7 korakov do karierne spomladanske čistke

24.6.2019


Ste velik oboževalec pomladi in novih začetkov? Tako kot se doma lotite spomladanskega čiščenja, je prav, da čistko naredite tudi v svoji karieri.Pomlad je idealen čas za evalvacijo in spremembe v karieri. Preberite si nekaj nasvetov, ki se vam bodo pomagali zbuditi iz zimskega spanca.

1. Prevetrite svoj življenjepis
Vaš življenjepis mora biti strateški marketinški dokument za prodajo vas. Nikakor ne sme postati zgolj opis služb, ki ste jih opravljali v preteklosti. Življenjepis ni samo orodje za iskanje nove službe. S pripravo življenjepisa strukturirano pregledate svojo karierno pot, zato je vaš življenjepis smerokaz za vaš karierni razvoj in kot tak zelo pomembno orodje za upravljanja vaše kariere.

Pomlad je idealen čas, da posodobite svoj življenjepis na našem portalu.


2. Raziščite, katera so tista področja na katerih bi se morali izboljšati
Ali obstajajo področja, na katerih vaše veščine šepajo? Katero znanje bi radi izpopolnili? 
Ugotovite, katere so vaše močne in šibke točke. Na prvih gradite, na slednjih pa trdno delajte.

Opravite razgovor s svojim nadrejenim o tem, kako se lahko vaša trenutna pozicija razvija, kakšne so vaše možnosti za napredovanje, rast in razvoj.

Ali veste, da vsem registrirani uporabnikom portala MojeDelo.com ponujamo brezplačna testiranja različnih znanj? Pridobljeni certifikati so vidni tudi v vašem profilu na portalu MojeDelo.com.

3. Ne pozabite na stara poznanstva in mreženje
Pomlad je pravo obdobje, da kontaktirajte svoje stare znance, nadrejene, kolege. Spomnite jih, da obstajate. Povabite jih na kosilo. Gradite čvrsto vzajemno razmerje, saj vam bo to lahko le koristilo.

Širjenje svoje mreže je nekaj najpomembnejšega, kar lahko storite. Ustvarite si pomembne povezave, bodite na tekočem z dogajanjem na vašem področju in na trgu dela.

4. Pripravite si načrt za prihodnost in se izobražujte
Četudi ste trenutno popolnoma zadovoljni s službo in s potekom svoje kariere, je to, da razmislite o tem, kje se vidite čez nekaj let, odlična ideja. Kaj se dogaja v vaši karieri? Kaj so vaši največji izzivi? 

Vzemite si čas in preglejte konference, simpozije in delavnice s področja, na katerem delate. Če je le mogoče se na kaj od tega tudi prijavite. Zadajte si cilj, da se v naslednjem pol leta vsaj enkrat mesečno udeležite novih izobraževanj, ki jih izkoristite za spoznavanje novih ljudi ter mreženje

Idealna priložnost za kaj takega so tudi Karierni sejmi, ki jih pripravljamo za vas.


5. Evalvacija prvega kvartala
Končali ste s prvim kvartalom, zato je čas za vprašanja:
- Kateri so bili vaši največji uspehi v prvi četrtini leta?
- Ste dosegli cilje, ki ste si jih zastavili?
- Ste dokončali velik projekt, ki vas je čakal?

Vzemite si nekaj minut za evalvacijo in zapiske. Pripravite si nov blok (ali odprite nov dokument, če ste bolj digitalni tip človeka), v katerega boste pisali vse dosežke, projekte, pozitivne povratne informacije. Na tej osnovi boste lahko odločitve o svoji karieri sprejemali informirano in samozavestno.

6. Načrtujte svoj naslednji dopust
Ali ste vedeli, da zadnje raziskave kažejo, da ljudje v vedno manjšem odstotku porabijo vse dneve dopusta v letu? Da do tega ne bi prihajalo, si vnaprej postavite plan izrabe dopusta. Vsi potrebujemo tako fizični kot psihični odklop, zato nikar ne pozabite na dopust.

7. Očistite svoje delovno okolje
Raziskave odkrivajo, da nered na delovni površini vpliva na zmanjšanje produktivnosti, motivacije, sreče in zadovoljstva. V kakšnem okolju pa bi vi raje delali?

Za začetek pospravite delovno mizo. Očistite delovno površino, v koš za smeti vrzite posušene kemične svinčnike in si omislite nove, kupite si pisane označevalce, s katerimi si boste poudarjali zapiske, v pisarno prinesite nekaj zelenja, saj vam bo le-to izredno popestrilo delovno okolje. Ali ste vedeli, da so različne evropske študije prišle do zaključka, da zelenje v pisarni zviša produktivnost za kar 15 %?


Izberi področje dela