7 napak, ki vas v življenjepisu naredijo stare

6.11.2015


Vaš življenjepis je ogledalo vas samih – seveda pa si ne želite, da delodajalci o vas menijo, da vam je, tako kot v vašemu življenjepisu, pretekel rok trajanja. V naslednjih besedah lahko izveste, ali vaš življenjepis potrebuje osvežitev.

Napake  v življenjepisu

Ali morda vaša prijava za delo govori napačne stvari o vas? Ali vas ne prikaže v najlepši luči? Življenjepisi imajo, tako kot vse, ki ima zveze s prodajo sebe ali izdelkov, rok trajanja. Pomembno je, da ohranjate korak s časom – življenjepis redno posodabljajte in ga popravljajte.


Vaš življenjepis je ogledalo vas samih – seveda pa si ne želite, da delodajalci o vas menijo, da vam je, tako kot v vašemu življenjepisu, pretekel rok trajanja. V naslednjih besedah lahko izveste, ali vaš življenjepis potrebuje osvežitev.

Postal je predolg

Raziskave so pokazale, da povprečen kadrovski delavec porabi zgolj 6 sekund za pregled življenjepisa in se na podlagi tega odloči, ali je vreden natančnejšega pregleda ali ne. Povečajte si možnost in bodite opaženi tako, da v primeru, da ste novinec, svoj življenjepis skrajšate na eno stran, če pa imate več izkušenj, to poudarite na dveh straneh. Ne pozabite – življenjepis mora vedno poudariti veščine, znanje in dosežke, ki so za vas in vašo službo najpomembnejši.

Delodajalcem ponudite stacionarno številko

V obdobju, ko ima že vsak mobilni telefon, je pomembno, da smo dosegljivi na vsakem koraku in vedno, ko želi delodajalec stopiti v stik z vami. Svetujemo vam, da na življenjepis namesto stacionarne vpišete vašo mobilno številko. Ne le, da boste vedno na razpolagi, temveč boste dajali občutek, da ste v koraku s časom.

V svoj življenjepis niste vpisali vaše osebne strani

V zadnjih raziskavah je bilo ugotovljeno, da imajo kadroviki raje, da jim kandidat v predstavitvi napiše povezavo do svojega profila na socialnih omrežjih (npr. LinkedIn). Dodajte direktno povezavo, da se delodajalec ne bo ukvarjal s tem, ali pregleduje pravega Janeza Novaka ali ne. Pozorni bodite na to, da bo vaš spletni profil predstavljal isto zgodbo, kot ste jo pustili v življenjepisu.

Življenjepis vsebuje objektivna dejstva in ne profesionalnega povzetka

Objektivna dejstva so vaše potrebe in ne potrebe delodajalca. Skrbno pomislite, kako boste v treh do petih stavkih najbolje predstavili sebe. Razložite, v čem ste najboljši, kaj vas najbolj zanima in s čim lahko prispevate podjetju.

Življenjepis ni ločen z alinejami in številkami

Glede na to, da je povprečen čas kadrovnikovega listanja življenjepisa le borih šest sekund, poskrbite, da bo pregleden in razdeljen v smiselne odstavke. Nič ni hujšega od dolgih odstavkov brez poudarjenih besed, brez alinej in oštevilčenih poglavij. Pomembno je, da naredite izdelek, ki bo s hitrim pregledom ponujal vaše uspehe, ki se jih lahko hitro prepozna.

Preveč ste se razgovorili v pretekliku

Delodajalci so najbolj zainteresirani v službe, ki ste jih opravljali pred kratkim, in te bodo povezali s pozicijo in kandidatom, ki ga iščejo. Če ste šele vstopili na trg dela, iz svoje študijske poti povlecite vse reference, poudarite končano izobrazbo, morebitne štipendije, izmenjave, prakse v tujini, vodstvene sposobnosti itd. Če ste že stari maček na trgu dela, življenjepis skrajšajte na zadnjih 15 let delovnih izkušenj in iz njega vrzite vse, kar je starejše od tega.

Preobširne reference in premalo rešitev

Delodajalci se zavedajo, da se lahko pohvalite z veliko referencami, a dovolite, da vas o njih vprašajo na razgovoru. Škoda je prostora v življenjepisu, da bi jih obširno opisovali, saj vam jemljejo vrstice za druge, pomembnejše stvari. Zapomnite si, da imate na voljo samo dve strani, s katerimi lahko prepričate delodajalca – izkoristite jih premišljeno.

Preberite si zaposlitveni priročnik Kako uspešno iskati zaposlitev, ki so ga zapisali naši strokovnjaki na področju zaposlovanja.


PREBERI


Avtor: Anja Damjanović za MojeDelo.com


Izberi področje dela