10 načel pisanja prošenj profesionalnih piscev CV-jev

3.11.2015


Vzemite si čas, da raziščete delodajalčevo organizacijo, nato pa temu primerno preuredite vsako pisno prošnjo. Če prikažete, da nekaj veste o podjetju, s tem ponazorite, da ste pozorni na delodajalca.


Izkušeni pisci prošenj sledijo osnovnim načelom pisanja CV-jev.


1. Opravite raziskavo

O organizaciji, v katero pošiljate prošnjo, morate vedeti vse! Vedeti morate, kako deluje, kako veliko podjetje je, kako posluje, kakšni so njeni poslovni programi, kje bi podjetje potrebovalo nekoga z vašimi izkušnjami. Vzemite si čas, da raziščete delodajalčevo organizacijo, nato pa temu primerno preuredite vsako pisno prošnjo. Če prikažete, da nekaj veste o podjetju, s tem ponazorite, da ste pozorni na delodajalca.

2. Vaš življenjepis mora biti sestavljen na podlagi 4 točk.

- Osebni in kontaktni podatki: kdo ste, kje živite, vaše državljanstvo, starost, kontaktni podatki.
- Znanja in izobrazba: kaj ste po poklicu, vaša formalna izobrazba, vaša dodatna znanja.
- Delovne izkušnje: kaj ste delali do sedaj, katere odgovornosti ste imeli, kakšni so bili vaši delovni dosežki, koliko ljudi ste nadzorovali itd.
- Vaš življenjepis mora biti zanimiv: prve tri točke življenjepisa poskrbijo za faktografsko ustrezno pripravljen življenjepis, ki kadroviku pove vse, kar želi vedeti o vaši ustreznosti za delo, potrebuje pa še potrditev, da ste boljši od ostalih kandidatov.

3. Predstavite se kot nadpovprečen kandidat

Pokažite nekaj vaših najpomembnejših dosežkov ali sposobnosti, predstavite jih tako, da boste izpadli kot nadpovprečen kandidat. Pri tem bodite kratki in jedrnati – dokažite, da cenite dragoceni čas bralca življenjepisa (vaši dosežki so lahko: priprava tržne strategije, ki je podjetju prinesla 15 milijonov SIT dobička; samostojna organizacija projekta s proračunom 20 milijonov SIT; vodenje administracije za direktorja srednje velikega podjetja).

4. Osredotočite se na delovne dosežke v sklopu svojih delovnih izkušenj

Delovne izkušnje so pogosto najpomembnejši del vašega življenjepisa. Ko jih opisujete, se osredotočite na vaše delovne naloge, odgovornosti in dosežke. Vedno jih predstavite v številkah (npr.: povečal sem prodajo za 15%, vodil sem skupino 23 ljudi, delovno normo sem v obdobju pol leta presegel za 10%).

5. Uporabite pravi slog pisanja

Vljuden, formalen slog, ki združuje (zajema) ravnotežje med vašo samozavestjo in spoštovanjem do delodajalca, bo ustrezen. Bodite optimistični (pozitivni) v tonu, vsebini in pričakovanjih. Uporabljajte aktiven jezik in »lepljive« izraze, ki bodo vzbudili bralčevo pozornost in popestrili vaš življenjepis.

6. Pripravite primerno strukturo življenjepisa

Življenjepis je faktografski dokument, zato združite sorodne podatke v isti odstavek in le-te razporedite tako, da se logično nanašajo drug na drugega. Izogibajte se metanju različnih podatkov v isti koš, in to brez uporabe močnega vodilnega stavka, ki bi jih vsebinsko povezal. Ne pozabite, da ste sami odgovorni za urejenost besedila, ki ga prejme bralec.

7. Podatkom v življenjepisu zagotovite verodostojnost

Izjave v življenjepisu vedno podprite s konkretnimi dejstvi, primeri ali dokumenti. V bralcu življenjepisa morate zbuditi verodostojnost in si s tem povečati verjetnost, da vas povabi na zaposlitveni intervju.

Primeri


- Trditev: Sem uspešen tržnik.
- Potrdilo: V podjetju X sem v letu dni prodal za 14 milijonov SIT izdelkov in tako poskrbel za 10% končnega dobička.
- Trditev: Sem izkušena vodja administracije.
- Potrdilo: Referenca osebe, kjer ste opravljali administracijo 3 leta, potrdilo o opravljenem tečaju za vodjo administracije ali referenca stranke podjetja, v katerem ste delali in s katerim ste bili veliko v stiku.
- Trditev: Programirati znam spletne strani.
- Potrdilo: Referenca podjetja, ki ste mu pripravili spletno stran, certifikat ustreznega programskega jezika itd.

8. Izogibajte se žargonu in klišejem!

Izogibajte se standardnim tekstovnim podlogam življenjepisa. Izrazi, kot npr. »dokazane vodstvene sposobnosti, izvrstne medosebne veščine vodenja« so seveda vabljivi, vendar ne povedo ničesar. Vsako trditev poskusite dokazati s primerom ali z referenco.

Pozor!

Če je vaš življenjepis vsebinsko in oblikovno podoben večini ostalih življenjepisov, potem boste zelo verjetno doživeli enako usodo kot drugi – zavrnjeni boste!

9. Vedno oddajte slovnično ustrezen življenjepis

Vedno preverite pravopisno in slovnično ustreznost v tekstih, ki jih pošiljate kadrovikom. Kaj vam koristi sijajno pripravljen življenjepis, poln pravopisnih napak? Če niste povsem prepričani v svoje sposobnosti lektoriranja ali urejanja vaše pisne dokumentacije, poiščite strokovno pomoč.

Pozor!

Če oddajate svoj življenjepis preko spletnih kadrovskih portalov, kakršen je www.mojedelo.com, pred prijavo svoj življenjepis dobro preglejte. Veliko iskalcev se ne zaveda, da kadroviki spletni življenjepis obravnavajo z enako resnostjo kot »klasični« življenjepis na papirju. Pogosto oddajo pomanjkljiv spletni življenjepis, poln pravopisnih napak, kar jih običajno stane povabila v ožji izbor kandidatov.

10. V življenjepis vnašajte resnične podatke

Nikoli ne prirejajte vaše predstavitve z namišljenimi ali napihnjenimi podatki o svojih delovnih izkušnjah in veščinah. Četudi ne ustrezate vsem zahtevam, ki jih postavlja delodajalec, vztrajajte pri resničnih dejstvih in poudarite svoje največje prednosti ob razpisanem prostem delovnem mestu.

Koristno!

Nikoli ne veste, koliko kandidatov se bo prijavilo na razpisano delovno mesto in kako ustrezni bodo. Če na intervju pridete zaradi neresničnih podatkov v svojem življenjepisu, vas bo izkušen kadrovik kaj hitro »razkril«; s tem si boste uničili možnosti za kakšen drug položaj v tem podjetju. Po drugi strani pa se pogosto zgodi, da najbolj ustrezni kandidati po življenjepisu kadrovikom ne ustrezajo, zato na intervju povabijo tudi kandidate, ki sicer ne ustrezajo popolnoma, a so njihovi življenjepisi dovolj zanimivi za nadaljnjo obravnavo.

Poenostavite svoje delo in svoj življenjepis oblikujte na portalu MojeDelo.com. Po korakih vnesite svoj življenjepis in se predstavite kadrovikom!

UREDI SVOJ ŽIVLJENJEPIS

Avtor: Ekipa Mojedelo.com


Izberi področje dela