, ko ob prijavi na delovno mesto ne dobi nikakršnega odgovora s strani delodajalca, ko ne pozna svoje konkurence, ko ga pustijo v temi tavati med različnimi fazami zaposlitvenega postopka in ko nima vpliva na to, kako se bodo dogodki odvijali. Situacija postane še hujša, ko posamezniku manjka samozavest, ki je posledica pomanjkanja izkušenj in nepoznavanja področja.

Kako stres vpliva na iskanje zaposlitve?

Iz začetnih občutenj se kmalu lahko razvije prava snežna krogla, ki celotno težavo še poveča. Najboljši posamezniki se osredotočijo na cilje, ki jih želijo doseči, in jim v vseh pogledih tudi stremijo, če pa so preveč vpleteni v celotno situacijo, se jim končna točka kmalu zamegli. Na razgovorih tako ne podajajo dovolj prepričljivih odgovorov, ne dojemajo dovolj hitro, kaj sogovornik želi od njih, in se na prave besede spomnijo šele, ko se glava ohladi ... Posledično prejemajo vedno več negativnih odzivov in se tako vrtijo v začaranem krogu.

Začetni pozitivni zagon, ki so ga iskalci zaposlitve doživljali, kmalu usahne in neprestano prejemanje zavrnitev privede do pesimističnega razmišljanja. Hitro jim misli napolnijo slike vseh padcev, ki so jih doživeli, in vedno manj so ponosni na uspehe, ki so jih s trudom in pravim pristopom dosegli. Čez čas so vse njegove misli usmerjene na negativne dogodke, ki so zdaleč od prave poti do uspeha.

Zmanjšajte anksioznost in povečajte efektivnost

Znano je, da telovadba, pravilna prehrana in dovolj spanca pomaga proti stresu, a mnogi se ne zavedajo, da imajo tudi misli veliko vlogo pri tem. Čim spremenite pogled na svet, lahko zmanjšate tudi nivo občutenega stresa in s tem povečate možnosti za uspešno iskanje zaposlitve.

Uberite način razmišljanja, ki je osnovan na pogumu, prostodušnosti in dobri volji. Manj se osredotočajte na težave, energijo preusmerite na rešitve in ne na probleme. V kolikor vas nikakor ne povabijo na razgovor za službo, začnite na začetku in spremenite življenjepis ali spremno pismo. Pridobite tiste ključne spretnosti, ki jih za razpisano delovno mesto potrebujete, da bi postali bolj zanimivi in zaposljivi.

Ne jemljite si k srcu vsako zavrnitev, saj morate razumeti, da ne morete dobiti vsake službe, za katero se prijavljate. Namesto tega vsak negativen odgovor spremenite v večanje svojih ambicij in ne v neaktivno, pasivno opazovanje celotne situacije.

Osredotočite se na pozitivno mišljenje in doživljanje dogodkov, ki so ključ do vsakega življenjskega uspeha.

Okrepite se

Namesto, da preveč čustveno reagirate na svak negativen dražljaj, ki ga prejmete v procesu iskanja zaposlitve, poskrbite raje, da se ojačate in okrepite šibke točke, ki vam ne dovolijo napredovati. To, da začnete delati na sebi, na svoji samopodobi in na zmanjšanju doživljanja stresa, bo pozitivno vplivalo na vsa področja v vašem življenju, želene cilje pa boste dosegali hitreje in uspešneje.

Začnite že danes – obrnite ploščo in negativne misli spremenite v pozitivne, namesto druge, raje pod kontrolo vzemite samega sebe in ne dovolite si, da vas prevzamejo pesimizem ter občutki tesnobe.


V kolikor se vam zdi, da ste naredili že vse, kar je v vaši moči, a napredka še vedno ne vidite, je mogoče čas za profesionalno mnenje, kjer vam bo strokovnjak pregledal življenjepis in vašo kariero ter podal nasvete, ki vam lahko olajšajo iskanje zaposlitve.


Anja Damjanović za MojeDelo.com


Izberi področje dela