Najpogostejše laži v življenjepisu

3.10.2017


Katere so najpogostejše laži, ki jih, nič hudega sluteč, zapišemo v življenjepis? Nekateri jim pravijo bele laži, saj so velikokrat nedolžne. A ne glede na to, kako močno nedolžne so, vsako laž se lahko odkrije in ko se to zgodi, smo na slabšem, kot smo bili na začetku.

V življenjepisu ne lažite

Katere so najpogostejše laži, ki jih, nič hudega sluteč, zapišemo v življenjepis? Nekateri jim pravijo bele laži, saj so velikokrat nedolžne. A ne glede na to, kako močno nedolžne so, vsako laž se lahko odkrije in ko se to zgodi, smo na slabšem, kot smo bili na začetku.Sledi seznam sedmih primerov, ko pozabimo na iskrenost in navržemo kaj neresničnega.

1. Datumi zaposlitve


Popolnoma razumljivo je, da kandidat velikokrat pozabi točne datume in letnice, kdaj je začel ali končal delo v nekem podjetju. A ko se taka napaka prikrade v življenjepis, jo delodajalec lahko dojame tudi kot prikrivanje lukenj in prostih let, ki jih ne želite izpostaviti.

Kje bodo odkrili resnico? Ko bodo vaše izkušnje preverjali pri omenjenih referencah.

2. Zaposlitveni naziv


V življenjepisih najdemo več napredovanj, kot se jih zgodi v resnici. Ni le naziv tisti, ki se ga kandidati izmislijo, temveč je posledično tudi višja plača, s katero lahko prelisičite delodajalca in ga prepričate, da si res zaslužite tolikšno vsoto.

Kje bodo odkrili resnico? Ko bodo vaše izkušnje preverjali pri omenjenih referencah.

3. Kartoteka


Kandidati se upravičeno bojijo, da jim bo zaposlitvena priložnost spolzela med prsti, če bodo ljudje prebrali njihovo kartoteko in izvedeli nekaj stvari iz vaše kriminalne zgodovine. Mnogokrat se bodo o zločinu zlagali oz. ga skušali prikriti. Problem nastane takrat, ko več zločinov nakazuje na to, da kandidat še vedno periodično ponavlja kriminalna dejanja, pa najsi bo to ponarejanje dokumentov ali malomarnost.

Kje bodo odkrili resnico? Ko bodo pregledali vašo kartoteko.

4. Prenapihnjena plača


Zaupnost takšnih podatkov kandidatom omogoča, da se pri življenjepisu ali celo na razgovoru zlažejo o plači, ki so jo imeli pri prejšnji zaposlitvi. To jih avtomatsko postavi na višjo pozicijo pri barantanju o plači pri novi zaposlitvi, saj bodo začeli z višjo številko.

Kje bodo odkrili resnico? Ko bodo vaše izkušnje preverjali pri omenjenih referencah.

5. Izobrazba (lažni nazivi)


Raziskave so pokazale, da je kar 16% akademskih nazivov, zapisanih na življenjepisih, lažnih. Kandidati prav tako lažejo v zvezi s tehničnimi znanji in certifikati, ki jih posedujejo. Laž nam, seveda za kratek čas, omogoča, da se v očeh delodajalca pokažemo v lepši luči, a zavedati se moramo, da bo laž slej ko prej razkrita.

Kje bodo odkrili resnico? Že splošno raziskovanje in brskanje po spletu nam lahko pove, ali govorite resnico ali ste se zlagali. Navsezadnje lahko stopimo v kontakt tudi s pristojno fakulteto ali drugo izobraževalno ustanovo, pri kateri naj bi dobili primeren naziv.

6. Profesionalne licence


Nekateri kandidati gredo še dlje od pete točke – v življenjepisih se lažejo o licencah, ki so jih pridobili tekom kariere. Nekatera razpisana delovna mesta zahtevajo pridobljeno licenco in obstajajo podjetja, ki lahko zaradi zaposlitve osebe brez licence (pa četudi je bilo podjetju to prikrito) plačajo kazen, ki ni ravno najnižja.

Kje bodo odkrili resnico? Nedolžno brskanje po spletu in kontaktiranje pristojne inštitucije, ki naj bi kandidatu podelila licenco, je dovolj, da delodajalec ugotovi, koliko resnice je v tem podatku.

7. Izmišljena podjetja


Le zato, ker ste nekaj tednov pomagali staršem pri popravilu strehe na hiši, to še ne pomeni, da ste direktor gradbenega podjetja in da tudi uradno obvladate posel. Raziskave so pokazale, da se kar 18% kandidatov zlaže in v življenjepis zapiše podjetje, ki sploh nikoli ni obstajalo, le zato, da si podaljšajo življenjepis, ki bi tako, vsekakor, izgledal bogatejši za kar nekaj izkušenj. Kandidati si velikokrat izmislijo podjetja tudi zato, da bi skrili luknje v življenjepisu in prikrili leta, ko niso bili zaposleni.

Kje bodo odkrili resnico? Ne zgodi se malokrat, da delodajalec preveri prejšnje zaposlitve oz. podatke o tem, kako stojijo podjetja, kjer ste bili zaposleni. Na več portalih, do katerega imamo dostop že navadni smrtniki, lahko ugotovimo, da podjetje sploh nikoli ni obstajalo.

Avtor: Anja Damjanović za MojeDelo.com


Izberi področje dela