Neprebojni načrt iskalca zaposlitve: življenjepis zavarovalniškega agenta

3.10.2017


Zavarovalniški agent je oseba, ki prodaja zavarovanja. A da bi to znal, mora najprej obvladati prodati sebe. Jezik mora biti podmazan tako v živo kot na papirju, a da bi direktorja oz. kadrovsko službo zavarovalniške agencije lahko prepričali še preden vas spozna in prepozna vaše prodajne sposobnosti, morate napisati življenjepis, ki bo kar klical po razgovoru.

Zavarovalniški agent je oseba, ki prodaja zavarovanja. A da bi to znal, mora najprej obvladati prodati sebe. Jezik mora biti podmazan tako v živo kot na papirju, a da bi direktorja oz. kadrovsko službo zavarovalniške agencije lahko prepričali še preden vas spozna in prepozna vaše prodajne sposobnosti, morate napisati življenjepis, ki bo kar klical po razgovoru.


Življenjepis zavarovalniškega agenta

Po pregledu več zaposlitvenih oglasov za zavarovalniške agente smo ugotovili, da več ali manj vsi izgledajo podobno ali pa zahtevajo enake sposobnosti. Začne se s poskusnim obdobjem, ki mu sledi največkrat pogodba za nedoločen čas (oz. odvisno od uspešnosti). Kandidat obiskuje stranke, ki so že izkazale interes za predstavitev zavarovanj, podjetje pa je dolžno kandidata podučiti in mu ponuditi kvalitetno izobraževanje zato, da bo lahko stranki predstavil pogoje kar se da pošteno in pravilno. Delo je zato primerno tudi za začetnike, ki nimajo ustreznega zavarovalniškega znanja, saj podjetje organizira redna strokovna izobraževanja. Od kandidatov se po navadi pričakuje V. stopnja izobrazbe (ali več), obvezen je vozniški izpit B kategorije in lastno vozilo, komunikativnost in veselja do dela z ljudmi.

Vse karakteristike in besede, potrebne za življenjepis zavarovalniškega agenta, imate na dlani oz. zapisane na razpisu. Podjetju ponudite to, kar od kandidata zahteva.

Po uvodnih kontaktnih informacijah poskrbite, da bo prišel na vrsto povzetek, ki je namenjen prodaji vas kot kandidata in vas bo izstrelil iz množice podobnih kandidatov. Zapišite, kdo točno ste:
  • Ste strasten vodja, ki ima za seboj že kar nekaj uspešno vodenih delovnih skupin, kar o vas pove, da znate upravljati in delati z ljudmi različnih starostnih skupin in različnih profilov.
  • Ste prodajno usmerjena oseba, ki vedno poskrbi za profesionalnost in za to, da niso kršena osnovna etična načela. Spoznate se na zadnje trende v zavarovalniški industriji ter imate znanja iz zavarovanj na različnih področjih (za začetnike ta podatek ni obvezen).
  • Imate posluh za želje in potrebe ljudi. Zlahka opazite ponujeno priložnost in jo znate hitro izkoristiti, usmerjeni ste v podrobnosti in v to, da znate hitro vzpostaviti bližnji kontakt z osebami.

Če ste že opravljali delo zavarovalniškega agenta, zapišite, na katerih področjih ste zavarovanja prodajali in v čem ste dobri. Ste se morda že udeležili določenih izobraževanj na to temo? Kako dobri ste v načrtovanju in izvajanju mesečnih načrtov? Imate radi načrte in jih uspešno upoštevate? Ste sami sebi največji tekmec in vedno skušate biti boljši od osebe, katera ste bili včeraj?

Za zavarovalniškega agenta je pomembno, da nikoli ne obupa in da vedno najde rešitev še tako zahtevnega problema. Nobeni začetki niso lahki, prav tako se je potrebno močno potruditi tudi na tem področju, a pomembno je, da s svojo vztrajnostjo in motiviranostjo ter samoiniciativnostjo zlezete iz luknje in iz nje pridete še boljši!

V življenjepisu nato sledijo delovne izkušnje. Če ste začetnik na področju zavarovanj, vam bodo prav prišle izkušnje v prodaji, trženju in marketingu. Če dobro pomislimo, lahko zaključimo, da je mogoče vsako delovno mesto povezati s prodajo oz. dogovarjanjem in prepričevanjem druge strani v tisto, kar verjamemo mi sami. Tudi natakar navsezadnje prodaja produkte in skrbno izbira besede, ki jih bo uporabil pri tem. Samozavestno in komunikativno stopi v stik s stranko ter jo nagovori, zakaj je vino, letnik 2000, zares vredno 300 € nakupa, saj tudi sam verjame v kvaliteto ravno tega vina. Tako kot zavarovalniški agent verjame v produkte, ki jih strankam prodaja in ve, da s prodajo nobenega ne bo oškodoval, temveč bo le pripomogel, da bo stranka tisto, kar želi, zavarovala na kakovosten način.

V primeru, da imate izkušnje ravno na področju zavarovanj, v življenjepis zapišite, kje ste bili zaposleni in kakšna je bila vaša vloga v podjetju. Ste pripomogli k višjemu procentu prodaje na področju življenjskih zavarovanj? Ste pridobili nove stranke, ki so z veseljem ostale nekaj let stalne stranke pri dotični zavarovalniški agenciji? Ste z leti izkušenj dobivali tudi več prihodkov, kar pomeni, da ste neprestano nabirali nove stranke in ohranjali stare? Vse to zapišite v življenjepis, saj bo vse še kako pomembna referenca.

Pod zavihek »osebne lastnosti« zapišite, kar je najbolj pomembno: ste prodajno, ciljno naravnani in da ste izredno motivirani, samoiniciativni, komunikativni in produktivni. Na vas se ljudje lahko zanesejo in v njih zbujate zaupanje. Vi boste navsezadnje obraz zavarovalniške družbe in zaradi vas se bo pozitivno ali negativno govorilo o podjetju. Zavarovalniške agencije si želijo dobro ime, še posebej v obdobju hude konkurence, zato se morate zavedati, da je ravno to vaša naloga.


Avtor: Anja Damjanović za MojeDelo.com


Izberi področje dela