Napake v življenjepisu, ki vas stanejo razgovora

8.12.2017


Življenjepis je napogosteje vaš prvi kontakt z potencialnim bodočim delodajalcem, zato je pomembno, da z njim karseda odlično prebijete led in se izkažete v najboljši luči. Je vaša priložnost, da spoznate nadrejenega in se mu podrobno predstavite na razgovoru. A kljub temu kadroviki v prejetih prošnjah najdejo kopico napak, ki se jim je bolje izogniti.




1. Tipkarske napake

Četudi gre vaš življenjepis skozi avtomatsko črkovanje v programu, ta nikoli ne more najti vseh napak, še posebej, če namesto »pot« napišete »por« ali kaj podobnega, ki v obeh oblikah obstaja. Vzemite si nekaj minut, da pregledate celotno slovnico in tipkarske napake, nato pa ga pomolite pod nos prijatelju, ki bo kot tretja oseba prej videl morebitne kikse, kot vi.

Bodite precizni in dosledni z ločili, še posebej pri naštevanju v alinejah – morda se vam to ne zdi pomembno, a če v lastnostih omenjate, da ste natančni, si ne smete dovoliti, da eno alinejo začnete z malo začetnico in končate z vejico, drugo pa začnete z veliko in končate s piko ... Držite se svojega sistema, ki mora biti enoten čez celoten dokument.

2. Površnost

Površnost se največkrat pojavi pri datumih in letnicah zaposlitev. Čudno bo izpadlo, če eno redno zaposlitev končate kasneje od začetka nove zaposlitve, na to pa bo delodajalec izredno pozoren. Prav tako bodite pozorni, da se bodo zaposlitve pojavljale v kronološkem zaporedju, še posebej, če se odločite, da boste spisali dokument v obliki kronološkega življenjepisa. Omenjene napake so čisto osnovne, a vas lahko stanejo razgovora, četudi se berejo zelo nesmiselne. Ne pozabite, v malenkostih se skriva dobra predstavitev.

3. Nejasnost

Naslednja zelo pogosta napaka je, če ste v življenjepisu preveč nejasni ali zapisujete izraze v kraticah oz. žargonu, ki ste ga uporabljali pri prejšnji zaposlitvi. Svojo predstavitev zapišite na način, ki bo jasen vsem bralcem, tako kadrovikom, ki morda izrazov ne poznajo dovolj dobro, kot delodajalcem, ki so se z njimi definitivno že srečali.

V opisu delovnih nalog tako tudi poskusite biti čim bolj precizni – če ste vodili ekipo zaposlenih, napišite, koliko članov je tim štel in na katerem oddelku se je nahajal. Bodite specifični, saj vam bo ta lastnost odprla marsikatera vrata. Najslabše je namreč, da imate ogromno izkušenj, a ne veste, kako jih ubesediti in spraviti na papir, saj na ta način izgubite še tako veliko na dlani ponujeno priložnost.

4. Preveč informacij

Nihče se ne bo posvetil vašemu življenjepisu, če boste na dveh straneh zapisali sto in eno informacijo v velikosti pisave št. 8. Ne pozabite, da delodajalci razmeroma malo časa prebijejo z eno predstavitvijo kandidata, zato je ključno, da imate to v mislih vedno, ko posodabljate oz. na novo pišete življenjepis. Ohranite enostavnost in osredotočenost na izkušnje ter posebne uspehe, ki bodo pritegnili vsakega bralca. Če mislite, da je potrebno, določene besede poudarite, podčrtajte, saj bodo tako prišle bolj do izraza.

Strokovnjaki prav tako odsvetujejo irelevantne informacije, zato iz dokumentov izpustite delovne izkušnje ter zaposlitve, ki se ne povezujejo z razpisanim delovnim mestom. Imeli boste priložnost, da to na kratko omenite na razgovoru, a v življenjepisu se še vedno osredotočajte na ključne, relevantne podatke.

5. Niste to, kar ste

Življenjepis se v poplavi informacij in želji po izkazanju hitro sprevrže v nekaj, kar vas ne opisuje. Kmalu se bo vaša prava osebnost skrivala za žargonskimi in klišejskimi izrazi, ki bodo dolgočasili bralca in vam ravno zaradi tega ne bo dal priložnosti, da bi vas spoznal v živo.


Dovolite si pustiti kanček svoje duše v življenjepis, kjer se bo pokazala vaša prava osebnost, bodisi s stavki, bodisi z obliko dokumenta, ki mora prav tako presuniti bralca.

Anja Damjanović za MojeDelo.com


Izberi področje dela