Kreativni življenjepisi preko družbenih medijev

9.11.2017


Pisali smo že o tem, da je naša spletna podoba na socialnih medijih enako pomembna kot tista, ki jo kažemo v prijavi na razpisano delo. Pa vendar ni le podoba tista, ki nam pomaga do dobljene službe, temveč lahko preko socialnih medijev ustvarimo tudi kreativne življenjepise, s katerimi bomo prepričali kadrovike in delodajalce.
1. Ustvarite relevantne profile.

LinkedIn že obvladate, sklepamo, saj je najbolj tipično elektronsko mesto za postavljanje svojega življenjepis. Poskrbite, da vaše izkušnje ne bodo stare več kot 15 let. Toda tudi drugi mediji niso zanemarljivi – na Facebooku tako lahko ustvarite lasten fanpage oz. stran, ki jo uporabniki lahko všečkajo, vanjo pa vnesete želene podatke, za katere želite, da ne ostanejo spregledani s strani delodajalca. Podajte tudi povezave do drugih socialnih omrežij, kjer se predstavljate, zaželeni pa so tudi kratki filmčki, ki vas opisujejo. Na osebni strani lahko ustvarite album, kjer predstavite sebe v desetih slikah in kot opise zapišete kratke odstavke, ki opisujejo vas in vaše izkušnje. Vse te podatke lahko zapišete tudi v sekciji »informacije«, ki jih lahko razdelite glede na poglavja življenjepisa.

2. Pinterest ni le pinanje slik.

Pinterest je priljubljeno socialno omrežje za shranjevanje zanimivih podatkov, za katere ne želite, da jih izgubite. Ženske ga največkrat uporabljajo za shranjevanje zanimivih receptov, slik notranjega dizajna, živali itd., a lahko ga uporabite tudi za službene namene. Pinterest deluje na princip ustvarjanja različnih boardov oz. map, ki se delijo glede na področja. Ustvarite Pinterest profil z mapami, ki bodo sovpadale s poglavji iz življenjepisa in vanje shranite fotografije oz. slike, ki opisujejo vas, vaše izkušnje, delovne naloge, sposobnosti in izobrazbo. Tako lahko vedno, ko se prijavljate na razpisano delovno mesto, v spremno pismo priložite še povezavo do vašega Pinterest profila.

3. QR koda, ki vodi do vašega življenjepisa.

Ustvarjanja QR kode je dandanes nekaj enostavnega, le brskalnik odprite in vnesite vprašanje, ki vas zanima. Kodo lahko ustvarite brezplačno, natisnete pa jo lahko na življenjepis, le poskrbite, da bo na vidnem mestu oz. na začetku življenjepisa, da je delodajalec ne spregleda. V članku 5 kreativnih življenjepisov, s katerimi boste izstopali smo pisali o različnih oblikah življenjepisov, zato se lahko navežemo nanje – v primeru, da se odločite za vstopnico ali vizitko, majhen prostor lahko izkoristite za tisk QR kode, s katero bo delodajalec s pomočjo telefona vedno prišel do želenih informacij.

4. Uredite sestanek.

Na Facebook-u obstaja opcija, da ustvarite anketo, ki jo lahko prilagodite popolnoma vašim zahtevam in željam. V prijavi ste povezavo do vašega profila že podali, v primeru, da boste s predstavitvijo impresionirali delodajalca, pa lahko kar na vašem profilu določi možnost sestanka z vami. Postavite mu dve vprašanji, ki vodita do »brezplačnega« sestanka (lahko se poigrate tudi tako, da mu v uvodu ankete napišete, kaj bo vse s sestankom pridobil – čvrsto rokovanje, vašo vizitko, kopije življenjepisa itd.) – datum sestanka in uro sestanka. Po tem se vas bo delodajalec definitivno zapomnil.


Avtor: Anja Damjanović za MojeDelo.com


Izberi področje dela