6 mnenj, ki si jih ustvarijo delodajalci po branju življenjepisov

3.10.2017


Delodajalci so v svoji karieri videli in prebrali že nešteto življenjepisov in lahko se strinjamo, da so v tem tako izkušeni, kot so izkušeni naši karierni svetovalci na MojeDelo.com (nedolžen namig). Vas zanima, kakšno mnenje o kandidatih si ustvarijo na podlagi zapisanih besed?

Delodajalci so v svoji karieri videli in prebrali že nešteto življenjepisov in lahko se strinjamo, da so v tem tako izkušeni, kot so izkušeni naši karierni svetovalci na MojeDelo.com (nedolžen namig). Vas zanima, kakšno mnenje o kandidatih si ustvarijo na podlagi zapisanih besed?


Kaj si o vašem življenjepisu mislijo delodajalci?

Sledi 7 predpostavk, ki si jih ustvarijo delodajalci o vas na podlagi prebranega življenjepisa. Da si ne bi vrat do zaposlitve zaprli še preden ste si jih dodobra odprli, si preberite, kaj lahko storite, da to tega ne pride.

1. V resnici se mu ne ljubi vsakodnevno voziti tako dolge razdalje do službe in nazaj.


Predpostavimo, da ste iz Maribora in na portalu MojeDelo.com ste našli idealno službo v Ljubljani. Se boste prijavili? Vendar pazite, da se ne bo delodajalec ustrašil razdalje med krajema in posledično sklepal, da je daljava tudi za vas prevelik zalogaj. V istem trenutku bo vaš življenjepis romal v smeti.
Rešitev: Iz svojega življenjepisa izbrišite domači naslov, ki lahko predstavlja ključno težavo pri tem, zakaj vas niso povabili vsaj na zaposlitveni razgovor. Pustite delodajalcu, da vas najprej spozna v živo in si o vas ustvari pravo mnenje – tako, kot si ga zaslužijo vaše izkušnje.

2. Uf, ta še vedno živi v letu 1999.


Kakšen je vaš elektronski naslov. V primeru, da imate še vedno hotmail.com ali guest.arnes.si domeno, si bo delodajalec morda mislil, da še vedno živite v prejšnjem tisočletju. Premislite tudi, ali v življenjepisu omenjate stare računalniške programe - v primeru, da niso v uporabi, niso relevantni in jih lahko izbrišete.
Rešitev: Ustvarite si nov elektronski naslov z domeno gmail.com ali najemite svojo lastno, ki bo izgledala bolj profesionalno.

3. Predrag je za nas.


Kljub temu, da vprašanje o starosti kandidata spada pod ilegalna vprašanja na razgovoru za službo, delodajalec lahko o vaši starosti sklepa na podlagi letnice konca študija ali prve zaposlitve. Dobil bo občutek, da imate veliko izkušenj in boste zahtevali več denarja kot mlajši kandidati, zato se vas bo ognil v velikem loku.
Rešitev: Iz vašega življenjepisa izbrišite letnico študija, saj ni tako relevantna in uporabna, kot sam naziv izobrazbe. Prav tako se izognite deljenju izkušenj, ki so starejše od 15 let. Osredotočite se na novejše izkušnje.

4. Tale pa misli samo na žuranje.

Žal imajo različne srednje šole in različne fakultete svoj renome tudi med delodajalci. V primeru, da vaša srednja šola velja za neresno, bo tako o vas mislil tudi delodajalec.
Rešitev: Preteklosti ne morete spremeniti in nimamo rešitve, kako se lahko takim predsodkom izognete, kot pa da podatek izpustite ali se, preprosto, zavedate, da obstaja možnost, da vas bo delodajalec gledal drugače kot ostale kandidate.

5. Zabušant!


Luknja v delovnih izkušnjah, ki je razvidna skozi vaš kronološki življenjepis, bo izdala, da ste tri leta, odkar so vas odpustili, bolj kot ne »počivali« (četudi niste, seveda). Medtem ste odkrivali svet in potovali, iskali različne poti svoje kariere … skratka, nikakor se niste mogli zaposliti. Ravno zaradi tega morda delodajalec dobi občutek, da ste »zabušant«. Takšno mnenje si lahko pridobi tudi v primeru, ko vidi, da ste že leta 2008 začeli s študijem na fakulteti, pa ga v 2016 še vedno niste končali.
Rešitev: Če boste ostali pri kronološkem življenjepisu, si drznite v dveh vrsticah napisati, kaj vse ste počeli ta čas, ko niste bili zaposleni, hkrati pa ne pozabite napisati, katere kompetence, znanja in izkušnje ste dobivali v tem času.

6. Tale pa ne bo predan podjetju.


Morda se še »iščete« in razmišljate, kaj vas v življenju veseli ter kaj bi radi počeli. Vendar delodajalec dejstva, da na enem delovnem mestu ne ostanete več kot eno leto, videl popolnoma drugače, kot vi. Mislil bo, da se hitro naveličate, da niste predani podjetju, da ste prepirljiva oseba, ki menja službe zaradi konfliktov itd. Delodajalcem namreč postopek iskanja zaposlitve predstavlja ogromen strošek, zato iščejo osebo za dlje časa, hkrati pa se zavedajo, da novo zaposleni za uvajanje potrebuje najmanj 3 mesece ali celo še več.
Rešitev: Najbolje je seveda, da se dlje časa držite posamezne službe. V nasprotnem primeru si pripravite tehtne razloge in odgovore na vprašanja, zakaj to počnete.

Na portalu MojeDelo ponujamo pomoč pri pisanju življenjepisa, ki omogoča kreiranje življenjepisa s pomočjo vmesnika MojeDelo.com, zgolj v 2 minutah!

KREIRAJ TUKAJ!


Avtor: Anja Damjanović za MojeDelo.com


Izberi področje dela