12 napak v vašem življenjepisu

24.12.2015


Zadnje raziskave so pokazale, da potrebujejo delodajalci in kadroviki le 6 sekund, da pregledajo vaš življenjepis, preden se odločijo, ali vas želijo bolje spoznati ali ne. Z mislijo, da imate le 6 sekund, da delodajalca prepričate, mora biti vsaka beseda na pravem mestu in vsak stavek mora imeti smisel.

Napake v življenjepisu

Zadnje raziskave so pokazale, da potrebujejo delodajalci in kadroviki le 6 sekund, da pregledajo vaš življenjepis, preden se odločijo, ali vas želijo bolje spoznati ali ne. Z mislijo, da imate le 6 sekund, da delodajalca prepričate, mora biti vsaka beseda na pravem mestu in vsak stavek mora imeti smisel.Sledi 12 stvari, ki jih lahko kar umaknete iz svojega življenjepisa, če želite priti v ožji krog primernih kandidatov za razpisano delovno mesto.

Cilj


Vsi smo se že srečali s tipičnimi stavki, ki govorijo o tem, zakaj ste se prijavili na delovno mesto. »Iščem priložnost, ki bi mi pripomogla k razvijanju svojih sposobnosti...« Izogibajte se povprečnim stavkom in jih zamenjajte s kratko a efektivno predstavitvijo. V kratkem odstavku napišite, v čem ste dobri, kateri so vaši interesi, s čim zagotavljate, da ste primeren kandidat. Z drugimi besedami – povzemite vaše cilje in kvalifikacije s ključnimi frazami.

Elektronski naslov


Vaš elektronski naslov naj bo primeren, vsebuje pa naj vaše ime in priimek. Verjemite, da se lahko kar poslovite od delovnega mesta, če boste napisali, da vam lahko odgovorijo na mucka1988@gmail.com. S takšnim naslovom ste se lahko bahali v srednji šoli, a tokrat se več ne morete. Enako velja z naslovi, ki si jih delite z drugimi družinskimi člani in z naslovi, ki izkazujejo nestrpnost. Pokažite svojo profesionalnost že pri stvareh, ki izgledajo malenkostne, a to definitivno niso. V skrajnem primeru si naredite elektronski naslov, ki bo služil samo v namene iskanja zaposlitve.

Več telefonskih številk


Več številk, kot delodajalcu ponudite, več je možnosti, da zgrešite telefonski klic in vabilo na razgovor. Temu se izognite tako, da v prijavo napišete samo eno telefonsko številko, najbolje je, da je to številka vašega mobilnega telefona, kjer imate vključeno primerno tajnico, kontrolirate pa tudi, kdo se javlja na telefon in kdaj.

Osebni podatki


Ni potrebe, da v življenjepis vključite svoje osebne podatke, kot je zakonski status, državljanstvo in prepričanja. To so navsezadnje tudi ilegalna vprašanja, ki jih delodajalec kandidatom ne sme postavljati. Prav tako svetujemo, da iz življenjepisa odstranite vaše hobije, razen, če sovpadajo z delovnim mestom in kažejo, da s srcem živite za to področje.

Irelevantni profili na socialnih medijih


Ne le, da vam ta informacija samo odžira prostor na življenjepisu, temveč vas dodajanje računov, ki se ne povezujejo z delovnim mestom, iztiri iz seznama primernih kandidatov. Raje zapišite povezavo do primernega LinkedIn profila, kjer so zapisane vse vaše izkušnje, ki so, seveda, enake kot tiste na življenjepisu. Če se prijavljate za delovno mesto, kjer morate pokazati svojo kreativnost, si na spletu na primernih straneh ustvarite svoj portfolio, kjer boste delodajalcu pokazali vaše sposobnosti.

Kontaktne informacije sedanjega delodajalca


Zapomnite si, da so zapisani podatki namenjeni temu, da kadroviki stopijo v kontakt z vami. Si res želite, da vas pokličejo v pisarno ali pa odgovorijo na e-mail, ki je nadzorovan iz strani delodajalca? Ne seznanjajte svojega delodajalca s tem, da iščete drugo službo, če niste korak bližje njej. V prijavi vedno zapišite svojo lastno telefonsko številko in lasten elektronski naslov.

Nore barve in še bolj nora pisava


Ko izbirate primerno pisavo za vaš življenjepis, se držite tistih, ki se lahko berejo: Arial, Calibri, Cambria, Tahoma, Book Antiqua in Franklin Gothic. Če ste kreativna oseba in želite to tudi pokazati, zadržite vaše kreativne sposobnosti za spletni portfolio, saj delodajalci še vedno potrebujejo življenjepis, ki se ga hitro naloži iz e-maila, je urejen in berljiv.

Tipične besede v modi


Kljub temu, da boste v življenjepis napisali nekaj tipičnih besed, kot so »samoiniciativen« in »motiviran«, delodajalci nad njimi ne bodo navdušeni, ko jih bodo zagledali. Te besede spadajo celo med tiste, ki pripomorejo k zavrnitvi. Raje uporabite močne glagole, ki izkazujejo akcijo in razlagajo, kako ste sodelovali pri razvoju določene akcije na trenutnem delovnem mestu, kako ste pomagali k zmanjšanju stroškov itd.

Jaz ali on


V življenjepisu in v prijavah se vedno predstavljajte v prvi osebi in ne v tretji. Stavki kot »Matija je strokovnjak na IT področju,« se vedno berejo smešno in neosebno.

Zgodovina prihodkov


Ni potrebe, da v prijavo zapisujete informacije o vaših prihodkih. Ne le, da je ta podatek nepotreben, temveč se lahko bere ravno obratno, kot si želimo. Zapomnite si, da vaše sposobnosti in vrednost izkazujete na drugačen način, ne v številkah.

Nepomembne informacije


Lahko ste ponosni, ker ste vašega otroka naučili igrati klavir ali ker vsako leto tečete maraton, a te informacije ne spadajo v vaš življenjepis. Niso relevantne za vaše profesionalne cilje, kadrovik, ki bo vaš življenjepis pregledoval, pa si bo lahko ob prebiranju mislil le »Ja, in?«.

Predaleč v preteklost


Delodajalci so še posebej zainteresirani za vaše izkušnje, ki so se zgodile v bližnji preteklosti. Če ste sveži diplomant, ki šele vstopate na trg dela, uporabite vse reference, ki ste jih pridobili tekom študija. Poudarite vrednost svoje izobrazbe, primerne izmenjave v tujini in vodstvene sposobnosti, ki ste jih dobili tekom študija. Če ste že stari znanec na trgu dela, se skoncentrirajte na zadnjih 15 let vaše kariere in iz življenjepisa izključite vse podatke in letnice, ki so starejše od tega.

Nasvete, kako uspešno konkurirati na trgu dela, si lahko preberete v zaposlitvenem priročniku Kako uspešno iskati zaposlitev, ki so ga sestavili strokovnjaki portala MojeDelo.com.


PREBERI SI


Avtor: Anja Damjanović za MojeDelo.com


Izberi področje dela