4 koraki do življenjepisa v marketingu

8.12.2017


Kot nekomu, ki se želi zaposliti v marketingu, vam je verjetno že znano, da je osebna znamka vas ali podjetja še kako pomembno orožje za dosego cilja. Če se pri prijavi na delo poslužujete enake strategije, kot na delovnem mestu, vam je jasno, da se morate že v življenjepisu pokazati kot oseba, ki se v vsem razlikuje od drugega, v sebi predstaviti svojo vrednost in pomen v podjetju.
1. Vaš življenjepis naj bo pravo marketinško orodje.

Tako začetniki kot strokovnjaki v marketingu se morajo soočiti z dejstvom, da je njihov življenjepis najpomembnejše marketinško orodje za dosego službe. Tudi pri pisanju življenjepisa si pomagajte z marketinškim načrtom, ki sestoji iz petih korakov:

- Analizirajte trenutno situacijo v podjetju. 
- Opišite svojo ciljno skupino. 
- Zapišite marketinške cilje. 
- Razvijte komunikacijske strategije in taktike. 
- Postavite si cilj in mu sledite.

Tudi spremno pismo naj privabi bralca, da odpre datoteko z vašim življenjepisom in vam tako poda prvo možnost, da vas na kratko spozna.

2. Začnite s povzetkom vaše dodane vrednosti.

Na začetku življenjepisa se na kratko predstavite. Kratek odstavek naj služi kot opis vaše dodane vrednosti, naj opisuje in povzame vse močne in dobre stvari, ki jih potrebuje delodajalec vedeti o vas. Katere so najmočnejši in najuspešnejši dogodki, ki so se vam zgodili v karieri? Kaj so doprinesli podjetju in vsem zaposlenim v njem?

Kot primer si preberite naslednje povedi, ki vabijo k prebiranju nadaljnjih vrstic:

- »Uspešna rast produkta, ki se je v primerjavi z letom 2015 povečala za kar 58 %«. 
- »S pomočjo uresničenih idej z uspešnim koncem smo se povzpeli na vodilno mesto med marketinškimi podjetji v Sloveniji.«

3. Poudarite prednosti, ne le dejstva.

Strokovnjaki na področju marketinga posedujejo eno izmed sposobnosti, ki jih ljudje iz drugih področij ne – vedo, kako oglaševati produkt in ga izstreliti v množico. Prav tako, kot bi produkt predstavili drugim in ga uspešno prodali, lahko začnete delati na vašem življenjepisu. Znati morate predstaviti le delček produkta, da bi lahko prodali celotnega.

Nekateri imajo težave pri samoprodaji, saj so vedno delali le z drugimi produkti, a čas je, da svoje sposobnosti prestavite na drugo področje in pokažete svoje prodajne sposobnosti.

4. Vašo vrednost merite s kvantitativnimi rezultati.

Strokovnjaki na področju marketinga se strinjajo, da je najbolj efektivna pot do boljšega življenjepisa ravno zapisovanje dodanih vrednosti delavca, ki naj bodo jasno razvidni, ločeni od drugih odstavkov, in, najbolje, zapisani v alinejah, da bi bili bolj razvidni in bolj vpadljivi. Vendar ni dovolj le, da zapišete vaše sposobnosti, temveč je pomembno tudi, da vsaki dodate kvantitativni dokaz.

Pod vsako delovno izkušnjo, ki jo zapišete v življenjepis, zapišite 4 do 5 alinej, v katerih predstavite uspehe pri prejšnjih delodajalcih. Zapišite, kako ste delodajalcu s svojim znanjem pomagali rasti, kako uspešno je podjetje postalo zaradi vas, poslužujte se številk in ne pozabite biti direktni, s konkretnimi številčnimi podatki.

V primeru, da ste šele začetnik, delodajalcu dokažite, kako zelo vas zanima to področje in kaj vse ste se pripravljeni naučiti, da bi prišli do zadanega cilja, izkušeni »marketingarji« pa v ta del zapišite, katere sposobnosti ste pridobili na vsakem delovnem mestu.

Poskusite vključiti čim več specifičnih dosežkov v svoj življenjepis, kar to niso stavki, ko so »Bil sem odgovoren za…,« - raje obrnite stavek tako, da boste dodali konkretno številko, iz katere bo razvidno, za koliko ste pripomogli k podjetju.Anja Damjanović za MojeDelo.com


Izberi področje dela