Naj vaš življenjepis izpolni vse želje delodajalca

3.10.2017


Fiktiven oglas za delo: V podjetju zaposlimo nasmejanega vodjo oddelka v trgovini s smislom za prodajo in izkušnjami v vodenju ekipe sodelavcev. Osebnostne lastnosti: komunikativnost, odgovornost, optimističnost, smisel za vodenje, prodajna naravnanost, motiviranost.

Fiktiven oglas za delo: V podjetju zaposlimo nasmejanega vodjo oddelka v trgovini s smislom za prodajo in izkušnjami v vodenju ekipe sodelavcev. Osebnostne lastnosti: komunikativnost, odgovornost, optimističnost, smisel za vodenje, prodajna naravnanost, motiviranost.


Naj vaš življenjepis izpolni vse želje delodajalca

Razmislite, koliko življenjepisov dobi delodajalec v roke. Okrog 1000, definitivno. Pogoji niso strogi, zato se lahko marsikomu zdi primerno prijaviti se. Zdaj pa si predstavljajte, koliko enakih življenjepisov dobi delodajalec. Tudi 1000, najverjetneje. Vsi bodo imeli med delovnimi mesti zapisane izkušnje iz prodaje, med osebnostnimi lastnostmi pa v istem vrstnem redu: komunikativen, odgovoren, optimističen, vodja, prodajno naravnan, motiviran. Dolgčas, kajne? Kako naj se potemtakem delodajalec odloči ravno za vas, če ste vsi kandidati enaki?


Glavno pravilo: Kar se da, podkrepite s primeri in uspehi!


Zakaj ne bi namesto suhoparnih odgovorov raje razmislili malo bolje in se odločili za življenjepis, ki bo iz sebe izžareval več energije in več konkretnih ter uporabnih informacij?

S smislom za prodajo

Namesto besedne zveze »s smislom za prodajo« raje napišite konkreten primer. »Prodajo moških oblačil sem v enem letu povišal za 36%, kar je prineslo rast podjetja, povečalo ugled trgovine in zagotovilo zadovoljne ter redne stranke. Kaj se vam lepše sliši? Verjetno drugo, kajne? Delodajalcu ravno tako.

Izkušen pri vodenju ljudi

Večina bi verjetno napisala »Imam izkušnje pri vodenju ljudi,« a to bodo napisali še vsi ostali. Namesto tega raje zapišite kaj v tem stilu: »Vodil sem ekipo sodelavcev, ki je štela 20 zaposlenih, skrbel sem za koordinacijo zaposlenih, urnike, urne postavke, motivacijo in izobraževanje ter usposabljanja ljudi.« Veliko bolj prepričljivo, kajne?

Odgovoren

Pridevnik »odgovoren« zapiše skoraj večina kandidatov, ki se prijavlja na različna delovna mesta. A se zavedate, da je takšna osebnostna lastnost zaželena skoraj povsod in se od kandidatov pričakuje, da pri teh letih imajo v sebi žilico za odgovornost. Zato namesto pustega pridevnika raje zapišite: »Dane so mi bile naloge vodenja trgovine/Prevzel sem odgovornost za nabavo/Skrbel sem za redno plačevanje položnic in delo opravljal vestno ter v skladu s pravili.« Bolje.

Optimističen

Spet – namesto pustega pridevnika »optimističen« raje dodajte dodano vrednost te lastnosti – kaj storite v določeni situaciji? Kako reagirate na težave, na katere naletite na delovnem mestu? Kako gledate na svet in na probleme, ki vas pestijo? Na kakšen način prebredete nesoglasja na delovnem mestu?

Motiviran

Povejte, česa bi se radi naučili na delovnem mestu. Za to je potrebno, seveda, najprej preučiti podjetje in ugotoviti, katere so njihove dejavnosti. Kje se najdete? Ste samoiniciativni in ukaželjni? Podkrepite s konkretnimi primeri in jih povežite z lastnostmi ter vizijo podjetja.

Zapomnite si – v primeru, da je za vami več različnih karier, vam svetujemo, da si ustvarite več različnih življenjepisov in podjetjem pošljete tistega, ki najbolje reprezentira objavljeno delovno mesto. Najbolje seveda je, če življenjepis prilagodite vsakemu delodajalcu posebej, kar zahteva čas in predanost. Vendar se rezultati izplačajo.


Za še lažje in boljše kreiranje življenjepisa, si pomahajte z vmesnikom MojeDelo.com.

KREIRAJ TUKAJ!

Avtor: Anja Damjanović za MojeDelo.com


Izberi področje dela