5 kreativnih življenjepisov, s katerimi boste izstopali

9.11.2017


Strokovnjaki vedno svetujejo, da prijavo na delovno mesto prilagodite naravi dela in naj življenjepisi, ki jih pošiljate naokrog, ne bodo za vse pozicije enaki. Potrebno jih je prilagoditi tako delovnim nalogam, podjetju, zahtevanim izkušnjam itd. »Kako?«, nas boste vprašali, »saj nismo grafični oblikovalci, ki bi obvladali različne oblike in imeli glavo polno idej.« Sploh ni nujno, da imate oblikovalska znanja, dovolj je samo, da pustite domišljiji proste roke in čakate, kam vas lahko privede.

Delo v gostinstvu je na našem portalu eno izmed področij, ki ponuja ogromno prostih delovnih mest, prav tako pa je kandidatov, ki se nanje prijavljajo, zelo veliko. Velika večina kandidatov, ki se prijavlja na delovno mesto, ima najverjetneje izkušnje na tem področju in zgolj s tem ne boste izstopali, zato je težko biti (in tudi pokazati, da ste) nekaj več od ostalih. Ste kdaj pomislili, da bi delodajalca presunili že samo s poslanim življenjepisom?
Ni nujno, da je življenjepis vedno napisan na navadnem A4 formatu – pustite domišljiji prosto pot in začnite svoje izkušnje pisati v obliko recepta:

Sestavine:
- 4kg gostinske šole
- 1kg pripravništva v hotelu Mons
- 3kg glavnega kuharja v hotelu Lev
- …

Postopek: Po končani osnovni šoli uspešno opravljena 4-letna gostinska šola, ki sem ji dodal 1 leto pripravništva v hotelu Mons. Vse skupaj sem dobro premešal in dodal še 3 leta izkušenj na delovnem mestu glavnega kuharja v hotelu Lev.

To pa je že nekaj, kaj privabi poglede delodajalca, kajne?

1. Življenjepis z vizitkami

Takšen življenjepis lahko izberete, če prijavo pošiljate po pošti. Uberite A4 format in ga razdelite na dva enaka podolgovata dela tako, da bo ena stran življenjepis izgledala kot »trakec«. Na vrhu napišite kontaktne podatke in dodajte svojo fotografijo, pod tem pa naredite črto in znak s škarjami, kar bo delodajalec izkoristil za rezanje. Na drugi strani te novonastale vizitke na kratko zapišite vaše delovne izkušnje, preostanek papirja pa uporabite za standardno zapisovanje in predstavitev samega sebe.Delodajalec bo tako imel vašo vizitko, ki bo na eni strani imela vaše kontaktne podatke, na drugi strani pa izkušnje, ki ga bodo takoj spomnile na celoten življenjepis, v katerem boste vse podrobno predstavili.

2. Filmček z vašimi podatki

Ne glede na to, na katero delovno mesto se prijavljate in ne glede na to, kateri je medij, ki ga uporabljate za pošiljanje prijave, vedno lahko posnamete kreativen video o vas in vaših izkušnjah. Posnemite se v okolju razpisanega delovnega mesta, med opravljanjem delovnih nalog, ki jih bo od vas zahtevala tudi nova pozicija, na zanimiv način govorite o svojih izkušnjah in kaj ste tekom nabiranja počeli. Pazite le, da ne boste brali in da boste spreminjali ton glasu (predstavljajte si, da tudi vam ne bi bilo zanimivo poslušati eno in isto barvo glasu ter enak ritem skozi celoten posnetek). Filmček pošljite po e-mailu, v primeru, da prijavo pošiljate po navadni pošti, pa ga posnemite na USB ključek, ki ga lahko tudi okrasite oz. nanj napišete vaš moto (en stavek, ki vas opisuje itd.).

3. Enostavna knjiga z vsemi informacijami

Tako kot je knjiga največkrat razdeljena v poglavja, tako je razdeljen tudi življenjepis. In zakaj ne bi obojega združili v eno? Govorimo o tanki knjigici manjšega formata, ki vsebuje tako naslovno stran (vaše ime in priimek), kazalo ključnih poglavij, uvod (kamor napišete udarni stavek o vaši karierni viziji in nekaj povedi, ki vas na kratko opisujejo), nato pa nadaljujete s poglavji, kot so delovne izkušnje, izobrazba, druga znanja, sposobnosti, lastnosti, itd. Knjiga je veliko bolj pregledna od navadne oblike življenjepisa in veliko bolj privabi bralca k listanju in branju vsebine, saj ponuja drugačen pristop, s fotografijami in enostavnim oblikovanjem pa daje občutek zanimivosti in kreativnosti. V primeru, da prijavo pošiljate preko elektronske pošte, je dovolj kratko brskanje po brskalniku, da ugotovite, kako lahko pripravite elektronsko knjigo in katere programe za to potrebujete. Iznajdljivost je lepa čednost, če pa v to vložite nekaj truda, se bo celoten proces izplačal.

Če se vam vseeno zdi, da je knjiga preveč zakomplicirano sredstvo za opis vaših izkušenj, pa lahko poskusite s kratkimi karticami z enako vsebino, če da jih ne spenjate skupaj, temveč oštevilčite in pošljete v kuverti.

4. Vstopnica za koncerte, športne in kulturne dogodke

Takšen način je zanimiv za nekoga, ki se prijavlja na delovno mesto vodje projektov, organizacije dogodkov. Podoben je življenjepisu v točki 1, vendar je zapisan v drugi obliki. Tudi tukaj lahko bralec oz. delodajalec/kadrovik odtrga delček življenjepisa in ga shrani, tako kot redarji shranijo listek iz vstopnice. Tale del izkoristite, tako kot v prvi točki, za osebne podatke in kratek opis izkušenj.

5. Mreža kocke

Eden izmed načinov, s katerim boste definitivno izstopali, je življenjepis v obliki mreže kocke. Življenjepis razdelite na šest delov in vsak del zapišite v eno ploskev mreže. Naredite tudi zareze, s katerimi bo lahko bralec kocko »pritrdil« in prilepil v pravo obliko. Kako razdeliti poglavja, je zapisano v točki 3, kjer je govora o knjigi.

Malo domišljije, malenkost več časa in ustvarjalna žilica vam prinesejo rezultate, ki si jih niste niti predstavljali. Poskusite in izstopite iz množice!Avtor: Anja Damjanović za MojeDelo.com


Izberi področje dela