4 napake pri kreativnih prijavah

8.12.2017


Zasledili ste popolno delo za vas in radi bi skočili iz množice ljudi, ki se bodo na delovno mesto prijavljali z dolgočasnimi življenjepisi. Želite si izstopati in hkrati v glavi že sestavljate kreativen življenjepis, ki bo impresioniral delodajalca in kadrovika, ki bo bral vašo prijavo. Pa vendar lahko med ustvarjanjem naredite marsikatero napako, zato si preberite, kako se jim lahko izognete.
1. Ena kreativna oblika za vse prijave

Že velikokrat smo svetovali, da eno spremno pismo in en življenjepis ne delujeta pri vseh podjetjih. Če so vas s pomočjo zadnje prijave povabili na zaposlitveni razgovor, še ni nujno, da vas bodo zaradi enake povabili ponovno. Spremno pismo mora biti prilagojeno podjetju, ki išče nove zaposlene – ugotovite, kaj potrebujejo in kaj iščejo od kandidata, dobro predelajte razpis in v pismu uporabljajte besede, ki so jih tudi oni. Raziskujte kulturo podjetja, kajti niso vsa takšna, da bi jim lahko poslali filmček s predstavitvijo – odvisno je namreč od vizije podjetja, od strukture zaposlenih, od starosti, od področja, s katerim se ukvarjajo.

Kaj lahko storite? Za vsako delovno mesto se poistovetite s podjetjem in dobro preučite spletno stran in besede, ki jih velikokrat uporabljajo. Sinergija z organizacijo je ključna, da se bodo tudi delodajalci povezali z vami in ugotovili, da ste tisti košček sestavljanke, ki jim je manjkal. Se vam vse to bere kot kopica dela, ki ga morate še opraviti? Prav imate – kreativni življenjepisi od vas zahtevajo trud, ki je velikokrat tudi poplačan.

2. Samo estetika ni dovolj

Vaš življenjepis je vrhunski. Z njim ste pokazali, da imate veliko domišljije in da ste vanj vložili veliko truda, vendar to ni dovolj. Ključno je tudi, kaj in kako je v njem zapisano. Življenjepis, pa četudi izgleda popoln in kreativen, ni nič, če vsebuje veliko slovničnih napak. Življenjepis je nepomemben, če v njem ni primernih izkušenj in sposobnosti, ki jih delodajalec zahteva od kandidata.

Kaj lahko storite? Vzemite si čas in oblikujte slovnično pravilne stavke, če pa menite, da ste se še kje zmotili in ne verjamete v vaše slovnične sposobnosti, dovolite prijateljem oz. osebi, ki ji zaupate, da vaš življenjepis preleti in objektivno presodi nastale napake ter poda svoje mnenje.

3. Egocentrična prijava

Kreativen življenjepis bo o vas povedal, da ste samozavestni, talentirani in da ste pripravljeni izpostaviti se v množici enakih – to so lastnosti, ki se jih zahteva in želi od vsakega kandidata. Pa vendar se lahko hitro zgodi, da v želji, da se predstavimo na takšen način, začnemo pretiravati, kar takoj odbije kadrovika oz. delodajalca, ki bere našo predstavitev. Morda ste izredno talentirani in visoko kvalificirani za razpisano delovno mesto, a če bo delodajalec iz zapisa in načina pisanja uvidel, da niste timski človek in da se ne bi mogli vklopiti v kulturo podjetja, vas na razgovor ne bo povabil.

Kako se razlikovati od drugih, brez, da bi izpadli preveč samovšečni? Ohranite fokus na poziciji, na katero se prijavljate. Namesto, da se dokazujete, da ste popolna oseba, se raje prikažite kot popoln kandidat za delovno mesto. V življenjepisu vaše znanje in izkušnje dokazujte s konkretnimi podatki in številkami – nihče ne more oporekati dejstvom, številke pa vedno lahko povedo marsikaj.

4. Premalo kreativnosti

Prvi kreativen življenjepis, s katerim se prijavljate na razpisano delovno mesto, je lahko dišeč, pisan in okrašen z rožami. Ni popoln, je pa drugačen. Ampak – če se vam pogosto pojavlja, da nimate druge ideje in da ste ujeti v kalupu omejenosti, kar vam predstavlja težavo pri ustvarjanju novih kreativnih oblik, se ustavite. Ali vaši življenjepisi izgledajo nerodno, neurejeno? Zapomnite si: pomembna je solidna prijava, ne moderna.

Kaj storiti, če ideje ne pridejo same? Razmislite, ali je težava v tem, da ste pod pritiskom, ali je vzrok problema preprosto v tem, da prijava ne pooseblja tistega, kar ste vi v resnici. Si predstavljate takšne stvari početi na dnevni bazi v službi? Imate dovolj idej, da bi lahko kvalitetno opravljali takšno vrsto dela?


Za še več nasvetov na področju iskanja zaposlitev si preberite priročnik Kako uspešno iskati zaposlitev.


PREBERITE SI


Avtor: Anja Damjanović za MojeDelo.com


Izberi področje dela