8 najpogostejših napak pri pisanju osebne predstavitve

29.1.2016


Življenjepis je vaš prodajni prospekt s katerim kupcem (podjetjem) prodajate samega sebe. Vaša predstavitev mora biti pripravljena pravilno – predstavlja namreč prvo orožje vsakega iskalca zaposlitve. Z življenjepisom naredite prvi vtis, če je pa ta slab, lahko izgubite priložnost za osebni razgovor z osebo, ki odloča, koga bo podjetje zaposlilo. Da bo vaš prvi vtis dober, vas opozarjamo na najpogostejše napake pri sestavljanju življenjepisa in vam podajamo nasvete, kako se jim izogniti.

Življenjepis je vaš prodajni prospekt s katerim kupcem (podjetjem) prodajate samega sebe. Vaša predstavitev mora biti pripravljena pravilno – predstavlja namreč prvo orožje vsakega iskalca zaposlitve. Z življenjepisom naredite prvi vtis, če je pa ta slab, lahko izgubite priložnost za osebni razgovor z osebo, ki odloča, koga bo podjetje zaposlilo. Da bo vaš prvi vtis dober, vas opozarjamo na najpogostejše napake pri sestavljanju življenjepisa in vam podajamo nasvete, kako se jim izogniti.


Napake pri pisanju osebne predstavitve

1. Nepreglednost.


Osebna predstavitev mora biti pregledna! Podatke navajajte na način, ki bo delodajalcu omogočil, da bo hitro našel podatek, ki ga išče.

2. Pomanjkljivost podatkov.


Ne navajajte pomanjkljivih podatkov. Podatek »Delal sem v računalniški industriji.«, ne pove veliko, medtem ko podatek »2 leti delovnih izkušenj na področju prodaje računalniške opreme, v tem času sem dvakrat dosegel naziv Tržnik meseca,« pove vse, kar kadrovik želi vedeti.

3. Neustrezno navajanje delovnih izkušenj.


Ko pripravljate življenjepis, namenite posebno pozornost razdelku o delovnih izkušnjah in rezultatih. Navedite jih na način, ki bo delodajalcu poudarjal vaše sposobnosti in dosežke. Kadrovik želi vedeti, kaj ste delali, kakšno odgovornost ste imeli na tem delovnem mestu, katere cilje ste dosegli itd. Tudi dela preko študentskega servisa in ostala priložnostna dela vam lahko nudijo pomembne delovne izkušnje.

4. Napačen vrstni red podatkov življenjepisa.


Podatke v osebni predstavitvi vedno navajajte v obratnem kronološkem zaporedju. Najprej navedite dogodke od katerih je preteklo najmanj časa (npr. zadnje delovne izkušnje).

5. Nepravilno ocenjevanje znanja tujih jezikov.


Ocena »aktivno – aktivno« danes ne zadostuje več. Takšna ocena delodajalcu ne pove dosti. Raje napišite, v kolikšni meri uporabljate posamezen jezik, koliko ga razumete, se znate v njem sporazumevati itd. Evropski standard življenjepisa zahteva za vsak jezik v življenjepisu tri podatke: kako dobro jezik govorite, v njem pišete in berete.

6. Pretiravanje s hobiji in interesi.


Ne navajajte velikega števila hobijev ali hobijev, ki to v resnici niso (sprehodi s prijatelji, hodim na vse tekme Olimpije…). Navedite hobije, s katerimi se resno ukvarjate in/ali hobije, ki so pomembni za delovno mesto, na katerega se prijavljate. Npr. ljubezen do knjig je zelo dobrodošel hobi za knjižničarja, dolga potovanja pa nekoliko manj dobrodošel hobi za poklic, kjer se od vas pričakuje stalna prisotnost (npr. zdravnik).

7. Predolg življenjepis.


Kratko in jedrnato - to naj bo vaše vodilo pri pripravi vaše osebne predstavitve. Če ste začetnik na trgu dela, opišite svoje izkušnje in znanja brez pretiranega olepševanja ali »nakladanja«. Če ste izkušen kandidat, svoja znanja in izkušnje strnite v pregledne celote, poudarek dajte vašim preteklim delovnim nalogam in uspehom. Kadrovniki prejmejo veliko število prijav na razpisana delovna mesta. Večina ima razvite tako imenovane »bullshit« projektorje – avtomatično izločajo vse vsebine življenjepisa, ki so za njih nepomembne. V teoriji naj bi bil življenjepis dolg 1 – 3 strani, kar je več, je izguba vašega in kadrovikovega časa.

8. Napačen slog življenjepisa.


Statistični slog ima vedno prednost pred leposlovnim slogom življenjepisa. Namen življenjepisa ni predstaviti vašo domišljijo in leposlovne sposobnosti, ampak kratko in jedrnato predstaviti vaš strokovni profil. Uporabite statistični slog pisanja, kjer so podatki urejeni v zaključene celote, so strnjeni in pregledni. Ne veste ali je vaš življenjepis statističen ali leposloven? Če izgleda kot članek z nekaj odstavki, je leposloven, če so v njem podatki zloženi, kot da so v tabeli, je statističen.

Zapomnite si - če se želite prijaviti na oglas ali poslati vašo delovno ponudbo, je ključnega pomena, kako dobro je pripravljen vaš življenjepis. Življenjepis je le stopnička do osebnega srečanja s kadrovikom.

Upoštevajte nasvete priprave dobrega življenjepisa in se preizkusite na razgovorih na že tradicionalnem kariernem sejmu v Ljubljani!KARIERNI SEJEMAvtor: Ekipa Mojedelo.com
Ekipo zaposlitvenega portala MojeDelo.com tvori mlada, zagnana, motivirana, fleksibilna in profesionalna ekipa, ki dnevno svetuje delodajalcem pri objavi delovnih mest, iskalcem zaposlitve pa pomaga z nasveti in učinkovitimi strategijami za hitrejše in bolj efektivno iskanje zaposlitve.


Izberi področje dela