5 korakov do zglednega življenjepisa

9.11.2017


Življenjepis je prvi dokument, s katerim vas delodajalec opazi. Njegovo ustvarjanje navsezadnje ni enostavna naloga, saj je potrebno misliti tako na vsebino kot na videz dokumenta, saj se je veliko lažje prebijati skozi urejene vrstice, kot pa skozi oblikovno šibke odstavke.
1. Pustite prostor za robove

Ne pozabite na prazne robove lista. Kadroviki se soočajo z življenjepisi, kjer je jasno razvidno, da jih kandidati niso mogli skrajšati na dve (priporočeni) strani, zato so preprosto zmanjšali robove dokumenta, kar nikakor ne zgleda lično. Strokovnjaki svetujejo, da vztrajate pri privzetih merah, hkrati pa poskrbite tudi za to, da boste med odstavki pustili prostor in zavoljo tega življenjepis raje skrajšate.

2. Največ dve vrsti pisave

V kolikor ste vizualni tip človeka in radi ustvarjate, vas morda kdaj zamika, da življenjepis popestrite z različnimi pisavami. Ne počnite tega. Več kot dve vrsti pisave nista zaželeni, prav tako pa je pomembno, da se izbrani dve ne »tepeta« med seboj in da sta kompatibilni. Kot primer dobrega oblikovanja vzemimo življenjepis, kjer so naslovi odstavkov v eni, jedro pa v drugi pisavi.

Če uporabljate izredno redko pisavo, življenjepis raje shranite v PDF datoteko in se tako izognite spačenim dokumentom, ki ga lahko odpre kadrovik ali nadrejeni, ki nastanejo zaradi drugih uporabljenih programov, starejših različic itd.

3. Ne pretiravajte z ležečim in odebeljenim

Popolnoma razumemo, da želite z omenjenimi učinki ločiti odstavke med seboj, a ni potrebno pretiravati. Pomembna sta doslednost in smisel odločitve – naslove odstavkov lahko zapišete z odebeljenimi črkami, vrsto dela pa z ležečimi, a ključno je, da se tega držite skozi celoten dokument. Strokovnjaki svetujejo tudi, da se izogibate podrčtovanju.

4. Uporabljajte alineje

Ko delovne naloge postavite v alineje, postane življenjepis bolj pregleden, bralec pa se bo po hitrem postopku seznanil z vašimi znanji in sposobnostmi. Ne pozabite, namreč, da je potrebnih le malo sekund, da delodajalec dobi širšo sliko o vas. Z alinejami poudarite ključne podatke, za katere si želite, da jih kadrovik najprej opazi.

5. Bodite dosledni

Ne glede na to, kako se boste odločili oblikovati življenjepis, poskrbite za doslednost. Če trenutnega delodajalca zapišete z veliki tiskanimi črkami, to storite tudi pri predhodnih podjetjih, v katerih ste bili zaposleni. V kolikor se odločite, da boste naslove odstavkov postavili na sredino vrstice, to storite z vsemi. Doslednost kaže na urejenost, organiziranost, natančnost, kar na prvi pogled že veliko pove o vas.

Ne glede na obliko je izredno pomembna tudi vsebina. Niti popolno dizajniran življenjepis ne bo prepričal delodajalca, da vas povabi na razgovor, če so informacije v njem skope, nepomembne ali celo lažne.

Potrebujete pomoč pri pisanju življenjepisa ?

AVTOMATSKO KREIRAJ SVOJ ŽIVLJENJEPIS Z VMESNIKOM MojeDelo.com!


Anja Damjanović za MojeDelo.com


Izberi področje dela