8 načinov za zadnji pregled življenjepisa

3.10.2017


Ko enkrat spišete svoj življenjepis do konca, je želja, da ga čim prej pošljete, ogromna. Pripravljeno imate tudi že spremno pismo in elektronsko sporočilo samo še čaka na gumb pošlji, na katerem že imate pripravljeno miško. V ekran buljite že veliko časa in res nimate niti želje niti energije, da bi buljili niti eno dodatno minuto. Ampak če dobro premislite, veste, da življenjepis potrebuje še zadnji pregled in morebitne popravke. Kako opraviti lekturo?

Ko enkrat spišete svoj življenjepis do konca, je želja, da ga čim prej pošljete, ogromna. Pripravljeno imate tudi že spremno pismo in elektronsko sporočilo samo še čaka na gumb pošlji, na katerem že imate pripravljeno miško. V ekran buljite že veliko časa in res nimate niti želje niti energije, da bi buljili niti eno dodatno minuto. Ampak če dobro premislite, veste, da življenjepis potrebuje še zadnji pregled in morebitne popravke. Kako opraviti lekturo?
Zadnji pregled življenjepisa je ključen in svetujemo vam, da si zanj vzamete čas. Vsakič boste vaš rezultat gledali z drugačnimi očmi in vedno boste dobili občutek, da je potrebno kaj dodati, spremeniti, izbrisati ali preurediti. Določeni programi vam sicer pregledajo slovnične napake in podčrtajo neznane besede, a to včasih ni dovolj – pomembna je tudi sintaksa, besedni red, izbira besed, oblikovne značilnosti itd. Sledi nekaj nasvetov, na kakšne načine lahko začnete z lekturo oz. zadnjim pregledom življenjepisa, da vas pri delodajalcu ne bi spravil v zadrego po nepotrebnem.

1. Prespite.

Verjamemo, da vas mika, da bi zadano nalogo zaključili že danes in odšli mirno v posteljo, vendar vam lahko zaupamo, da popravljanje življenjepisa takoj, ko ste ga napisali, ne obrodi sadov in ni najboljša ideja. Prespite. Pustite ga čez noč, da se zapisano »poleže«. Če imate čas in vam to razpis za delovno mesto omogoča, ga pustite pri miru nekaj dni in ga ponovno preberite šele takrat. Verjamemo, da boste našli kaj, kar bi bilo vredno popravkov.

2. Premaknite se iz standardne pozicije.

Buljenje v ekran in to celo pri mizi, za katero sedite že ure in ure, da vas že križ boli, ni produktivno. Namesto tega si življenjepis raje natisnite in ga odnesite s seboj na drugo mesto, najsi bo to postelja, sedežna garnitura, parkiran avtomobil ali park pred blokom. Preprosto zamenjajte okolje in pozicijo sedenja in se skoncentrirajte. Zaradi nove lokacije in ukinitve distrakcij se boste lažje osredotočili na tisto najpomembnejše.

3. Preberite ga na glas.

V trenutku, ko berete po tiho in v mislih, spregledate vrsto napak. Vaši možgani berejo točno tisto, kar si želijo videti, namesto, da bi se osredotočili na dejanske napisane stavke in besede. Namesto tihega branja svoj življenjepis preberite na glas, kar se sicer sliši čudno, pa vendar je to najboljši način, da zaznate napačno zložene stavke, slovnične napake in podvojene besede.

4. Vrstica za vrstico, poglavje za poglavjem.

Neprestano branje celotnega teksta bo sprožilo avtomatizem in branje na pamet. Namesto tega si življenjepis razdelite na poglavja oz. ga berite tako, kot ste ga razdelili že med pisanjem, v mislih pomešajte odstavke in preglejte, ali sposobnosti res sovpadajo z delovnimi izkušnjami itd. V primeru, da uporabljate svojo lastno obliko življenjepisa, pazite, da ste dosledni z ločili in velikimi začetnicami. Ali alineje vedno zaključite z vejico ali podpičjem? Ali je na začetku vsake alineje majhna ali velika začetnica? Lažje vam bo, če med pregledovanjem vzamete ravnilo in se z njim pomikate vrstico po vrstico ter se na tak način fokusirate točno na tisto, kar želite.

5. Preberite ga od zadaj naprej.

Hitro boste svoj življenjepis znali zrecitirati na pamet, seveda, saj so to vaše besede in vaše izkušnje, zato uberite drugo taktiko in ga začnite brati od zadaj proti prvim vrsticam. Na ta način boste prepričani, da so vse strani napisane na en način in upoštevajo isto obliko.

6. Zamenjajte pisavo.

Tudi neprestano gledanje v isto pisavo je lahko zavajajoče, saj nam pisava, ki smo jo navajeni, predstavlja enolično besedilo, ki kmalu postane dolgočasno. Poskusite spremeniti pisavo vašega življenjepisa, preden ga začnete pregledovati. Nov stil bo zapisano osvežil in nevede boste bolj pozorni na podrobnosti. Na koncu ga ne pozabite spremeniti nazaj v prvotno pisavo, ki je, seveda, profesionalna.

7. Uporabljajte različne funkcije.

Pozorni bodite na avtomatske popravke Microsoft Worda, ki vam jih ponudi ob pisanju besedila. Če ste opazili, da se določena beseda ponovi večkrat in to postane zelo moteče, uporabite slovar sopomenk in si s tem pomagajte do bolj zanimivega in bogatega življenjepisa.

8. Povprašajte prijatelja.

Ideja o tem, da bi povprašali prijatelja ali dva, da vam pregledajo življenjepis, sploh ni tako zelo slaba. Tako boste dobili dodatno mišljenje iz dveh različnih zornih kotov, hkrati pa prijatelji predstavljajo tretjo osebo, ki v napisano ni vpletena in z lahkoto najde napake oz. neberljive stavke.


V primeru, da vam pisanje kakovostnega življenjepisa še vedno predstavlja težavo, kreiraj svoj življenjepis s pomočjo vmesnika MojeDelo.com.

KREIRAJ TUKAJ!


Avtor: Anja Damjanović za MojeDelo.com


Izberi področje dela